
Comunismul din România- Ceaușescu și Pacepa
Text- Alexandra Dicu Cu nici 1000 de membri în 1944, anul când își începe marșul irezistibil spre putere, Partidul Comunist Român era cel mai puțin numeros în comparație cu celelalte partide comuniste europene și, probabil, și cel mai nereprezentativ pentru marginea societății în care se afla. Cehoslovacia avea 80 000 de membri. Condus de Gheorghe…

Regimul întunecat învins de Nelson Mandela
Text: Daria Primăvăruș În ciuda prosperității și diversității culturale ce pot fi întâlnite acum în Africa de Sud, atunci când vorbim despre această țară trebuie să ne gândim la una dintre cele mai negre perioade ale istoriei ei, ci anume regimul Apartheid. Înainte de a intra în istorie, este important să înțelegem ce a fost…

De ce este întotdeauna război în Orientul Mijlociu?
Deși mulți asociază Orientul Mijlociu cu peisaje admirabile, istorie bogată și resurse naturale abundente, mulți ar descrie Orientul Mijlociu prin coruptibilitate si neliniște. În acest sens, evenimentele petrecute în Primăvara Arabă au marcat prezentul unor state precum Syria, Yemen și Liban- spulberate de conflcite armate și de regimuri autoritare și totalitare. Cu toate acestea, de…

Povestea din spatele războiului ruso-japonez
Text- Diana Sîrbu Razboiul Ruso-Japonez a fost unul dintre cele mai importante razboaie ale secolului XX, avand sa influenteze puternic evolutia ordinii mondiale de pana atunci. Acesta a inceput in anul 1904, incheindu-se in anul 1905. Uitandu-ne asupra evenimentelor care aveau sa aiba loc in secolul XX, putem observa ca aceasta confruntare a reprezentat o…

Un nou stat american?
Text: Daria Primăvăruș Încă de acum câțiva ani, fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a prezentat interes în a cumpăra cea mai mare insulă din lume, Groenlanda, aflată între oceanele Arctic și Antarctic. Probabil întrebarea care răsare în mintea multora citind acest articol este de ce ar vrea Donald Trump să cumpere insula care…

Cât de eficient este Consiliul de Securitate?
Text: Rania Derweesh În urmă cu 75 de ani, s-a format Organizația Națiunilor Unite, fără îndoială cel mai important organism internațional pentru promovarea păcii și prosperității într-o lume a globalizării. Având în vedere insuccesul Societății Națiunilor, prima organizație interguvernamentală înființată în urma Conferinței de Pace de la Paris, Organizația Națiunilor Unite a fost inițial întâmpinată…

Tragediile alegerilor parlamentare
Fiecare dintre noi ne dorim o lume în care să nu existe corupție, în care cetățenii să se poată bucura pe deplin de drepturile pe care le au și în care să fim guvernați de principii democratice. Alegerile reprezintă posibilitatea prin care noi, cetățenii români, îi putem desemna pe cei care îi vrem să ne…

Extinderea Uniunii Europene
Extinderea Uniunii Europene reprezintă poate una dintre cele mai controversate enigme ale viitorului nostru european, fără îndoială imprevizibil. Reprezentând, după spusele lui John Bruton, cea mai reușită invenție din lume pentru promovarea păcii, dorința persistentă a unor state de a se alătura este lipsită de ambiguuitate. De-a lungul anilor, Uniunea Europeană a transformat, incontestabil, un…

Ce se întâmplă între Rusia și NATO?
Pentru Rusia, ideea de a își restura influnța în țări din Europa și Asia pare să fi fost o prioritate de când URSS s-a destrămat. Pentru a face acest lucru, a fost nevoie de acțiune pe mai multe sectoare diplomatic, economic, militar. Această putere pe care deja și-a stabilit-o ar putea duce la un scenariu…

Tot ceea trebuie să știi despre războiul din Nagorno-Karabah
Armenia și Azerbaidjan, două state din zona caucaziană, detașate de contemporaneitatea progresivă și adesea respinse pe baza coruptibilității, sunt în centrul atenției politice. În acest sens, conflictul dintre cele două state, deși reprezintă consecințele unor ostilități antice, bazate pe recunoașterea unui simplu teritoriu, a devenit un adevărat ring de luptă ale superputerilor lumii, dominând știrile…

Cum afectează Republică Populară Chineză alianța NATO?
Fără îndoială, NATO s-a dovedit a fi una dintre cele mai reușite alianțe din istorie, reprezentând un adevărat pilon al solidarității internaționale. Punând bazele securității la un nivel interguvernamental și sprijinând condițiile sub care statele europene au reușit, după lupte seculare, să colaboreze, NATO a asigurat un model remarcabil pentru buna conviețuire în pace și…

Uniunea Europeană și incendiul din tabăra Moria
Tema identității naționale și a globalizării reprezintă un subiect controversat, una dintre problemele ce stau în fața solidarității și un aspect ce testează autenticitatea nu doar a valorilor Uniunii Europene, dar și a eficienței legii. În ciuda numeroaselor tratate, convenții și acorduri, Uniunea Europeană se confruntă din nou cu o criză a refugiaților, iar, din…

De ce europenii nu mai au încredere în Uniunea Europeană?
De la susținărtorii lui Marine Le Pen la simpatizanții lui Matteo Salvini, mulți europeni s-au lăsat fermecați de mișcările populiste ce remodelează lumea în care trăim. În ultimii ani, importanța faimoaselor valori europene a scăzut, în timp ce integritatea europeană a fost pusă la îndoială. Într-o eră a globalizării și a numeroaselor încercări subtile de…

Cum a devenit Norvegia țara perfectă?
Pe de o parte, conservatorii americani subliniază întotdeauna situația Venezuelei atunci când contrazic eficiența socialismului democratic. Pe de altă parte, atunci când justifică necesitatea socialismului democratic, democrații americani evidențiază întotdeauna modelul nordic, menționând țări precum Danemarca, Suedia și Norvegia. Așadar, țările scandinave sunt, de fapt, democrații socialiste? Dacă nu, de ce sunt economiile lor atât…

De ce avem nevoie de sistemul politic elvețian?
Elveția, țara pitorească din inima Europei, este cunoscută pentru democrație directă, neutralitate și federalism, componente centrale ce au asigurat prosperitate într-o țară cu resurse naturale limitate. Prestigiul paradisului fiscal este în strânsă legătură cu descentralizarea și piața liberă, dar distinctivitatea statului elvețian reiese dintr-un sistem politic care reprezintă interesele poporului. În ciuda, sau poate datorită,…

Cum se transformă Africa în China?
Africa spune povestea unui continent care, după ce a fost exploatat și înrobit, timp de secole, de către Vest, a ales să privească spre Est. După șaizeci de ani de la începutul decolonizării africane, în Africa domnește un nou ordin chinez. Surprinzător, miliarde de dolari au fost investiți în Africa, continent ale cărui țări nu…

Politica anti-feministă a secolului XXI
Foarte mulți au încercat, de-a lungul timpului, să descurajeze mișcarea feministă, considerând-o o manifestare “irelevantă” ce nu își are locul într-o societate modernă a secolului XXI. Unii susțin că lupta pentru eliberarea femeilor a fost deja luptată și câștigată, iar femeile își pot alege propriul destin acum, feminismul secolului XXI fiind mult prea ostil…

Lukaşenko, ultimul dictator din Europa
Cuvântul “dictator” pare să aparțină doar manualelor de istorie, nu-i așa?
Belarus este considerat a fi ultima dictatură din Europa, una dintre singurele țări ce suportă, în prezent, sancțiuni internaționale alarmante, dar și ultima țară din Europa în care se aplică pedeapsa cu moartea; toate acestea datorită lui Aleksandr Lukaşenko…

Revoluția ce nu ar fi trebuit să se declanșeze…
Situația Republicii Islamice Iran, ce reprezintă, în prezent, principalul dușman al Statelor Unite ale Americii, un adversar al democrației și un antagonist față de Europa, devine, de-a lungul timpului, din ce în ce mai îngrijorătoare. Dar această împrejurare, deși alarmantă, nu a fost chiar imprevizibilă sau neașteptată. Ceea ce se întâmplă în prezent reprezintă una…

Tot ceea ce trebuie să știi despre protestele din SUA
Multi spun ca un singur om nu poate impiedica un fenomen atat de larg raspandit, insa un singur om a fost capabil si de moartea lui George Floyd. Noi putem aduce un impact acolo unde nu ne-am putea astepta, daca nu pastram tacerea.
George Floyd nu a fost nici pe departe un caz individual, a fost însa cel mai mediatizat, ultimul om pe care societatea a mai putut să îl condamne, considerând ca pigmentul pielii sale e o infracțiune.

Adevărul din spatele conflictului din Siria
Siria se află în război din 15 martie 2011. De atunci și până în prezent, numeroase puteri militare s-au alăturat acestui conflict, sprijinind diverse interese. Mai mult de jumătate de milion de oameni au murit sau sunt dați dispăruți. Milioane de oameni au fugit din calea terorii.