Daily Dose Of Millennial

Actualitate din perspectiva tinerilor

Menu

Skip to content
  • Informează-te
    • Politică simplificată
      • Politica Uniunii Europene
      • Diplomație și relații internaționale
      • Probleme sociale
    • Istorie critică
    • Întrebări pentru secolul XXI
    • Problemele mediului înconjurător
  • Despre noi
  • Contact

Istorie critică

Cel mai mare dușman al lui Stalin

Mexic. 20 august 1940. Lev Davidovici Troțki, unul dintre cei mai mari revoluționari bolșevici, este omorât, iar Iosif Vissarionovici Stalin răsuflă ușurat. Moartea sa încheie lupta pentru un altfel de comunism, totodată punând capăt uneia dintre cele mai cumplite rivalități ce a marcat cu profunzime regimul sovietic comunist. Cu toate acestea, moartea lui Troțki spune o poveste mult mai amplă; povestea a doi bărbați reuniți de dorința arzătoare de a schimba lumea, dar despărțiți de condiții sociale ce au trezit numeroase revoluții istorice.…

Regimul întunecat învins de Nelson Mandela

Text: Daria Primăvăruș În ciuda prosperității și diversității culturale ce pot fi întâlnite acum în Africa de Sud, atunci când vorbim despre această țară trebuie să ne gândim la una dintre cele mai negre perioade ale istoriei ei, ci anume regimul Apartheid. Înainte de a intra în istorie, este important să înțelegem ce a fost regimul Apartheid și cum a afectat populația, urmele acestui regim rămânând în viață chiar și astăzi. Acest regim își are rădăcinele încă de când olandezii au colonizat Africa…

Împușcătura care s-a auzit în toată lumea…

Text: Diana Sîrbu Este fascinant cum funcționează lumea. Lucrurile nu merg întotdeauna așa cum plănuim noi, iar câteodată o șansă ți se ivește în fața ochilor pe neașteptate și o singură acțiune poate să incline axa faptelor. Acea secundă, acea clipă în care totul se desfașoară încet și vezi parcă cum fiecare element se așează agitat la locul lui și creează un ansamblu de nedescris. Modul în care un glonț de câțiva milimetri în diametru a declanșat cel mai mare război cunoscut de…

Tot ce trebuie să știi despre cultura și religia egipteană

Text- Aytana Anghel Atunci când te gândești la Egipt primul gând care îți trece prin minte este un deșert arid din care răsare un triumvirat de piramide falnice, licărind în soare precum niște diamante gargantuane. Deși această fantezie este prezentată în multe filme, cărți și seriale fictive care au manipulat negreșit percepția oamenilor, ea alcătuiește doar o parte arhisimplificată din realitatea culturii egiptene. Atunci când vrei să zidești o casă durabilă, trebuie să ai încă de la început o fundație stabilă, iar la…

Acordurile de la Oslo: contextul și consecințele lor

Text- Alexandra Dicu In septembrie 1993, cu ocazia semnarii Declaratiei de Principii,pe cand presedintele SUA era Bill Clinton,pe peluza Casei Albe a fost marcata o strangere de mana intre premierul israelian Yitzhak Rabin si presedintele  Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei ,Yasser Arafat. Acordurile de la Oslo ,in numar de 2 ,au fost ratificate la Washington D.C.,in 1993(Oslo I) si la Taba,in Egipt,in 1995(Oslo II).Chiar daca prevederile elaborate in timpul discutiilor raman in vigoare si astazi,situatia dintre cele doua parti continua sa fie afectata de…

Povestea din spatele războiului ruso-japonez

Text- Diana Sîrbu Razboiul Ruso-Japonez a fost unul dintre cele mai importante razboaie ale secolului XX, avand sa influenteze puternic evolutia ordinii mondiale de pana atunci. Acesta a inceput in anul 1904, incheindu-se in anul 1905. Uitandu-ne asupra evenimentelor care aveau sa aiba loc in secolul XX, putem observa ca aceasta confruntare a reprezentat o prefigurare a unora dintre cele mai mari batalii din Primul Razboi Mondial (1914-1918). Motivul principal al izbucnirii conflictului a fost obtinerea controlului asupra Extremului Orient, cu precadere Coreea…

Săptămâna în care lumea a stat pe loc

Text: Alexandra Dicu Lumea intreaga si-a tinut rasuflarea cu 59 de ani in urma,in ultima saptamana a lunii octombrie, cand Statele Unite au descoperit ca Uniunea Sovietica plasase rachete nucleare in Cuba. Imaginea unei lumi care a incetat sa se invarta ii apartine lui Sheldon Stern,fost istoric la Biblioteca Prezidentiala John F.Kennedy,care a publicat versiunile oficiale ale inregistrarilor convorbirilor Comitetului Executiv al Consiliului National de Securitate(ExComm), in care Kennedy si o echipa restransa de consilieri apropiati au discutat despre cum sa raspunda crizei.Stern…

Tot ceea ce trebuie să știi despre Revoluția de Catifea

Text: Diana Sirbu Anul 1989 a reprezentat un an foarte important in istoria omenirii. Pentru natiunile aflate in Blocul de Est, precum Cehia, Slovacia, Romania etc., acesta a marcat saltul de la dictatura la democratie, printr-o serie de revolutii. Miscarile din Cehoslovacia, care au luat numele de “Revolutia de Catifea”, au avut cateva caracteristici aparte fata de cele manifestate pe alte teritorii. Cehoslovacia era o țară în care regimul comunist devenise fragil. Cehii și slovacii trăiau amintindu-si constant de Primăvara de la Praga…

Declinul american- cauze și consecințe

Text: Alexandra Dicu ”Este o tema comuna” ca Statele Unite ,care doar ”cu cativa ani in urma erau pe punctul de a cuceri intreaga lume precum un colos de putere de neegalat si o forta fara margini…sunt acum in declin, aflate in fata perspectivei decaderii sale finale”. Aceasta fraza, aparuta in editia din 2011 a jurnalului Academiei de Stiinte Politice este si astazi crezuta pe scara larga, dar necesita clarificari . Declinul care naste atata ingrijorare a fost continuu de la punctul de…

Începutul unei noi lumi- Revoluția Americană

Text: Diana Sîrbu Revoluția Americii a reprezentat un moment de o importanță deosebită în istoria omenirii. Însa aceasta a fost generată de o mișcare inedită a coloniștilor americani împotriva modului de administrare al britanicilor, ce a luat numele de “Partida de Ceai de la Boston”. 16 decembrie 1773- apele tuluburi si innegrite ale portului Boston aveau sa fie locul declansarii unor evenimente care vor duce la formarea unei noi conceptii asupra lumii stiute pana atunci. Totul a inceput ca o revolta a colonistilor…

Magna Carta- Soarta ei și soarta noastră

Text: Alexandra Dicu Peste un timp, dupa doar cateva generatii, se va implini un mileniu de la redactarea ”Magna Carta” (Anglia,1215), unul dintre cele mai importante evenimente in istoria dreptuilor civile si ale omului. Daca acest eveniment va fi sarbatorit,comemorat sau ignorat nu este inca limpede. Ar trebui sa ne preocupe acest fapt ,deoarece viitorul nu se arata foarte luminos, tinanad cont ca ”Marea Carta” este distrusa chiar sub ochii nostri putin cate putin. Prima editie academica ”Magna Carta”a fost publicata de Willliam…

Revoluția ce nu ar fi trebuit să se declanșeze…

Situația Republicii Islamice Iran, ce reprezintă, în prezent, principalul dușman al Statelor Unite ale Americii, un adversar al democrației și un antagonist față de Europa, devine, de-a lungul timpului, din ce în ce mai îngrijorătoare. Dar această împrejurare, deși alarmantă, nu a fost chiar imprevizibilă sau neașteptată. Ceea ce se întâmplă în prezent reprezintă una dintre consecințele unei revoluții ce nu ar fi trebuit să se declanșeze. În prezent, Iranul este o teocrație islamică, în care șeful statului nu este nici măcar un…

Share this:

  • Twitter
  • Facebook

Like this:

Like Loading...
Blog at WordPress.com.
%d bloggers like this: