Daily Dose Of Millennial

Actualitate din perspectiva tinerilor

Menu

Skip to content
  • Informează-te
    • Politică simplificată
      • Politica Uniunii Europene
      • Diplomație și relații internaționale
      • Probleme sociale
    • Istorie critică
    • Economie
    • Științe
    • Întrebări pentru secolul XXI
    • Filozofie
    • Oameni care ne inspiră
    • Problemele mediului înconjurător
  • Achiziționează revista!
  • Povestea noastră
  • Contact

Istorie critică

SFÂRȘITUL UNEI ERE: 70 DE ANI PE TRONUL REGATULUI UNIT

SFÂRȘITUL UNEI ERE: 70 DE ANI PE TRONUL REGATULUI UNIT

Redactor: Ana Anghel Grafica: Amalia Popa Într-o lume în care timpul nu așteaptă pe nimeni și în care schimbările par să apară din ce în ce mai des, oamenii sunt într-o continuă căutare a stabilității și a sentimentului de siguranță. Astăzi, la 70 de ani de la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a, lumea se confruntă cu un scenariu care, deși inevitabil, părea a nu fi posibil să se adeverească vreodată. Cum numărul oamenilor care au trăit vremuri precedente începutului domniei reginei Elisabeta a…

Drumeții în Rusia, Part. 1: Cazul trecătoarei Dyatlov 

Drumeții în Rusia, Part. 1: Cazul trecătoarei Dyatlov 

Redactor – Ana Ciolac Grafica – Amalia Popa Dacă aș face o listă cu ,,19 lucruri pe care le-am învățat până la 19 ani”, pe primul loc ar fi scris cu majuscule și cu șapte semne de exclamare ,,nu pleca în drumeții pe teritoriu rusesc”. În această serie de articole o să vă vorbesc despre cazurile înfiorătoare petrecute în munții din Republica Rusă (la timpul incidentelor – Uniunea Sovietică), începând cu cel mai infam dintre toate: Cazul trecătoarei Dyatlov.  În dimineața zilei de…

Adi vs Rudolf

Adi vs Rudolf

Autor – Daria Anghel O zi obositoare de luni în care ghiozdanul adaugă la greutatea pașilor pe asfalt (de parcă nu era de ajuns că aveai de cărat povara unei firi curioase). Auzi un zgomot; e autobuzul care te ajunge din urma; ah..încă puțin și ajunge în stație. Mijesti ochii și îi observi numărul: e autobuzul tău! Bineînțeles că alergi după el până când simți că plămânii îți iau foc, dar satisfacția pasului înaintea închiderii milimetrice a ușilor compenseaza orice durere. Compostezi biletul…

9 noiembrie 1989 – ziua în care s-a realizat imposibilul? Despre căderea zidului Berlinului

9 noiembrie 1989 – ziua în care s-a realizat imposibilul? Despre căderea zidului Berlinului

Redactor – Ștefania Gheorghe Grafica – Anca Lazăr “După câte știu eu, intră în vigoare chiar acum. Imediat, fără întârziere!”, au fost cuvintele lui Schabowski spuse din greșeală care au dus la prăbușirea zidului menit să reziste cel puțin 100 de ani.   Lumea întreagă privea acest eveniment ca momentul în care lua sfârșit o întreagă eră. Pentru mulți germani acest eveniment marca reuniunea cu oamenii de care au fost separați în mod forțat. Era ceva ce populația RDG (Republica Democrată Germania – fiind…

“Ursul lui Teddy”

“Ursul lui Teddy”

Text – Daria Anghel Grafica – Amalia Popa Tehnoredactare – Sara Costache Cred că toată lumea a intrat în spiritul Crăciunului, mai mult sau mai puțin voluntar, ascultând în graba căutării unui cadou, playlist-ul de colinde nesfârșite ce se aude în magazine. Mirosul de ciocolată caldă și consumerism plutește pe la toate colțurile cafenelelor, iar din vitrinele buticurilor ce se închid la ora 6, te privesc jucăriile în nuanțe de verde și roșu.  *** Nu ne putem imagina, în ziua de astăzi, un…

SOS: Turnul Londrei arde. Incendiul Grenfell

SOS: Turnul Londrei arde. Incendiul Grenfell

Redactor- Ana Ciolac Grafică: Antonia Drăgan Ora 00:54 – Momentul în care toate ceasurile din blocul-turn Grenfell s-au oprit și a fost efectuat primul apel la serviciile de urgență.  Ora 01:14 – Toate cele 24 de etaje, însumând 124 de apartamente, erau mistuite de flăcări.  ***  Pe data de 14 iunie 2017, puțin după miezul nopții, londonezii din North Kensington au fost treziți din somn de strigăte de ajutor ce umpleau străzile Londrei. Ducându-se la geam, aceștia au văzut pentru prima dată limbile…

Anne Boleyn, the most happy

Anne Boleyn, the most happy

Redactor – Ana Maria Ciolac Grafică – Amalia Radu Tehnoredactare – Diana Neagu În Anglia Evului Mediu, patriarhatul făcea tot ce îi stătea în putere pentru ca femeile să nu aibă parte de educație, independență și funcții de bază în stat, încercând să le reducă la tăcere. Dar, în ciuda acestor eforturi, istoria Angliei este marcată de domnia unor femei puternice, de multe ori mai bine cunoscute decât soții lor. Elizabeth Woodville, Caterina de Aragon și Elizabeth de York sunt doar câteva dintre…

Cât, cum și când ne prețuim monumentele

Cât, cum și când ne prețuim monumentele

Text: Alina Vițel Grafică: Amalia Radu Nu aș vrea sub nicio formă să rămân înăuntrul vechii portretizări cum că România este epicentrul indiferenței și nicăieri nu se poate mai rău de atât.  Totodată, nu vreau să „iert” nejustificat neregulile care ies la iveală când luăm țara la pas sau zapăm pe site-urile de știri. Ceea ce poate fi observat, atât în prezența, cât și în absența tangențelor cu patrimoniul e faptul că în spatele atitudinii noastre se află un mecanism de autoapărare recogniscibil:…

  Diamantele sângerii din Africa – Procesul Kimberly

  Diamantele sângerii din Africa – Procesul Kimberly

Text- Eliza Ene Grafică- Amalia Radu Tehnoredacție- Neagu Diana  Deși diamantele ar trebui să simbolizeze în esență iubirea, angajamentul și un nou început, în multe dintre țările bogate în resurse, aceste pietre strălucitoare sunt mai mult un blestem decât o binecuvântare. De multe ori, în continentul african, minele de diamante nu produc doar diamante, ci și războaie civile, violență și suferință umană. Comerțul cu diamante este o industrie de 81 de miliarde de dolari, cu 65% din diamantele extrase provenind din Africa. Este…

Victoria Talibanului și cum a fost posibilă

Victoria Talibanului și cum a fost posibilă

Text- Ștefan Brădianu Grafică- Antonia Drăgan După 20 de ani, așa-zisul “război etern” a luat sfârșit, după mii de morți și de răniți, peste 2.200 de miliarde de dolari investiți și nenumărate vise spulberate, însă, concluzia acestuia este departe de a fi cea dorită de puterile vestice care au sacrificat atât de mult, aparent degeaba. Astfel, apare întrebarea, cum de s-a putut întâmpla așa ceva? Preludiu Afganistanul, o țară musulmană din Asia Centrală, se află într-un război constant încă din 1978, când, în…

