Metaversul, NFT cu maimuțe și o pereche de ochelari
Redactor: Lydia Cirstea Grafică: Lazar Anca Tehnoredactor: Stoica Sara Metaversul. Acest concept pe care îl tot auzim în ultima vreme a existat de câțiva ani, însă acum pare că ne trezim față în față cu ceva cu totul și cu totul nou, abia diferențiabil de lumea reală. Să fie, oare, o strategie genială de marketing…
Pastafarianism – suntem creația unui Monstru Zburător de Spaghete?
Redactor: Catinca Soare Grafica: Antonia Drăgan Ceea ce apreciez cel mai mult la lumea în care trăim este faptul că întotdeauna există ceva nou de învățat. Astfel, când am auzit pentru prima dată despre această religie, nu am ezitat în a începe să mă documentez. În iulie 2011, austriacul Niko Alm a câștigat dreptul…
Când ,,Pentru ce trăiesc?’’ primește un răspuns mult prea exact
Redactor: Alex Zaharia Tehnoredactor: Buliga Andreea Sînziana Design: Popa Amalia Dacă este un lucru care ne poate defini pe noi ca ființe umane, acela este curiozitatea. Acest mecanism psihologic prin care ne punem întrebări este o unealtă nemaipomenită în cunoașterea mediului înconjurător. Începând cu chestiuni de bază, pe parcurs nevoia noastră de cunoaștere evoluează și…
Erupția vulcanului Vezuviu. Topirea Pompeiului
Text – Eliza Ene Grafica – Miruna Vasile Pe 24 august 79, liniștea din golful Napoli a fost întreruptă de erupția violentă a Muntelui Vezuviu. În 48 de ore, cât a durat erupția, mii de oameni au murit și câteva orașe au fost distruse, două dintre ele fiind îngropate complet sub cenușă: Pompeii și…
Vinovatul crizei energetice din Europa sau de ce sunt facturile prea mari
Text – Ștefania Gheorghe Grafica – Diana Oancea E zarvă mare pe continent după ce marile publicații de știri au anunțat că Europa este la un pas de a intra în beznă din cauza cererii de energie prea mari, depășind astfel oferta acelor puțini producători ce mai investesc în combustibili fosili. Acest lucru aduce cu…
Facebook v. Responsabilitatea ce vine la pachet – Cazul Voller din Australia
Redactor: Aytana Anghel Grafician: Antonia Dragan Încă de la începutul erei tehnologice dilema menținerii unui comportament civil în toate discuțiile desfășurate în mediul online a fost una de mare interes, în special pentru companiile și persoanele publice ce comunicau des cu urmăritorii lor prin intermediul rețelelor de socializare. Social media le oferă oamenilor un mediu…
Orfeu și Euridice – Cât de departe ai merge pentru iubire?
Iubirea a reprezentat dintotdeauna o muză pentru artă, căci ce îți poate inspira creație dacă nu sentimentul inefabil ce a cauzat războaie, suferință aprigă și fericire paradisiacă? Dar rămân întrebările care răsună precum un ecou etern în viețile noastre. Ce sacrificii ai face? Cât de departe ești dispus să mergi pentru găsirea și păstrarea dragostei?
Cum suntem conectați la Univers?
Text: Irina Radu, Grafică: Gloria Stoica Universul funcționează după legi fixe: merele cad, păsările zboară, noi trăim și murim. Cei mai inteligenți dintre noi și-au dedicat viața cunoașterii și aplicării acesteia pentru a găsi modalități de a îmbunătăți conviețuirea dintre oameni și puterea universală, aspirând la uniunea cu Divinitatea. Hermetismul reprezintă un curent spiritual ce…
De ce democrație? Omul, în raport cu libertatea
Redactor – Alexandra Busuioc Un individ – necunoscător, neinițiat, însetat de cunoaștere…mirat de ambiguitatea conceptelor noastre, se ridică din mulțime și pune întrebarea: “Ce este libertatea?” În jurul lui se strâng într-o clipă : preoți, filosofi, politicieni, exploatatori, asupriți și oameni oarecare – împingându-se, strigându-și crezurile și povara cât de tare pot. Nu se mai…
De ce nu avem un Elon Musk european?
Text: Rania Derweesh, Grafică: Mara Săvescu În timp ce majoritatea oamenilor contemplă dificultățile alarmante cu care ne confruntăm pe pământ, numeroși antreprenori americani contemplă călătoria omului spre planeta Marte. De la Blue Origin la SpaceX, societatea americană este copleșită de companii promițătoare ce anunță descoperiri impresionante cu privire la explorarea spațiului și viitorul uman. Cu…
Cui aparține de fapt insula Cipru?
Text – Daria Primăvăruș Grafică – Maria Cristea Cipru, insula din Marea Mediterană care pentru mulți reprezintă doar un loc minunat de vacanță, cuprinde de fapt, două țări complet diferite din punct de vedere politic și economic. Astăzi, pe insulă se regăsește Republica Cipru – membră a Uniunii Europene Națiunilor Unite, dar și Republica Cirpu…
Cât de mult control mai au guvernele asupra economiei?
Text- Rania Derweesh Grafică- Maria Cristea Din foarte multe puncte de vedere, actuala economie globală se bazează pe încrederea oamenilor în instituțiile care ar trebui să promoveze și asigure prosperitate socială. Așadar, economia globală poate fi definită printr-o relație complicată, dar deseori previzibilă, dintre stat și cetățean. În acest sens, moneda fiduciară se sprijină pe…
De ce este întotdeauna război în Orientul Mijlociu?
Deși mulți asociază Orientul Mijlociu cu peisaje admirabile, istorie bogată și resurse naturale abundente, mulți ar descrie Orientul Mijlociu prin coruptibilitate si neliniște. În acest sens, evenimentele petrecute în Primăvara Arabă au marcat prezentul unor state precum Syria, Yemen și Liban- spulberate de conflcite armate și de regimuri autoritare și totalitare. Cu toate acestea, de…
Cât de eficient este Consiliul de Securitate?
Text: Rania Derweesh În urmă cu 75 de ani, s-a format Organizația Națiunilor Unite, fără îndoială cel mai important organism internațional pentru promovarea păcii și prosperității într-o lume a globalizării. Având în vedere insuccesul Societății Națiunilor, prima organizație interguvernamentală înființată în urma Conferinței de Pace de la Paris, Organizația Națiunilor Unite a fost inițial întâmpinată…
Ce se întâmplă între Rusia și NATO?
Pentru Rusia, ideea de a își restura influnța în țări din Europa și Asia pare să fi fost o prioritate de când URSS s-a destrămat. Pentru a face acest lucru, a fost nevoie de acțiune pe mai multe sectoare diplomatic, economic, militar. Această putere pe care deja și-a stabilit-o ar putea duce la un scenariu…
De ce europenii nu mai au încredere în Uniunea Europeană?
De la susținărtorii lui Marine Le Pen la simpatizanții lui Matteo Salvini, mulți europeni s-au lăsat fermecați de mișcările populiste ce remodelează lumea în care trăim. În ultimii ani, importanța faimoaselor valori europene a scăzut, în timp ce integritatea europeană a fost pusă la îndoială. Într-o eră a globalizării și a numeroaselor încercări subtile de…
Cum a devenit Norvegia țara perfectă?
Pe de o parte, conservatorii americani subliniază întotdeauna situația Venezuelei atunci când contrazic eficiența socialismului democratic. Pe de altă parte, atunci când justifică necesitatea socialismului democratic, democrații americani evidențiază întotdeauna modelul nordic, menționând țări precum Danemarca, Suedia și Norvegia. Așadar, țările scandinave sunt, de fapt, democrații socialiste? Dacă nu, de ce sunt economiile lor atât…
De ce avem nevoie de sistemul politic elvețian?
Elveția, țara pitorească din inima Europei, este cunoscută pentru democrație directă, neutralitate și federalism, componente centrale ce au asigurat prosperitate într-o țară cu resurse naturale limitate. Prestigiul paradisului fiscal este în strânsă legătură cu descentralizarea și piața liberă, dar distinctivitatea statului elvețian reiese dintr-un sistem politic care reprezintă interesele poporului. În ciuda, sau poate datorită,…
Cum se transformă Africa în China?
Africa spune povestea unui continent care, după ce a fost exploatat și înrobit, timp de secole, de către Vest, a ales să privească spre Est. După șaizeci de ani de la începutul decolonizării africane, în Africa domnește un nou ordin chinez. Surprinzător, miliarde de dolari au fost investiți în Africa, continent ale cărui țări nu…
Avem nevoie de un Guvern Mondial?
Dioxidul de carbon din atmosferă, dezastrele nucleare și amenințările tehnologice nu cunosc granițe, iar întreaga umanitate împărtășește un destin comun. Cu toții trăim pe o singură planetă care este amenințată de propriile noastre acțiuni, motiv pentru care trebuie să formăm o comunitate globală și ne regăsim sub aceeași identitate.
Ce se întâmplă în Venezuela?
Știați că Venezuela a fost, cândva, cel mai bogat stat din America latină? Acum nu foarte mult timp, politica democratică a statului era lăudată în toată lumea, Venezuela fiind cunoscută nu doar pentru rezervele de petrol și buna administrare politică, dar și pentru orașele cu grad ridicat al calității vieții. Dar, în prezent, ceva atât…
De ce vrea Kanye West să fie președinte?
Tocmai când ai crezut că anul 2020 nu poate deveni și mai alarmant, faimosul rapper Kanye West anunță că va candida pentru alegerile prezidențiale din noiembrie ale Statelor Unite ale Americii. “Acum trebuie să realizăm promisiunea Americii; trebuie să avem încredere în Dumnezeu, unificându-ne viziunea și construindu-ne, împreună, viitorul. Candidez pentru funcția de președinte.” a…
De ce Canada nu este atât de puternică precum pare?
Canada, loc al promisiunilor infinite, este considerată a fi cea mai admirată țară din lume. Astăzi, Canada prezintă una dintre cele mai mari economii ale lumii, cu investiții promițătoare, afaceri excepționale și un prim-ministru lăudabil. Fiind una dintre cele mai libere țări (potrivit Institutului Fraser ce publică anual Indexul Libertății Umane, ce măsoară atât libertățile…