
Tot ceea ce trebuie să știi despre Revoluția de Catifea
Text: Diana Sirbu Anul 1989 a reprezentat un an foarte important in istoria omenirii. Pentru natiunile aflate in Blocul de Est, precum Cehia, Slovacia, Romania etc., acesta a marcat saltul de la dictatura la democratie, printr-o serie de revolutii. Miscarile din Cehoslovacia, care au luat numele de “Revolutia de Catifea”, au avut cateva caracteristici aparte…

Tragediile alegerilor parlamentare
Fiecare dintre noi ne dorim o lume în care să nu existe corupție, în care cetățenii să se poată bucura pe deplin de drepturile pe care le au și în care să fim guvernați de principii democratice. Alegerile reprezintă posibilitatea prin care noi, cetățenii români, îi putem desemna pe cei care îi vrem să ne…

Extinderea Uniunii Europene
Text: Rania Derweesh Extinderea Uniunii Europene reprezintă poate una dintre cele mai controversate enigme ale viitorului nostru european, fără îndoială imprevizibil. Reprezentând, după spusele lui John Bruton, cea mai reușită invenție din lume pentru promovarea păcii, dorința persistentă a unor state de a se alătura este lipsită de ambiguuitate. De-a lungul anilor, Uniunea Europeană a…

Ce se întâmplă între Rusia și NATO?
Pentru Rusia, ideea de a își restura influnța în țări din Europa și Asia pare să fi fost o prioritate de când URSS s-a destrămat. Pentru a face acest lucru, a fost nevoie de acțiune pe mai multe sectoare diplomatic, economic, militar. Această putere pe care deja și-a stabilit-o ar putea duce la un scenariu…

Cum a cauzat Uniunea Europeană incendiul din tabăra Moria?
Tema identității naționale și a globalizării reprezintă un subiect controversat, una dintre problemele ce stau în fața solidarității și un aspect ce testează autenticitatea nu doar a valorilor Uniunii Europene, dar și a eficienței legii. În ciuda numeroaselor tratate, convenții și acorduri, Uniunea Europeană se confruntă din nou cu o criză a refugiaților, iar, din…

De ce europenii nu mai au încredere în Uniunea Europeană?
De la susținărtorii lui Marine Le Pen la simpatizanții lui Matteo Salvini, mulți europeni s-au lăsat fermecați de mișcările populiste ce remodelează lumea în care trăim. În ultimii ani, importanța faimoaselor valori europene a scăzut, în timp ce integritatea europeană a fost pusă la îndoială. Într-o eră a globalizării și a numeroaselor încercări subtile de…

Cum a devenit Norvegia țara perfectă?
Pe de o parte, conservatorii americani subliniază întotdeauna situația Venezuelei atunci când contrazic eficiența socialismului democratic. Pe de altă parte, atunci când justifică necesitatea socialismului democratic, democrații americani evidențiază întotdeauna modelul nordic, menționând țări precum Danemarca, Suedia și Norvegia. Așadar, țările scandinave sunt, de fapt, democrații socialiste? Dacă nu, de ce sunt economiile lor atât…

De ce avem nevoie de sistemul politic elvețian?
Elveția, țara pitorească din inima Europei, este cunoscută pentru democrație directă, neutralitate și federalism, componente centrale ce au asigurat prosperitate într-o țară cu resurse naturale limitate. Prestigiul paradisului fiscal este în strânsă legătură cu descentralizarea și piața liberă, dar distinctivitatea statului elvețian reiese dintr-un sistem politic care reprezintă interesele poporului. În ciuda, sau poate datorită,…

Cum a intrat Grecia în criză?
Criza economică începută în jurul anului 2008 din Grecia este una care se resimte și astăzi. Având rata șomajului peste 50% între anii 2012-2015, economia Greciei nu a mai putut funcționa, creându-se o situație fără precedent în istorie. Într-o lume în care țările sunt interconectate, în care orice problemă economică sau politică dintr-o țară le…

De ce Polonia reprezintă o amenințare pentru Uniunea Europeană?
Polonia dovedește că este posibil ca o țară să profite de beneficiile economice ale aderării la UE, cu toate că încalcă numeroase legi europene, afectând Uniunea Europeană nu doar prin promovarea naționalismului, a rasismului și a conservatorismului, dar și prin influența acesteia la nivelul Parlamentului European.

Este Europa dependentă de Rusia?
De la ascensiunea comunismului până la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, relația dintre puterile Europei și Rusia a fost întotdeauna tensionată. Vladimir Putin este ca șeful tău – nu ai încredere în el, nu-ți place de el, dar ai nevoie de el pentru a-ți plăti facturile. Din cauza ideologiilor contrastante și a atitudinii față de…

Lukaşenko, ultimul dictator din Europa
Cuvântul “dictator” pare să aparțină doar manualelor de istorie, nu-i așa?
Belarus este considerat a fi ultima dictatură din Europa, una dintre singurele țări ce suportă, în prezent, sancțiuni internaționale alarmante, dar și ultima țară din Europa în care se aplică pedeapsa cu moartea; toate acestea datorită lui Aleksandr Lukaşenko…

Cum ar arâta Statele Unite ale Europei?
Oare unirea tuturor statelor din Europa ne va beneficia pe toți, automat transformându-ne în cetățeni ai celui mai puternic stat din lume, sau diferențele culturale, religioase și politice formează un zid indestructibil ce nu poate fi ignorat?

De ce francezii îl disprețuiesc pe Macron?
În 2017, Emmanuel Macron a revoluționat politica franceză și a devenit cel mai tânăr lider din Franța de la Napoleon.
Dar, Macron a pierdut, pe 19 mai, majoritatea absolută în camera inferioară a Parlamentului, această pierdere reprezentând doar una dintre dovezile necesare pentru a argumenta de ce doar 30% din francezi au încredere în „Președintele elitist”.