“Ursul lui Teddy”

Istorie

Text – Daria Anghel

Grafica – Amalia Popa

Tehnoredactare – Sara Costache

Cred că toată lumea a intrat în spiritul Crăciunului, mai mult sau mai puțin voluntar, ascultând în graba căutării unui cadou, playlist-ul de colinde nesfârșite ce se aude în magazine. Mirosul de ciocolată caldă și consumerism plutește pe la toate colțurile cafenelelor, iar din vitrinele buticurilor ce se închid la ora 6, te privesc jucăriile în nuanțe de verde și roșu. 

***

Nu ne putem imagina, în ziua de astăzi, un Crăciun fără jucării sub brad și fără copii mici ce le arată părinților insistent cadoul pe care și-l doresc de pe fiecare raion. Totuși, fenomenul de  producție în masă a cadourilor dedicate sărbătorilor de iarnă este unul relativ nou. Începând cu secolul al nouăsprezecelea, odată cu revoluția indusatrială, această dorință de a oferi cadouri a luat amploare, emisiunile și reclamele secolului douăzeci devenind calea cea mai folosită de promovare a jucăriilor marca Shirley Temple, Betty Boop sau Disney. 

Asemenea obiectelor din muzee, jucăriile au și ele istoria lor, dar nu multă lume își pune problema apariției acestora. Cum? De ce? Care a fost inspirația? Așadar, acum ne vom împreună întrebarea în legătură cu inventarea uneia dintre cele mai cunoscute jucării din lume de-a lungul timpului- cum a apărut ursul de pluș, sau chiar mai specific, Teddy Bear?

Contextul istoric nu are legătură de data aceasta cu vreun bătrânel sărac, cu barba lungă, ce confecționa jucării de dragul copiilor, ci cu cel de al douăzeci și șaselea președinte al Statelor Unite ale Americii- Theodore Roosevelt. În 1902, cel de-al doilea an la conducere al președintelui republican, Roosevelt, invitat de guvernatorul de atunci al statului Mississippi, a plecat la vânătoare împreună cu alți câțiva membri ai partidului. După trei zile de la sosire, câțiva dintre aceștia au zărit în apropierea zonei de vânătoare (Plantațiile Smeeds, sudul regiunii Sharkey) un urs, în afară de președinte. Ziua următoare, ghidul, ce îi fusese pus la dispoziție președintelui, pleacă în căutarea ursului, alături de câinele său și de alți camarazi. Aceștia găsesc ursul și reușesc să îl rănească destul de mult încât să îl lege de o salcie, dar îndeajuns de puțin încât să îl lase în viață. După această reușită, Theodore Roosevelt este chemat să “facă onorurile” și să îl împuște. Totuși, spre surprinderea tuturor, republicanul nu acceptă această propunere, afirmând că ar fi un gest nesportiv.

Bineînțeles că o situație ca aceasta a ajuns imediat la urechile jurnaliștilor, articolele despre cum președintele- înrăitul vânător Theodore Roosevelt- a refuzat să împuște ursul răspândindu-se la nivel național. Și cum după orice știre controversată, apare, de asemenea, o caricatură la fel de ilară, Clifford Berryman, caricaturist politic, satirizează cu mare satifacție situația președintelui, ilustrația sa apărând în Washington Post. 

Descoperind caricatura, doi proprietari ai unui magazin de dulciuri, Rose și Morris Mitchtom au venit cu ideea de a crea un urs de jucărie umplut cu pluș, pe care l-au expus în vitrina magazinului  sub denumirea de „Teddy’s Bear” (în traducere, ursul lui Teddy). Jucăria a atras atenția multor oameni, iar înainte de a produce și alți urși de pluș, proprietarul magazinului i-a scris președintelui Roosevelt pentru a afla dacă poate folosi în continuarea producției numele lui. Deși la început fiul lui Morris a presupus că o astfel de invenție nu va avea un succes prea mare în industria jucăriilor, un an mai târziu au fondat compania de jucării “Ideal Toy Company”, care la scurt timp a devenit un business de milioane de dolari, ursul de pluș ajungând de-a lungul timpului, una dintre cele mai populare jucării la nivel global.

***

Istoria ne înconjoară în orice colț sau cotlon prin care pășim și, deși suntem într-o continua tranziție, e bine ca din când în când să ne oprim puțin și să ne punem întrebări, fie ele despre jucării și tradiții de Crăciun sau despre președinți și hobby-urile lor ciudate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s