El Comandante

El Comandante

Text – Andrei Marcu Grafică – Vasile Miruna Tehndoredacție -Diana Neagu Ernesto “Che” Guevara este fără niciun dubiu cel mai cunoscut și controversat revoluționar din istoria omenirii, unul dintre cele mai cunoscute personaje ale marxismului și anti-imperialismului, cu faimosul portret al acestuia făcându-și apariția și în prezent la marșuri, demonstrații și proteste. Ernesto “Che” Guevara, pe numele real Ernesto Rafael Guevara de la Serna s-a născut la 14 iunie 1928 în Argentina la Rosario del Fe, fiind cel mai mare dintre cei cinci…

Lăcomia care a scufundat un vas. Dezastrul feribotului Sewol

Lăcomia care a scufundat un vas. Dezastrul feribotului Sewol

Text – Ana Maria Ciolac Grafică – Miruna Vasile Tehnoredacție – Andreea Vaida În câteva luni, pe data de 30 octombrie, se vor împlini șase ani de la tragedia Colectiv, incendiul din București care a curmat viața a 64 de tineri și a propagat o undă de șoc ce a răsturnat un guvern. Sunt convinsă că toți cititorii mei cunosc acest eveniment, chiar dacă mulți dintre noi îl percepem acum ca pe un vis urât pierdut în ceața anilor care au trecut, deoarece,…

Amintiri din copilăria filmului

Amintiri din copilăria filmului

Text – Daria Maria Anghel Grafică – Diana Oancea Tehnoredacție – Andreea Vaida Este vineri seara. Ajungi acasă, târziu, după o săptămână obositoare. Îți arunci geanta sau ghiozdanul pe primul scaun pe care îl vezi; te schimbi în haine destul de largi încât să poți înota în ele și te afunzi în canapeaua din stofă kaki. Telecomanda se află, surprinzător, la locul ei şi te gândești să profiți de acest moment memorabil căutând un film. Nu găsești un titlu destul de bun încât…

Lecțiile moștenirii monarhice în România

Lecțiile moștenirii monarhice în România

Redactor: Alina Vițel, Grafică: Miruna Vasile Posibilitatea revenirii la monarhie este, pe cale constituțională, una tranșată- România nu poate fi altceva decât o republică. Asta nu înseamnă că ajungem într-un punct mort ci, mai degrabă, că nuanțele încep să fie unele din ce în ce mai fine, trasarea liniilor de demarcație dovedindu-se din ce în ce mai provocatoare și mai sensibilă.  Analizând sumar istoria monarhiei din România, numărul de patru capete încoronate pe care le-am avut poate să nu pară mult, dar contribuția…

Dada – revolta și renașterea artei

Dada – revolta și renașterea artei

Text – Alexandra Busuioc Grafică – Antonia Drăgan Primul Război Mondial e cunoscut drept unul dintre cele mai mortale conflicte care au marcat umanitatea. A provocat schimbări politice majore (inclusiv revoluțiile din 1917-1923 la multe dintre națiunile implicate) și importanța lui, în formarea actualității pe care o cunoaștem,  este incontestabilă. Dar până unde s-a răspândit această influență?  Vorbim adesea despre consecințe economice, schimbări politice, modificări teritoriale, dar un eveniment precum Primul Război Mondial – de o asemenea proporție – influențează toate sferele societății. …

Crima perfectă și cum a dat greș – Faimosul caz Leopold și Loeb

Crima perfectă și cum a dat greș – Faimosul caz Leopold și Loeb

V-ați întrebat vreodată cum ar arăta o crimă perfectă? V-ați imaginat vreodată, după citirea unei cărți sau vizionarea unui film polițist, poate, cum ar fi să o comiteți chiar voi? Să o puneți la cale în inima nopții, să ascundeți dovezile, să vă inventați un alibi? Credeți că ați fi prinși?

Caligula, împăratul care s-a luptat cu zeii

Caligula, împăratul care s-a luptat cu zeii

Text: Ana Ciolac, Grafică: Maria Cristea Gaius Iulius Caesar Augustus Germanicus – un nume impozant, pe măsura uneia dintre cele mai proeminente figuri din istoria Imperiului Roman. Deși a domnit doar patru ani, numele lui încă se află pe buzele oamenilor, la 2000 de ani după moartea lui, alături de adjective precum sadic, pervers, crud și extravagant. Povestea noastră, țesută în jurul unor intrigi politice, băi de sânge și trădări regale, începe pe data de 31 august a anului 12 d.Hr., în orașul…

“Plata o Plomo” – Cum buturuga mică a răsturnat o Columbie întreagă

“Plata o Plomo” – Cum buturuga mică a răsturnat o Columbie întreagă

Text: Daria Maria Anghel Grafică: Mara Savescu Tehnoredacție: Andreea Vaida, Daniela Dobre Un articol nu e greu de scris în momentul în care ai ideea potrivită; problema era că eu încă așteptam să-mi pice din cer pentru că, oricât de mult o căutam, era de negăsit. Dar cum să o găsesc dacă eu căutam ideea printre postările de pe Instagram,  în versurile melodiilor sau printre rândurile subtitrării serialului “Narcos”…  Totuși, urmărind firul narativ și evoluția lui Wagner Moura în rolul lui Pablo Escobar,…

În pași de dans spre o schimbare- ce înseamnă muzica pentru noi?

În pași de dans spre o schimbare- ce înseamnă muzica pentru noi?

  Text: Irina Radu, Grafică: Gloria Stoica Ce înseamnă muzica pentru noi? Un refugiu, atunci cand lumea exterioară devine mult prea sufocantă? Un mod de exteriorizare a emoțiilor interioare care evadeaza din captivitatea sinelui în armonia notelor și nuanțelor? Definițiile sunt diverse, nefiind la fel deoarece fiecare ascultator are propria sa interpretare, iar infinitatea de moduri în care ea te poate face să te simți o face atât de specială.    În zilele noastre, nu ne putem imagina o călătorie, o activitate sau…

Roma: de la Imperiu la legendă

Roma: de la Imperiu la legendă

Text- Aytana Anghel Cu toții știm că Roma a început cu Romulus, dar puțini sunt cei care știu că tot cu Romulus s-a și terminat. Atunci când ne gândim la putere, și ulterior la statele lumii care au mânuit-o cel mai eficient, Roma ne trece prin minte mai repede decât oricare altul. Nu este deloc surprinzător, având în vedere rapiditatea și ușurința cu care acest oraș fondat de un rege orfan a devenit cel mai bine-organizat și mai durabil imperiu al Antichității, lăfăindu-se…

O bombă, niște naziști și un set de cafea chinezesc

O bombă, niște naziști și un set de cafea chinezesc

Text- Aytana Anghel Adesea, privim istoria ca pe un subiect înrădăcinat în trecut, un amalgam de lucruri ce au avut loc pe vremea strămoșilor noștri și s-au terminat cu mult înainte să începem noi. Pentru noi, lumea a început atunci când s-a reflectat prima dată în ochii noștri, iar ceea ce s-a petrecut înainte este obscur, uitat de veacuri, cu nicio legătură fezabilă cu noi. Ce ați spune, însă, dacă v-aș spune că istoria nu se regăsește doar în manualele de la clasă,…

Cui aparține de fapt insula Cipru?

Cui aparține de fapt insula Cipru?

Text – Daria Primăvăruș Grafică – Maria Cristea Cipru, insula din Marea Mediterană care pentru mulți reprezintă doar un loc minunat de vacanță, cuprinde de fapt, două țări complet diferite din punct de vedere politic și economic. Astăzi, pe insulă se regăsește Republica Cipru – membră a Uniunii Europene Națiunilor Unite, dar și Republica Cirpu de Nord, o țară recunoscută exclusiv de Turica. În acest articol veți afla cum s-a ajuns aici. Deși conflictul insulei Cipru nu a avut parte de foarte multă…

Diana, Regina din inimile oamenilor

Diana, Regina din inimile oamenilor

Text: Ana-Maria Dicu Grafică: Maria Cristea Diana, Prințesă de Wales – acest nume și titlu nu spun prea multe noii generații, însă pentru generația anilor ‘80 această personalitate a însemnat noi tendințe în modă, încălcarea unui tipar șiprotocol bine stabilite, curajul de a spune lucrurilor pe nume și de a vorbi despre subiecte taboo, a reprezentat, pe scurt, o imagine completă a ceea ce însemna de fapt, și înseamnă în continuare, feminismul. În acest articol vă vom prezenta povestea prințesei “nonstarter”, după cum…

Revoluția bolșevică și tragedia familiei Romanov

Revoluția bolșevică și tragedia familiei Romanov

Text- Aytana Anghel Revoluția Bolșevică, denumită și Revoluția din Octombrie, a reprezentat al doilea stadiu al Revoluției Ruse din 1917, dar pentru a înțelege mai bine contextul acestui eveniment însemnat din istoria Rusiei, și conexiunea lui cu familia regală a acestui stat, anume Romanovii, trebuie să aruncăm o privire asupra primei etape a mișcărilor de revoltă și a cauzelor acesteia. Revoluția din Februarie de la Petrograd a avut loc oarecum în februarie și relativ la Petrograd. După calendarul rus, data era 23 februarie,…

Cel mai mare dușman al lui Stalin

Cel mai mare dușman al lui Stalin

Mexic. 20 august 1940. Lev Davidovici Troțki, unul dintre cei mai mari revoluționari bolșevici, este omorât, iar Iosif Vissarionovici Stalin răsuflă ușurat. Moartea sa încheie lupta pentru un altfel de comunism, totodată punând capăt uneia dintre cele mai cumplite rivalități ce a marcat cu profunzime regimul sovietic comunist. Cu toate acestea, moartea lui Troțki spune o poveste mult mai amplă; povestea a doi bărbați reuniți de dorința arzătoare de a schimba lumea, dar despărțiți de condiții sociale ce au trezit numeroase revoluții istorice.…

Regimul întunecat învins de Nelson Mandela

Regimul întunecat învins de Nelson Mandela

Text: Daria Primăvăruș În ciuda prosperității și diversității culturale ce pot fi întâlnite acum în Africa de Sud, atunci când vorbim despre această țară trebuie să ne gândim la una dintre cele mai negre perioade ale istoriei ei, ci anume regimul Apartheid. Înainte de a intra în istorie, este important să înțelegem ce a fost regimul Apartheid și cum a afectat populația, urmele acestui regim rămânând în viață chiar și astăzi. Acest regim își are rădăcinele încă de când olandezii au colonizat Africa…

Împușcătura care s-a auzit în toată lumea…

Împușcătura care s-a auzit în toată lumea…

Text: Diana Sîrbu Este fascinant cum funcționează lumea. Lucrurile nu merg întotdeauna așa cum plănuim noi, iar câteodată o șansă ți se ivește în fața ochilor pe neașteptate și o singură acțiune poate să incline axa faptelor. Acea secundă, acea clipă în care totul se desfașoară încet și vezi parcă cum fiecare element se așează agitat la locul lui și creează un ansamblu de nedescris. Modul în care un glonț de câțiva milimetri în diametru a declanșat cel mai mare război cunoscut de…

Share this:

  • Twitter
  • Facebook

Like this:

Like Loading...
Website Built with WordPress.com.
  • Follow Following
    • Daily Dose Of Millennial
    • Join 53 other followers
    • Already have a WordPress.com account? Log in now.
    • Daily Dose Of Millennial
    • Customize
    • Follow Following
    • Sign up
    • Log in
    • Copy shortlink
    • Report this content
    • View post in Reader
    • Manage subscriptions
    • Collapse this bar
%d bloggers like this: