Statele Dezbinate ale Americii: de ce democrația și unitatea americană se află mai aproape ca niciodată de prăpastie
Redactor: Ștefan Brădianu Grafică: Dudău Valentina În 2006, autorul Harry Turtledove a lansat romanul de ficțiune istorică intitulat “Statele Dezbinate ale Americii”. Cartea surprinde o lume în care, după succesul războiului de independență, cele 13 colonii nu se pot înțelege asupra unei singure Constituții comune și, în locul unei singure țări, acestea formează o confederație…
9 noiembrie 1989 – ziua în care s-a realizat imposibilul? Despre căderea zidului Berlinului
Redactor – Ștefania Gheorghe Grafica – Anca Lazăr “După câte știu eu, intră în vigoare chiar acum. Imediat, fără întârziere!”, au fost cuvintele lui Schabowski spuse din greșeală care au dus la prăbușirea zidului menit să reziste cel puțin 100 de ani. Lumea întreagă privea acest eveniment ca momentul în care lua sfârșit o întreagă…
Lupta pentru scaunul lui Macron
Redactor: Eliza Ene Grafică: Anca Lazăr Electoratul francez are, ca de obicei, și anul acesta, luxul de alege dintre un număr de 12 candidați de toate orientările, de la extrema stângă la extrema dreaptă, pentru primul tur de scrutin prezidențial din 10 aprilie. Dacă va fi reales, Macron va deveni primul președinte francez din ultimele…
Poarta Globală – sfârșitul Drumului Mătăsii? Începutul războiului rece dintre Uniunea Europeană și China
Redactor: Brădianu Ștefan Grafică: credits The Times Războiul armat – cea mai infamă modalitate de a cuceri o țară, acaparându-i instituțiile, resursele și chiar teritoriul, care a marcat mii de ani de istorie umană – a fost înlocuit ca armă preferată de marile puteri. Uitați de tancuri, de avioanele militare și de navele de luptă.…
Drumul către democrația bulgară – 3 alegeri parlamentare într-un an
Redactor: Alex Zaharia Grafică: Popa Amalia Tehnoredactor: Buliga Andreea Pe data de 14 decembrie 2021 s-a împlinit o lună de la alegerile parlamentare din Bulgaria. La prima vedere nimic interesant, dar dacă aș veni și v-aș spune că, teoretic, alegerile din noiembrie trebuiau să aibă loc de abia în 2025? Ei bine, e adevărat, iar…
Cronica unui război nedeclarat- Va invada Rusia Ucraina?
Redactor: Irina Radu Grafică: Diana Oancea Tehnoredactare: Staciu Ruxandra Ucraina este o țară de dimensiunea Texasului, situată între Rusia și Europa. A făcut parte din Uniunea Sovietică până în 1991 și de atunci a fost o democrație mai puțin decât perfectă, cu o economie foarte slabă și o politică externă care oscilează între pro-rus și…
Refugiații, armă împotriva Uniunii Europene?
Redactor: Ștefania Gheorghe Tehnoredactor: Diana Neagu Puțin după începutul lunii noiembrie, Uniunea Europeană s-a confruntat cu o nouă problemă, de data aceasta de natură politico-socială, și anume începutul unei posibile noi crize a refugiaților. Aceste tensiuni există încă la granița dintre Polonia, Lituania (țări din Uniunea Europeană) și Belarus. În prezent, oficialii Vestului îl acuză…
Tratatul de la Quirinale- se naște un nou pol de putere în UE?
Redactor: Eliza Ene Grafică: Miruna Vasile Guvernele Franței și Italiei au semnat vineri, 26 noiembrie 2021, la Roma, tratatul bilateral de cooperare aprofundată, care urmează să întărească relațiile dintre cele două țări și care are ca scop formarea unui nou pol de putere în Uniunea Europeană. Tratatul a fost parafat vineri dimineață la palatul prezidenţial Quirinale de…
Sfârșitul erei Merkel. Ce urmează pentru Europa?
Redactor: Catinca Soare Grafician: Amalia Radu Angela Merkel este un nume cunoscut de toată lumea, oricât de înstrăinat ai fi de lumea politică. Aceasta a fost văzută pe scară largă ca o influență constantă asupra Europei, politicianul ponderat care putea ameliora și atenua dispute, găsind adesea o cale de ieșire din controversele aparent de nesoluționat…
Scandalul Pegasus
Redactor: Ștefania Țenescu Grafician: Diana Oancea Scandalurile globale, o constantă de mare anvergură a zilelor noastre, captează feroce atenția publicului larg. Odată ieșite la iveală, acestea declanșează un lanț lung de evenimente ce periclitează atât reputația marilor nume ale lumii, cât și stabilitatea națiunilor. Fie că e vorba de acțiuni de spionaj, plagiatură, corupție la…
„Studenții” din Afganistan
Redactor: Daria Anghel Telefonul vibrează uitat pe birou. Notificarea din partea aplicației de tip „Upday News” se strecoară undeva în partea de sus a ecranului. Afganistanul a fost luat cu asalt de către talibani.” *** Te așezi pe canapea, deblochezi telefonul și dai scroll pe una dintre rețelele de socializare; vezi un titlu de știre…
Victoria Talibanului și cum a fost posibilă
Text- Ștefan Brădianu Grafică- Antonia Drăgan După 20 de ani, așa-zisul “război etern” a luat sfârșit, după mii de morți și de răniți, peste 2.200 de miliarde de dolari investiți și nenumărate vise spulberate, însă, concluzia acestuia este departe de a fi cea dorită de puterile vestice care au sacrificat atât de mult, aparent degeaba.…
Influența Criminală din Triunghiul Nordic
Redactor: Diana Sîrbu Grafician: Mara Săvescu Fiecare dintre noi a văzut vreodată un film ori a citit o carte ce se încadra în categoria “acțiune”, unde regăseam cadre ce descriau lupte între grupări criminale adversare, guverne infestate de corupție, cât și pericolul impus de activitatea pieței negre, ori pieței interzise. Ei bine pentru noi, totul…
Proiecția politicii asupra secolului XXI
Text – Ștefania Țenescu Grafică – Antonia Drăgan Tehnoredacție – Daniela Dobre Controversă, critică, putere, războaie- acestea ar fi câteva cuvinte ce pot descrie politica. Încă din cele mai vechi timpuri, această artă de a conduce lumea a reprezentat o plasă de uneltiri mai mult sau mai puțin benefice populației, ce a întreținut o dezvoltare…
Lecțiile moștenirii monarhice în România
Redactor: Alina Vițel, Grafică: Miruna Vasile Posibilitatea revenirii la monarhie este, pe cale constituțională, una tranșată- România nu poate fi altceva decât o republică. Asta nu înseamnă că ajungem într-un punct mort ci, mai degrabă, că nuanțele încep să fie unele din ce în ce mai fine, trasarea liniilor de demarcație dovedindu-se din ce în…
Strategia lui Putin. De ce nu este atât de puternic pe cât pare?
Rusia lui Putin a fost întotdeauna un stat agresiv, dar, recent, odată cu ascensiunea Chinei și cu problemele sale interne, aceasta dă dovadă că este dispusă să încalce orice linie roșie a diplomației. Însă, cât de reală este amenințarea rusească de fapt și de ce avem parte de atâta agresivitate dinspre Moscova?
Criza din Belarus și picătura care a umplut paharul
Poate fi greu pentru majoritatea europenilor, atât de obișnuiți cu roadele dulci ale democrației încât nu le mai apreciază gustul, să își imagineze că la granițe Uniunii Europene se află una dintre cele mai stricte dictaturii din lume, însă, acesta este adevărul. Lukashenko, cândva un procuror anticorupție și reformator democratic, a transformat Belarusul într-o Coree…
Distribuția echitabilă a vaccinurilor
Luna decembrie a anului 2019 marchează începutul unei perioade de cumpănă pentru contemporaneitate, odată cu primul caz de infecție cu Sars-Cov-2 descoperit în regiunea Wuhan din Sudul Chinei. La început, prea puține detalii erau cunoscute, însă în doar câteva săptămâni președintele Organizației Mondiale de Sănătate declara Covid-19 o pandemie. Peste 180 de milioane de oameni…
Conflictul israelo-palestinian
Text: Andrei Marcu Tehnoredacție: Daniela Dobre Mii de palestinieni au ieșit în stradă pentru a celebra armistițiul dintre Israel și Hamas, organizația militantă și naționalistă ce guvernează asupra fâșiei Gaza, punând astfel capăt unui conflict brutal de 11 zile ce s-a soldat cu peste 300 de victime, majoritatea dintre ele fiind de partea Palestinei. O…
Politica de superstaruri – Cum afectează aceasta democrația?
Text: Ștefan Brădianu Grafică: Maria Cristea Tehnoredacție: Andreea Vaida Unul dintre cele mai des auzite argumente împortiva democrației este cel care spune că aceasta nu este, în esență, decât un concurs de popularitate al cărui câștigător primește frâiele conducerii. Deși democrația se dovedește a fi cea mai eficientă formă de guvernare, cele spuse mai devreme…
“Plata o Plomo” – Cum buturuga mică a răsturnat o Columbie întreagă
Text: Daria Maria Anghel Grafică: Mara Savescu Tehnoredacție: Andreea Vaida, Daniela Dobre Un articol nu e greu de scris în momentul în care ai ideea potrivită; problema era că eu încă așteptam să-mi pice din cer pentru că, oricât de mult o căutam, era de negăsit. Dar cum să o găsesc dacă eu căutam ideea…
Iordania: intrigă în familia regală
Text: Ana-Maria Ciolac, Grafică: Mara Săvescu În ultima vreme, atenția ne-a fost captată de evenimentele din cadrul familiei regale britanice. Dar în timp ce intrigile dintre Meghan Markle și Casa Regală ocupau prima pagină a revistelor și ziarelor, o poveste la fel de complicată și interesantă se țese la mii de kilometri depărtare, în Orientul…
De ce democrație? Omul, în raport cu libertatea
Redactor – Alexandra Busuioc Un individ – necunoscător, neinițiat, însetat de cunoaștere…mirat de ambiguitatea conceptelor noastre, se ridică din mulțime și pune întrebarea: “Ce este libertatea?” În jurul lui se strâng într-o clipă : preoți, filosofi, politicieni, exploatatori, asupriți și oameni oarecare – împingându-se, strigându-și crezurile și povara cât de tare pot. Nu se mai…
De ce nu avem un Elon Musk european?
Text: Rania Derweesh, Grafică: Mara Săvescu În timp ce majoritatea oamenilor contemplă dificultățile alarmante cu care ne confruntăm pe pământ, numeroși antreprenori americani contemplă călătoria omului spre planeta Marte. De la Blue Origin la SpaceX, societatea americană este copleșită de companii promițătoare ce anunță descoperiri impresionante cu privire la explorarea spațiului și viitorul uman. Cu…
Cum poate un vapor să blocheze economia mondială?
Text – Diana Sîrbu Grafică – Gloria Stoica Cu toții ne gândim la apă ca la o resursă indispensabilă fiecărui individ. Ceva fără de care nu am putea trăi. Importanța apei însă nu se rezumă doar la nevoile fizice ale oamenilor, ci joacă un rol deosebit de important în evoluția unei societăți. Putem să ne…
Cui aparține de fapt insula Cipru?
Text – Daria Primăvăruș Grafică – Maria Cristea Cipru, insula din Marea Mediterană care pentru mulți reprezintă doar un loc minunat de vacanță, cuprinde de fapt, două țări complet diferite din punct de vedere politic și economic. Astăzi, pe insulă se regăsește Republica Cipru – membră a Uniunii Europene Națiunilor Unite, dar și Republica Cirpu…
Regimul întunecat învins de Nelson Mandela
Text: Daria Primăvăruș În ciuda prosperității și diversității culturale ce pot fi întâlnite acum în Africa de Sud, atunci când vorbim despre această țară trebuie să ne gândim la una dintre cele mai negre perioade ale istoriei ei, ci anume regimul Apartheid. Înainte de a intra în istorie, este important să înțelegem ce a fost…
De ce este întotdeauna război în Orientul Mijlociu?
Deși mulți asociază Orientul Mijlociu cu peisaje admirabile, istorie bogată și resurse naturale abundente, mulți ar descrie Orientul Mijlociu prin coruptibilitate si neliniște. În acest sens, evenimentele petrecute în Primăvara Arabă au marcat prezentul unor state precum Syria, Yemen și Liban- spulberate de conflcite armate și de regimuri autoritare și totalitare. Cu toate acestea, de…
Povestea din spatele războiului ruso-japonez
Text- Diana Sîrbu Razboiul Ruso-Japonez a fost unul dintre cele mai importante razboaie ale secolului XX, avand sa influenteze puternic evolutia ordinii mondiale de pana atunci. Acesta a inceput in anul 1904, incheindu-se in anul 1905. Uitandu-ne asupra evenimentelor care aveau sa aiba loc in secolul XX, putem observa ca aceasta confruntare a reprezentat o…
Un nou stat american?
Text: Daria Primăvăruș Încă de acum câțiva ani, fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a prezentat interes în a cumpăra cea mai mare insulă din lume, Groenlanda, aflată între oceanele Arctic și Antarctic. Probabil întrebarea care răsare în mintea multora citind acest articol este de ce ar vrea Donald Trump să cumpere insula care…
Cât de eficient este Consiliul de Securitate?
Text: Rania Derweesh În urmă cu 75 de ani, s-a format Organizația Națiunilor Unite, fără îndoială cel mai important organism internațional pentru promovarea păcii și prosperității într-o lume a globalizării. Având în vedere insuccesul Societății Națiunilor, prima organizație interguvernamentală înființată în urma Conferinței de Pace de la Paris, Organizația Națiunilor Unite a fost inițial întâmpinată…
Tragediile alegerilor parlamentare
Fiecare dintre noi ne dorim o lume în care să nu existe corupție, în care cetățenii să se poată bucura pe deplin de drepturile pe care le au și în care să fim guvernați de principii democratice. Alegerile reprezintă posibilitatea prin care noi, cetățenii români, îi putem desemna pe cei care îi vrem să ne…
Extinderea Uniunii Europene
Extinderea Uniunii Europene reprezintă poate una dintre cele mai controversate enigme ale viitorului nostru european, fără îndoială imprevizibil. Reprezentând, după spusele lui John Bruton, cea mai reușită invenție din lume pentru promovarea păcii, dorința persistentă a unor state de a se alătura este lipsită de ambiguuitate. De-a lungul anilor, Uniunea Europeană a transformat, incontestabil, un…
Ce se întâmplă între Rusia și NATO?
Pentru Rusia, ideea de a își restura influnța în țări din Europa și Asia pare să fi fost o prioritate de când URSS s-a destrămat. Pentru a face acest lucru, a fost nevoie de acțiune pe mai multe sectoare diplomatic, economic, militar. Această putere pe care deja și-a stabilit-o ar putea duce la un scenariu…
Tot ceea trebuie să știi despre războiul din Nagorno-Karabah
Armenia și Azerbaidjan, două state din zona caucaziană, detașate de contemporaneitatea progresivă și adesea respinse pe baza coruptibilității, sunt în centrul atenției politice. În acest sens, conflictul dintre cele două state, deși reprezintă consecințele unor ostilități antice, bazate pe recunoașterea unui simplu teritoriu, a devenit un adevărat ring de luptă ale superputerilor lumii, dominând știrile…
Cum afectează Republică Populară Chineză alianța NATO?
Fără îndoială, NATO s-a dovedit a fi una dintre cele mai reușite alianțe din istorie, reprezentând un adevărat pilon al solidarității internaționale. Punând bazele securității la un nivel interguvernamental și sprijinând condițiile sub care statele europene au reușit, după lupte seculare, să colaboreze, NATO a asigurat un model remarcabil pentru buna conviețuire în pace și…
Uniunea Europeană și incendiul din tabăra Moria
Tema identității naționale și a globalizării reprezintă un subiect controversat, una dintre problemele ce stau în fața solidarității și un aspect ce testează autenticitatea nu doar a valorilor Uniunii Europene, dar și a eficienței legii. În ciuda numeroaselor tratate, convenții și acorduri, Uniunea Europeană se confruntă din nou cu o criză a refugiaților, iar, din…
De ce europenii nu mai au încredere în Uniunea Europeană?
De la susținărtorii lui Marine Le Pen la simpatizanții lui Matteo Salvini, mulți europeni s-au lăsat fermecați de mișcările populiste ce remodelează lumea în care trăim. În ultimii ani, importanța faimoaselor valori europene a scăzut, în timp ce integritatea europeană a fost pusă la îndoială. Într-o eră a globalizării și a numeroaselor încercări subtile de…
Cum a devenit Norvegia țara perfectă?
Pe de o parte, conservatorii americani subliniază întotdeauna situația Venezuelei atunci când contrazic eficiența socialismului democratic. Pe de altă parte, atunci când justifică necesitatea socialismului democratic, democrații americani evidențiază întotdeauna modelul nordic, menționând țări precum Danemarca, Suedia și Norvegia. Așadar, țările scandinave sunt, de fapt, democrații socialiste? Dacă nu, de ce sunt economiile lor atât…
De ce avem nevoie de sistemul politic elvețian?
Elveția, țara pitorească din inima Europei, este cunoscută pentru democrație directă, neutralitate și federalism, componente centrale ce au asigurat prosperitate într-o țară cu resurse naturale limitate. Prestigiul paradisului fiscal este în strânsă legătură cu descentralizarea și piața liberă, dar distinctivitatea statului elvețian reiese dintr-un sistem politic care reprezintă interesele poporului. În ciuda, sau poate datorită,…
Cum se transformă Africa în China?
Africa spune povestea unui continent care, după ce a fost exploatat și înrobit, timp de secole, de către Vest, a ales să privească spre Est. După șaizeci de ani de la începutul decolonizării africane, în Africa domnește un nou ordin chinez. Surprinzător, miliarde de dolari au fost investiți în Africa, continent ale cărui țări nu…
Politica anti-feministă a secolului XXI
Foarte mulți au încercat, de-a lungul timpului, să descurajeze mișcarea feministă, considerând-o o manifestare “irelevantă” ce nu își are locul într-o societate modernă a secolului XXI. Unii susțin că lupta pentru eliberarea femeilor a fost deja luptată și câștigată, iar femeile își pot alege propriul destin acum, feminismul secolului XXI fiind mult prea ostil…
Avem nevoie de un Guvern Mondial?
Dioxidul de carbon din atmosferă, dezastrele nucleare și amenințările tehnologice nu cunosc granițe, iar întreaga umanitate împărtășește un destin comun. Cu toții trăim pe o singură planetă care este amenințată de propriile noastre acțiuni, motiv pentru care trebuie să formăm o comunitate globală și ne regăsim sub aceeași identitate.
Lukaşenko, ultimul dictator din Europa
Cuvântul “dictator” pare să aparțină doar manualelor de istorie, nu-i așa? Belarus este considerat a fi ultima dictatură din Europa, una dintre singurele țări ce suportă, în prezent, sancțiuni internaționale alarmante, dar și ultima țară din Europa în care se aplică pedeapsa cu moartea; toate acestea datorită lui Aleksandr Lukaşenko…
Revoluția ce nu ar fi trebuit să se declanșeze…
Situația Republicii Islamice Iran, ce reprezintă, în prezent, principalul dușman al Statelor Unite ale Americii, un adversar al democrației și un antagonist față de Europa, devine, de-a lungul timpului, din ce în ce mai îngrijorătoare. Dar această împrejurare, deși alarmantă, nu a fost chiar imprevizibilă sau neașteptată. Ceea ce se întâmplă în prezent reprezintă una…
Tot ceea ce trebuie să știi despre protestele din SUA
Multi spun ca un singur om nu poate impiedica un fenomen atat de larg raspandit, insa un singur om a fost capabil si de moartea lui George Floyd. Noi putem aduce un impact acolo unde nu ne-am putea astepta, daca nu pastram tacerea. George Floyd nu a fost nici pe departe un caz individual, a…
Adevărul din spatele conflictului din Siria
Siria se află în război din 15 martie 2011. De atunci și până în prezent, numeroase puteri militare s-au alăturat acestui conflict, sprijinind diverse interese. Mai mult de jumătate de milion de oameni au murit sau sunt dați dispăruți. Milioane de oameni au fugit din calea terorii.