Filosofia Orientului Mijlociu – de la Ptahhotep la Mazdak
Redactor: Ana Maria Ciolac Grafica: Pană Maria Orientul Mijlociu, cunoscut și sub numele de Orientul Apropiat, este o regiune transcontinentală aflată la conjunctura dintre Europa, Asia, Africa, Marea Mediterană și Oceanul Indian. Deși este o zonă geografică deosebit de importantă, nu s-a ajuns încă la un conses în legatură cu delimitările ei. La modul general,…
Pastafarianism – suntem creația unui Monstru Zburător de Spaghete?
Redactor: Catinca Soare Grafica: Antonia Drăgan Ceea ce apreciez cel mai mult la lumea în care trăim este faptul că întotdeauna există ceva nou de învățat. Astfel, când am auzit pentru prima dată despre această religie, nu am ezitat în a începe să mă documentez. În iulie 2011, austriacul Niko Alm a câștigat dreptul…
Bernard Williams și problema existenței eterne
Redactor: Daria Blendea, Grafică: Diana Oancea Moartea, fie ea înfricoșătoare, eliberatoare ori tragică face parte din cursul vieții umane. E inevitabilă. Când suntem puși față-n față cu problema efemerității existenței, imortalitatea pare dezirabilă, fapt dovedit de îndelungatele încercări ale omenirii în a o atinge sau, cel puțin, a o înțelege, fie prin “Elixirul Tinereții” ori…
Orfeu și Euridice – Cât de departe ai merge pentru iubire?
Iubirea a reprezentat dintotdeauna o muză pentru artă, căci ce îți poate inspira creație dacă nu sentimentul inefabil ce a cauzat războaie, suferință aprigă și fericire paradisiacă? Dar rămân întrebările care răsună precum un ecou etern în viețile noastre. Ce sacrificii ai face? Cât de departe ești dispus să mergi pentru găsirea și păstrarea dragostei?
Etică și umanitate: între sacru și profan
Text- Alexandra Busuioc Atunci când analizăm vremurile contemporane nouă, este important să ne oprim privirea asupra categoriilor de indivizi pe care societatea i-a uitat sau le-a pierdut din vedere bunăstarea. Dacă tot ceea ce facem este să elogiem progresul prin avantajele omului tipic, atunci pierdem din vedere adevărata problemă și lipsurile celor puțini. Cum ai…
Cum suntem conectați la Univers?
Text: Irina Radu, Grafică: Gloria Stoica Universul funcționează după legi fixe: merele cad, păsările zboară, noi trăim și murim. Cei mai inteligenți dintre noi și-au dedicat viața cunoașterii și aplicării acesteia pentru a găsi modalități de a îmbunătăți conviețuirea dintre oameni și puterea universală, aspirând la uniunea cu Divinitatea. Hermetismul reprezintă un curent spiritual ce…
Între absurd și căutarea sensului
Text – Alexandra Busuioc Grafică – Maria Cristea Ne zbatem constant între dorința de a trăi și neputința de a înțelege viața. Nu există un mod universal corect de a trăi, așa că, de multe ori, suntem supuși confuziei și mâhnirii, rătăcind în căutarea semnificației. Existența noastră este limitată și vrem să facem toate aceste…
De ce democrație? Omul, în raport cu libertatea
Redactor – Alexandra Busuioc Un individ – necunoscător, neinițiat, însetat de cunoaștere…mirat de ambiguitatea conceptelor noastre, se ridică din mulțime și pune întrebarea: “Ce este libertatea?” În jurul lui se strâng într-o clipă : preoți, filosofi, politicieni, exploatatori, asupriți și oameni oarecare – împingându-se, strigându-și crezurile și povara cât de tare pot. Nu se mai…