Metaversul, NFT cu maimuțe și o pereche de ochelari

Întrebări pentru secolul XXI, Economie, Științe

Redactor: Lydia Cirstea

Grafică: Lazar Anca

Tehnoredactor: Stoica Sara

Metaversul. Acest concept pe care îl tot auzim în ultima vreme a existat de câțiva ani, însă acum pare că ne trezim față în față cu ceva cu totul și cu totul nou, abia diferențiabil de lumea reală.  Să fie, oare, o strategie genială de marketing pentru a ne distrage atenția de la problemele Facebook-ului, o înstrăinare totală de realitate, inovația secolului, sau un trailer către viitor?

Dacă vă încearcă un sentiment de frică de necunoscut, gândiți-vă că a discuta despre Metavers este echivalentul unei conversații despre internet în anii 70. Cu toate acestea, există anumite aspecte pe care deja le cunoaștem, într-o oarecare măsură, despre acest univers virtual. Pentru început, “Metaverse” este un concept ce aparține Science Fiction, o creație pe hârtie a romancierului Neal Stephenson (Snow Crash-1992) care descria posibilitatea de a călători, cumpăra și socializa într-un univers digital 3D, prin intermediul unui avatar. Desigur! Încă un scriitor ce visează cu ochii deschiși la aspecte ce nu vor prinde NICIODATĂ amploare în viața reală.. Cu toate acestea, întâmplarea face ca în jur de 25-30 de ani mai târziu, oameni precum Mark Zuckerberg și Satya Nadella ne povestesc cu sclipire în ochi despre cum un ecran și o pereche de ochelari virtuali vor aduce o reformă digitală și, cel mai probabil, economică. Cu aceasta cantitate de informații care ne fac să credem că ne aflăm cu adevărat într-un film SF, este firesc, aproape imperativ, să ne punem următoarele întrebări:

Cum funcționează Metavers-ul?

Pentru început, există trei aspecte cheie care stau la baza acestui urmaș îmbunătățit al internetului: prezența, interoperabilitatea, economia și marile companii.

1)Prezența

În esență, Metaversul înseamnă prezența noastră, sub forma unui avatar pixelat, în absolut orice loc din univers. Închipuiți-vă un joc 3D, precum GTA, Minecraft sau chiar Roblox, apoi puneți-vă în pielea personajului prin intermediul căruia jucați.  Dispozitive precum ochelarii virtuali permit explorarea universului la persoana întâi și transpun chiar și simțul tactil. Pe cât de incredibil sună, este adevărat, și este prezentul cu care ne confruntăm. Numeroase firme lucrează pentru a concepe o mănușă, care oferă utilizatorului senzația că atinge sau simte un obiect pe care îl ridică, sau atinge în Metavers. Astfel, este vorba despre comunități întregi interconectate, în care oamenii pot socializa, se pot juca și pot chiar munci! Este, în adevăratul sens al cuvântului, o realitate virtuală, o realitate pixelată care riscă să ne înstrăineze și mai mult unul de celălalt, sau (din contră) să ne apropie. 

2)Interoperabilitatea 

Acum că am stabilit modul în care vom percepe Metaversul din punctul de vedere al unui utilizator, să vedem ce anume ne va întâmpina acolo. O realitate virtuală presupune o realitate în care beneficiem de mai multă libertate în ceea ce privește forma noastră fizică, materială și, implicit, activitățile pe care putem să le derulăm. Astfel, după ce ne-am creat un avatar frumos și prietenos, suntem gata să călătorim cu el prin întreaga lume digitală. Mersul la un concert virtual, o plimbare online pe Burj Khalifa, operele de artă digitale și excursia de vis pe o insulă tropicală vor fi lucruri mainstream în viitorul apropiat. De asemenea, interoperabilitatea permite și teleportarea, sau- în termeni mai Pământeni- trecerea din lumea unei companii, în alta. Ideea de bază a acestui transcendent  a tot ceea ce considerăm până acum a fi apogeul internetului este să creeze un spațiu universal pentru toți utilizatorii, care să ofere experiențe egale. Astfel, nu o să existe „persoane în metaversul Facebook-ului și persoane în metaversul Microsoft”, precum a afirmat Victoria Petrock.

Cel mai benefic și inovator concept pe care îl aduce metaversul mizează chiar pe posibilitatea utilizatorilor de a se întâlni și conversa cu prietenii în contextul pandemiei, al relațiilor la distanță, sau cazuri speciale ce nu permit părăsirea domiciliului. În mod neașteptat, probabil, această invenție care pare să ne înstrăineze de realitate mai mult ca oricând, ne oferă deja birouri virtuale pe care le putem decora și în care ne putem întâlni cu colegii de muncă, asociații sau prietenii pentru o ședință mai eficientă decât pe Zoom. Va fi un game-changer pentru persoanele care muncesc din confortul propriei case, sau pentru cei ce urmăresc o experiență cât mai aproape de realitate în care să socializeze, sau să se joace cu prietenii aflați la distanță.  Exemple asemănătoare sunt deja: VRChat, Immersed, AltspaceVR și concertele virtuale din Fortnite.

Mai mult decât atât, Metaverse și realitatea virtuală pot fi folosite în medicină sau psihologie, pentru a trata persoanele care au suferit anumite traume, sau chiar bolnavii de Alzheimer.

3) Economia

Formele de societate online, jocurile video (în special cele multiplayer) și Universul din realitatea augmentată ne-au obișnuit de ani buni cu conceptul de a cumpăra produse virtuale, cu bani reali. Cel mai probabil, nimeni din generația noastră nu și-a pus prea multe semne de întrebare în ceea ce privește utilitatea achiziționării unui skin pe LoL sau a unui membership in Club Penguin, întrucât motivele păreau să fie pe cât se poate de evidente: arătau “șmecher” și pur și simplu doream să le avem. Totuși, lucrurile par să se schimbe puțin, sau să iasă de rază noastră de obișnuință în ceea ce privește Metaversul. Companii precum Balenciaga, Gucci și Nike formează deja parteneriate cu Fortnite, Roblox și multe altele, în care vor produce haine virtuale la un preț destul de ridicat. De ce ar da cineva 300 de lei pentru o pereche de adidași virtuali cu talpă ultra fină și boost pentru alergare, doar pentru a-i privi cocoșat prin ecranul unui calculator? De fapt, sunt convinsă că există un răspuns și pentru asta…mai ales știind că urmează să discutăm despre elementul cheie al Metaversului: NFT.

Ce este un NFT? (sau cea mai frecventă întrebare a anului 2021)

Non-fungible token.

V-am lămurit, nu-i așa? Pentru început, ”non-fungible” se referă la unicitatea unui anumit lucru, proprietatea acestuia de a nu putea fi înlocuit. Astfel, ele sunt componente digitale unice ale Ethereum (o formă de cryptocurență), folosite pentru a cumpăra digital art. În termeni mai clari, NFT ajută la colecționarea de artă digitală, asigurând clientul că ceea ce cumpără este original, precum semnătura unui artist în viața reală. Știu, sună minunat dacă te gândești că artiștii care își expun lucrările online vor fi în sfârșit plătiți pentru munca lor. Persoanele care fac screenshot unei astfel de lucrări vor fi ”fericiții posesori” ai unui fals, ei trebuind să cumpere lucrarea pentru a avea certitudinea că este originală.  Cu toate acestea, ideea nu mai sună la fel de minunat atunci când NFT-urile se transformă în picturi cu maimuțe care costă cât salariul unui neurochirurg. 

Metaverse, precum aproape toate lucrurile din această lume, este greu de definit și, poate, și mai greu de perceput. Rămâne la latitudinea fiecăruia să decidă dacă o pereche de ochelari VR îi teleportează într-un birou digital, alături de colegii de muncă sau dacă reprezintă arma finală pentru a-i înstrăina de realitatea pe care o percepem și de a cumpăra un NFT cu o maimuță.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s