Adi vs Rudolf

Economie, Istorie

Autor – Daria Anghel

O zi obositoare de luni în care ghiozdanul adaugă la greutatea pașilor pe asfalt (de parcă nu era de ajuns că aveai de cărat povara unei firi curioase). Auzi un zgomot; e autobuzul care te ajunge din urma; ah..încă puțin și ajunge în stație. Mijesti ochii și îi observi numărul: e autobuzul tău! Bineînțeles că alergi după el până când simți că plămânii îți iau foc, dar satisfacția pasului înaintea închiderii milimetrice a ușilor compenseaza orice durere. Compostezi biletul și îl ții in maini, privirea fugindu-ți în jos. Iti observi adidasul murdar- n-ai realizat că te-a călcat cineva pe picior în drumul tău de atlet. Și erau adidașii tăi albi..dar oare..care e originea lor? De unde vine substantivul acesta..”adidas”?

“Ora de lingvistică” începe în 1900 toamna… Serios! Inventatorul adidașilor s-a născut pe 3 noiembrie 1900, într-un orășel din Germania, în Bayern, și anume Herzogenaurach. Acesta se numea Adolf Dassler și era fratele cu doar doi ani mai mic al lui Rudolf Dassler. Fii de cizmar, cei doi au dezvoltat de-a lungul copilăriei și anilor de adolescență abilități practice, dar și pasiune în legătură cu manufacturarea pantofilor. După încheierea Primului Război Mondial, viitorul antreprenor, Rudolf, și proaspătul absolvent de liceu, Adolf au ales să calce pe urmele tatălui, deschizând împreună compania Gebrüder Dassler Schuhfabrik  (GEDA)  în Herzogenaurach. Cei doi s-au bucurat de un succesul fabricii de pantofi până la începutul celui de al Doilea Război Mondial, când Rudolf a fost nevoit să se înroleze în armată, iar GEDA a fost transformată în fabrică de producție a armelor. Deși fratele mai mare a încercat să îi covingă pe înalții partidului nazist să lase fabrica în funcțiune pentru a face cizme de armată brevetate, nu a avut sorți de izbândă.

Abia în 1948, după întoarcerea lui Rudolf din război începe iar producția de pantofi, care funcționează în liniște până în punctul în care, în același an, cei doi frați se ceartă, urmând ca restul vieții să nu își mai vorbească.  

În urma conflictului, niciunul dintre ei nu a renunțat la ideea unei afaceri, ba din contră. Rudolf a redenumit fosta fabrica în RUDA (primele două inițiale ale numelui său, care au devenit la puțin timp actuala firmă PUMA), iar un an mai târziu, Adolf și-a deschis și el o nouă afacere cu pantofi, în același oraș, foarte aproape de cea a fratelui său, pe care denumit-o după porecla sa din copilărie- Adi și numele său de familie Dassler și.. voilà! Astfel a apărut compania pe care o cunoaștem sub numele de Adidas. 

De ce s-au certat cei doi? O întrebare foarte bună, la care nimeni nu a știut să răspundă cu exactitate. Totuși, versiunile răspunsurilor merită să fie auzite pentru a cunoaște “povestea” completă. 

O primă teorie a acestui film de tip dramă (și cea mai populară între localnicii din Herzogenaurach) este aceea că, la un moment dat, Rudolf a avut o aventură cu soția fratelui său, lucru pentru care Adolf nu l-a iertat niciodată. 

Cea de a doua teorie implică un context politic, dată fiind perioada despre care vorbim. Frații Dassler erau mari adepți ai nazismului si, așa cum am menționat mai sus, Rudolf a fost cel care a fost înrolat. În momentul în care cel de al Doilea Război Mondial a luat sfârșit, Adolf le-a spus celor din Alianță unde se află fratele său (care a dezertat în cele din urmă), iar din această cauză Rudolf a rămas un an în plus în închisoare. 

Pe lângă aceasta, se crede și că în momentul unui bombardament asupra orașului, când cei doi se aflau ascunși în același buncăr, Adolf a făcut o afirmație asemănătoare cu “Nemernicii s-au întors!” cu privire la oamenii Alianței, dar fratele său a crezut că este o remarcă făcută la adresa sa și a soției sale.  

Foarte interesant este faptul că rivalitatea celor doi nu s-a oprit la nivelul familiilor Dassler- întregul orășel nemțesc a fost divizat de către dușmănia celor doi, locuitorii alegându-și tabăra și păstrându-și poziția ani întregi. Abia în 2009, după 60 de ani de la fondarea celor două firme,în sprijinul asociației Peace One Day, angajații Adidas și Puma au jucat un meci de fotbal amical (fiecare echipă având membri din partea ambelor companii) punând simbolic capăt rivalității dintre fondatori. 

La momentul actual, cele două firme ocupă locurile doi (cea înființată de Adolf cu o valoare de aproximativ 14 miliarde de dolari) și trei (cea înființată de Rudolf cu o valoare de 4 miliarde de dolari) în topul companiilor de fabricat încălțări din lume, dar niciunul dintre descendenții familiilor Dassler nu se ocupă de coordonarea companiilor din punct de  vedere economic, cele două fiind deținute de acționari- în cazul Puma, există acționari majoritari, iar în cazul Adidas niciunul dintre aceștia nu are acțiuni de peste 5%.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s