Drumul către democrația bulgară – 3 alegeri parlamentare într-un an

Politică Europa, Politică simplificată

Redactor: Alex Zaharia

Grafică: Popa Amalia

Tehnoredactor: Buliga Andreea

                       Pe data de 14 decembrie 2021 s-a împlinit o lună de la alegerile parlamentare din Bulgaria. La prima vedere nimic interesant, dar dacă aș veni și v-aș spune că, teoretic,  alegerile din noiembrie trebuiau să aibă loc de abia în 2025? Ei bine, e adevărat, iar situația actuală se datorează faptului că bulgarii au trebuit să iasă de nu mai puțin de 3 ori în același an la vot. Cum s-a ajuns la această situație? Haideți să analizăm!

                          În primul rând, trebuie să înțelegem că politica bulgară nu a fost niciodată lipsită de impedimente. După 44 ani de comunism, vecinii noștri de la sud au avut alegeri libere în 1990, prima dată de la abolirea monarhiei. În urma căderii regimului autoritar, Partidul Comunist, care a condus țara pentru decenii, și-a schimbat numele în Partidul Socialist Bulgar. Paradoxal, în ciuda dorinței bulgarilor de a da comuniștii jos de la putere (dorință exprimată prin protestele din 1989), aceștia și-au ales tot vechii politicieni. Astfel, socialiștii (vechii comuniști) au câștigat alegerile în 1990. De-a lungul anilor au apărut o mulțime de alte partide politice, inclusiv unul înființat de fostul rege al Bulgariei, Simeon al 2-lea, acesta ajungând ulterior prim-ministru în perioada 2001-2005. Din păcate, contrar promisiunilor făcute, majoritatea celor ajunși la putere după 1989 nu au contribuit la bunăstarea poporului, ci din contră. În 1996, Bulgaria a intrat în criză economică. Veniturile scădeau și prețurile creșteau, inflația fiind atât de gravă, încât 1 dolar ajunsese să valoreze aproximativ 1500 de leva. Ulterior situația s-a îmbunătățit, dar viața cetățenilor bulgari a fost și încă este departe de una la standarde europene. În anul 2009 a intrat pe scena politică Boiko Borisov, fost primar al Sofiei, dar și bodyguard al ultimului dictator comunist bulgar, Todor Zhivkov. Din anul 2009, Borisov a avut 3 mandate de prim-ministru din partea partidului conservator GERB. Acesta și-a clădit încrederea oamenilor în mesaje anticorupție, însă chiar el a ajuns să fie acuzat de ilegalități din această sferă. În ciuda activității corupte, Borisov a rămas la putere, în lipsa unei opoziții puternice. În prezent, Bulgaria este recunoscută ca cea mai coruptă și săracă țară din UE, la aceste date adăugându-se și situația pandemică deplorabilă. La acest moment, doar 27% din bulgari sunt vaccinați contra SARS-Cov 2 și media deceselor provocate de Covid-19 este de aproximativ 100/zi.

                  După zeci de ani de nemulțumire, poporul a izbucnit. Începând cu proteste spontane pe 9 iulie 2020, bulgarii au protestat pentru 282 de zile! Motivul manifestaţiilor este cel al corupției politicienilor, acuzații cu precădere către prim-ministrul Borisov și colegii săi de partid. Un eveniment notabil care a mobilizat cetățenii a fost apariția unei poze deranjante pe social media. În aceasta se poate observa prim-ministrul Boiko Borisov dormind pe jumătate gol în patul său, alături de un pistol și un teanc uriaş de bani format din bancnote de 500 de euro. Acesta a admis ulterior că aceea era camera lui personală, dar că poza a fost făcută cu o dronă intrată ilegal pe proprietatea lui şi ulterior trucată. Acesta a susţinut, de asemenea, că ,,mafia încearcă să-l dea jos de la putere’’ și a acuzat mai multe persoane, inclusiv președintele Bulgariei, dar și rivalul său politic, Rumen Radev de înscenare. După aproape 300 de zile de proteste, Borisov pleacă de la putere, nu din dorința a oamenilor, ci datorită terminării mandatului său de 4 ani. 

                  Acum, haideți să trecem la partea recentă, alegerile parlamentare din 2021. Prima sesiune a avut loc pe 4 aprilie, când niciun partid nu a câștigat majoritatea voturilor și, de asemenea, nu s-au putut forma coaliții. Acesta a fost un moment istoric, fiind prima dată în istoria postcomunistă a țării când partidele nu au putut ajunge la un acord. Cu un guvern interimar numit de președintele Rumen Radev, 3 luni mai târziu s-au ținut noi alegeri parlamentare. Aici lucrurile încep să devină interesante. Pentru prima dată după mulți ani, partidul GERB al lui Borisov este întrecut de partidul populist Există Un Astfel De Popor. Această formațiune politică a fost fondată de către cunoscutul prezentator de televiziune și cântăreț Slavi Trifonov, al cărui mesaj principal este cel anticorupție. Odată cu victoria partidului, toți se așteptau că Trifonov să formeze o coaliție împotriva lui Borisov. Cu toate acestea, prezentatorul a făcut surprinzătoarea declarație de a refuza să colaboreze cu alte formațiuni. Acesta și-a motivat decizia, explicând că ,,termenul <<coaliție>> este unul murdar’’ și că are intenția de a forma un guvern minoritar, dorință care i-a fost respinsă. Astfel, pentru a doua oară, în același an, nu s-a putut forma un guvern pentru a conduce țara.

                  Acum, ajungem la alegerile cu numărul 3, acestea având loc pe data de 14 noiembrie, fiind prezenți la urne doar 40% din bulgari. De data aceasta nici Trifonov, și nici Borisov nu au câștigat încrederea bulgarilor, ci partidul Schimbarea Continuă, cu un procentaj de 25,67% din voturi. Acesta a fost fondat cu doar 2 luni înainte de această sesiune de alegeri, de către Kiril Petkov și Assen Vasilev, cunoscuți drept și ,,Harvardiștii’’, deoarece amândoi au absolvit prestigioasa facultate din SUA. La fel ca Există Un Astfel De Popor, nici Schimbarea Continuă nu are niște caracteristici clare pentru a putea fi localizat undeva pe axa politică, principalul obiectiv fiind cel de a scăpa Bulgaria de politicienii corupți. Atât Petkov cât și Vasilev au servit drept miniștri interimari în perioada în care nu s-au putut forma coaliții și au purtat în mod public o luptă anticorupție. Cel mai relevant exemplu reprezintă momentul în care Petkov a dezvăluit cum prim-ministrul Borisov a dat 500 de milioane de euro, bani guvernamentali, către doar opt companii. Spre deosebire de partidul lui Trifonov, Petkov și Vasilev s-au declarat din primul moment deschiși către colaborare. 

                                   Ce s-a întâmplat în luna care a trecut? Putem spune că, până acum, politicienii bulgari sunt pe drumul cel bun, reușind în final să se realizeze o coaliție între partidele Schimbarea Continuă, Partidul Socialist Bulgar și alte 2 partide de dreapta. Anunțul a fost făcut pe data de 10 decembrie. ,,A venit momentul, după 32 de ani, ca cetățenii bulgari să vadă conducători cărora le pasă de ei; este timpul ca tinerii plecați în străinătate să vadă Bulgaria că pe un loc promițător în care se pot întoarce, și ca părinții noștri să vadă Bulgaria ca pe un loc în care pot avea o pensie corespunzătoare și să-și trăiască bătrânețea cu demnitate’’, a declarat Petkov.

                         Care este concluzia acestui articol? Faptul că, în general, democrația este greu de întreținut, dar, într-o țară care a trecut prin decenii de comunism, este chiar mai fragilă decât ne putem imagina. Nu doar noi, românii, am avut de suferit din cauza corupției, minciunilor și dezamăgirilor post-1989, ci toate țările care au făcut parte din blocul comunist. Trebuie să rămânem puternici, să ținem capul sus și să luptăm. Trebuie să ne informăm, trebuie să semnalăm, trebuie să votăm, în speranța că într-o zi partidul sau persoana căreia îi oferim încrederea nu va fi ,,Aceeași Mărie cu altă pălărie’’, și că țările estice vor fi învățat cu adevărat ce înseamnă libertatea de a vota.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s