Depp v Heard

Probleme sociale

Redactor: Ana Maria Ciolac

Grafica: Antonia Drăgan

În 2016, mișcarea #MeToo făcea ravagii prin Hollywood, demascându-i pe mai mulți bărbați proeminenți din industrie ca fiind prădători sexuali. Scopul acestei mișcări sociale era de a încuraja femeile (în special din comunitățile de culoare) care au suferit abuzuri sexuale să își dezvăluie povestea în fața lumii. În 2018, #MeToo își cunoștea apogeul pe Twitter, prin hashtag-ul #MeTooTimesUp. În același an, în luna decembrie, Amber Heard, actriță și ambasadoare a Uniunii Americane pentru Libertățile Civile, publica un Op-Ed în ziarul american The Washington Post care avea să zguduie lumea mondenă. Un Op-Ed (Opinion Piece) este un soi de articol, specific publicațiilor nord-americane, ce exprimă opiniile a diverși autori, de obicei neafiliați cu publicațiile respective. 

Dar, mai întâi, un pic de context. Johnny Depp și Amber Heard s-au întâlnit acolo unde încep toate relațiile eșuate între actori – pe un platou de filmare, mai exact al producției ,,The Rum Diary”. În același an, Heard a fost arestată pentru că ar fi agresat-o fizic pe iubita ei, Tasya Van Ree, urmând ca acuzațiile să fie însă retrase. Într-adevăr, un început promițător pentru relația dintre Heard și Depp. Cei doi au început să iasă împreună în 2011, dar nu și-au făcut relația publică până în 2012, când Depp a divorțat de Vanessa Paradis, cu care are doi copii. Johnny Depp și Amber Heard s-au căsătorit în februarie 2015, însă căsnicia lor nu avea să dureze decât 23 de luni. Heard a intentat divorț în luna mai a anului 2016, acesta fiind finalizat anul următor. Deși mariajul lor a început cu o ceremonie privată pe insula tropicală a lui Depp, despărțirea lor avea să atragă atenția întregii lumi. 

Amber Heard a pretins că Johnny Depp ar fi violent cu ea și ar fi abuzat-o fizic de nenumărate ori. Aparent, Depp avea un fel de alter-ego pe care îl numeau ,,monstrul” și care ieșea la suprafață când acesta o bătea. Heard a apărut de mai multe ori în public cu vânătăi pe față și a povestit despre mai multe instanțe când Depp ar fi rănit-o, când era beat sau când se droga. Situația a devenit atât de rea, încât Heard a cerut un ordin de restricție împotriva lui Depp. În 2017, actele de divorț au fost semnate, iar Heard a primit 7 milioane de dolari, pe care a jurat cu mâna pe inimă că îi va dona spitalului pediatric din Los Angeles și Uniunii Americane a Libertăților Civile. S-a dovedit însă că și această promisiune avea să fie la fel de adevărată precum restul acuzațiilor pe care le-a făcut împotriva lui Johnny Depp – pe scurt, Amber Heard a mințit. Mult. Și a reușit să îi păcălească pe toți. 

Bineînțeles că Depp a negat toate acuzațiile, dar Heard a profitat de mișcarea #MeToo, care promova ideea cum că femeile ar trebui crezute întotdeauna atunci când pretind că ar fi fost abuzate de bărbați, chiar dacă nu există nicio dovadă. Astfel, oamenii s-au înghesuit să vină de partea lui Heard, iar reputația lui Depp a avut grav de suferit. El a fost concediat din rolul iconic în cadrul francizei ,,Pirații din Caraibe”, unde îl juca pe Jack Sparrow, iar o petiție care cerea ca acesta să fie exclus din franciza ,,Animale Fantastice”, ce adaptează noua serie de cărți a lui J.K. Rowling, a strâns peste 20 de mii de semnături. În ciuda protestelor lui Rowling, Depp a fost înlocuit în cadrul celui mai recent film din această serie, ,,Secretele lui Dumbledore” (2022), însă co-starul lui, Ezra Miller, în cazul căruia există dovezi clare ce atestă că ar fi agresat fizic mai multe femei, și-a păstrat rolul. Acest lucru a creat nemulțumiri profunde în rândul spectatorilor și, ca urmare, fimul a eșuat complet la Box Office, iar rating-urile fanilor, precum și ale criticilor, au intrat în cădere liberă. Este estimat că Johnny Depp a pierdut în jur de 100 de milioane de dolari din cauza rolurilor care i-au fost retrase în urma scandalului. 

Dar minciuna are picioare scurte, iar adevărul va găsi întotdeauna o cale de a ieși la lumină. Curentul care i-a atras pe oameni de partea lui Amber Heard și-a schimbat direcția, iar hashtag-ul #JusticeForJohnnyDepp a devenit viral, după ce noi dovezi au dezvăluit că aparenta victimă a fost de fapt abuzatorul de la bun-început. Imagini dureroase cu Johnny Depp au ieșit la iveală, arătând răni brutale cauzate de Heard pe fața și pe mâinile lui. Într-un videoclip infam în care Depp și Heard pozează pe covorul roșu, Depp tresare când soția lui își ridică mâna. Cel mai grav incident a avut loc când Heard l-a lovit peste mână pe Depp cu o sticlă, un ciob retezându-i vârful degetului. Într-o înregistrare audio, Amber Heard spunea: ,,Nu te loveam. Te băteam”. 

Oamenii aplaudă Dior, singura companie care a rămas alături de Johnny Depp. În ciuda dovezilor evidente ale abuzurilor lui Heard, actrița va apărea în Aquaman 2, jucând-o în continuare pe Mera. Dublul standard i-a revoltat pe oameni, care cer boicotarea noului film DC, dorind ca aceasta să fie înlocuită de Emilia Clarke sau de… Johnny Depp purtând o perucă roșie. Cine știe, poate că acesta este singurul mod în care Warner Bros. se pot căi pentru greșelile lor. Actorul Jason Momoa, care îl joacă pe Aquaman, a cerut personal pe internet concedierea lui Heard. Printre celebritățile care îl sprijină public pe Depp se numără și Sia, Winona Ryder, Paul Bettany, Penelope Cruz, Sharon Osbourne. Toată lumea care l-a cunoscut sau a lucrat la un moment dat cu Johnny Depp are același lucru de spus despre el – că este un om bun, ce pune nevoile altora înaintea propriei persoane și este mereu respectuos cu femeile. Grăitor este gestul Vanessei Paradis de a-i lua apărarea fostului ei soț, spunând că, în 14 ani de căsnicie, acesta nu a fost niciodată violent. Exemplul ei a fost urmat de sora ei, Alysson Paradis, precum și de Lily Rose Depp, fiica lui Johnny Depp și a fostei lui soții. O surpriză a fost întoarcerea la 180 de grade a miliardarului Elon Musk, cu care Amber Heard a avut o escapadă și care trebuia să depună mărturie în favoarea ei la proces, acesta alegând să îl susțină în schimb pe Depp. 

Înapoi la Op-Ed. În acest articol, Heard povestește experiența ei ca victimă a abuzurilor bărbaților și ca figură publică emblematică pentru abuzul domestic. Problema este că actele de soluționare a divorțului dintre Depp și Heard stipulau o clauză, conform căreia niciunul dintre ei nu avea voie să spună public lucruri rele la adresa celuilalt. Și uite așa, am ajuns la procesul care se desfășoară chiar în momentul în care dragii noștri cititori lecturează acest articol. Johnny Depp a dat-o în judecată pe Amber Heard pentru defăimare, pretinzând 50 de milioane de dolari despăgubiri. În schimb, Heard l-a dat și ea în judecată pe Depp, de data aceasta pentru 100 de milioane de dolari. Opinia publică l-a declarat deja învingător pe Johnny Depp și, uitându-te la doar câteva înregistrări din timpul procesului, nu este greu să îți dai seama de ce. Discrepanța dintre cele două partide este evidentă, iar oamenii sunt mai aliați cu Depp ca niciodată. 

Procesul se desfășoară de zile bune, așa că am să punctez doar highlight-urile săptămânii. Depp a cucerit sala cu șarmul, politețea și calmul lui, părând în general relaxat. Împarte bomboane cu avocații lui, iar sarcasmul lui dulce-amar destinde mulțimea. Pe de altă parte, Heard a revoltat internetul cu teatrul pe care îl joacă, evident într-o filmare din sala de judecată ce o surprinde trecând de la o expresie tristă și rănită, când o cameră o filmează îndeaproape, la un zâmbet condescendent, odată ce crede că nu mai este înregistrată. Și, cu o asemenea șefă, la ce te poți aștepta de la subordonați? Oamenii râd cu poftă de fiecare dată când unul din avocații lui Heard sunt la microfon. Cea mai recentă perlă a unuia dintre avocați este o obiecție… la propria lui întrebare, care a fost formulată ambiguu și, ca atare, a atras un răspuns nesatisfăcător. 

Noi detalii tulburătoare, ce conturează psihicul bolnav al personajului Amber Heard, ies la iveală cu fiecare oră din zi. Toată lumea a fost dezgustată când Depp a dezvăluit cum Heard a defecat în patul lor și a dat vina pe câine. Acest incident, împreună cu personalitatea ei pe măsură, i-au atras lui Heard porecla ,,Amber Turd”, ,,turd” fiind denumirea colocvială în engleză pentru materiile fecale. Zilele trecute, apărarea lui Depp a chemat-o la boxă pe doamna doctor Shannon Curry, care a impresionat prin inteligență și profesionalism. Ea a diagnosticat-o pe Heard cu Histrionic Personality Disorder, o formă extremă de narcisism, la care se adaugă condiția ei psihologică deja cunoscută – Borderline Personality Disorder. Depp a comentat faptul că persoana de care s-a îndrăgostit nu a existat, de fapt, niciodată, fiind totul o iluzie creată de Heard. Narcisismul este trecut des cu vederea, nefiind considerat o boală psihologică gravă. Însă narcisiștii distrug viețile tuturor persoanelor de care se atașează, așa cum Heard ne exemplifică în direct. O să redactez un articol întreg despre acest subiect, însă, în momentul de față, nu acesta este focusul discuției. 

La finalul ultimei zile de proces, avocații lui Depp au pus o înregistrare emblematică pentru acest caz, în care Heard îl ironiza pe Depp: ,,Spune-le oamenilor, Johnny, spune-le <<Johnny Depp…>> Spune-le <<Eu, Johnny Depp, un bărbat, sunt și eu o victimă a violenței domestice.>>”. Replica lui Depp a fost: ,,Da, sunt”.  Cazul Depp v Heard a scos la iveală problemele cauzate de mișcarea #MeToo, care la rândul ei a fost creată de o formă de feminism numită ,,woke”. ,,Woke feminism”, al treilea val al mișcării feministe, este o formă mult mai radicală de feminism, ce pare a se concentra nu pe egalitatea dintre femei și bărbați, ci pe antagonizarea bărbaților. În America, extrema stânga promovează această politică ,,woke”, care portretizează minoritățile rasiale și sexuale, precum și femeile, ca victime perpetue ale patriarhatului rasist și opresor. Problema cu această doctrină este că nu analizează individul, ci îl categorizează în funcție de culoarea pielii sau de alți factori înnăscuți. Cazul tragic al lui Johnny Depp este exemplul perfect a ce se întâmplă când asumi din start cine este victima și cine este opresorul bazat doar pe factori biologici arbitrari. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s