Sfârșitul erei Merkel. Ce urmează pentru Europa?

Întrebări ale politicii contemporane, Diplomație și relații internaționale

Redactor: Catinca Soare

Grafician: Amalia Radu

Angela Merkel este un nume cunoscut de toată lumea, oricât de înstrăinat ai fi de lumea politică. Aceasta a fost văzută pe scară largă ca o influență constantă asupra Europei, politicianul ponderat care putea ameliora și atenua dispute, găsind adesea o cale de ieșire din controversele aparent de nesoluționat dintre state. Luând puterea în anul 2005, Merkel, în vârstă de 67 de ani, a fost al treilea cel mai longeviv cancelar din istoria Germaniei, învinsă în miza longevității doar de Otto von Bismarck în secolul al XIX-lea și în al XX-lea de Helmut Kohl. De asemenea, aceasta a fost singura femeie cancelar din istoria Germaniei și este considerate una dintre cele mai puternice persoane de pe planetă.

După aproape 16 ani în poziția de cancelar ca membră a Uniunii Creștin-Democrată, aceasta și-a anunțat retragerea de la putere cu câteva luni înainte de alegerile de pe data de 26 septembrie 2021, unde Partidul Social Democrat al Germaniei a câștigat marea majoritate a voturilor. Merkel reprezintă primul lucru la care ne gândim atunci când vorbim despre politica Germaniei și a Uniunii Europene, dar cum vor arăta acestea după era Merkel?

Cu toate că există multe speculații legate de viitorul Germaniei și de relația acesteia cu Uniunea Europeană, teoriile pe care urmează să le prezint sunt cele mai des întâlnite în părerile experților.

Politica fiscală este cel mai aprins subiect pentru partidele germane. Cei de stânga vor să mărească taxele și impozitele, să stimuleze investițiile și să relaxeze regulile fiscale stricte ale Germaniei, iar cei de dreapta exclud majorările de taxe și jură credință „frânei datoriei”. Social-democrații doresc ca investițiile publice să fie scutite de constrângerile fiscale care necesită un buget echilibrat. În timp ce Partidul Verde vrea să vadă cheltuieli mai mari,  Partidul Liber Democrat preferă să fie mai conservator și să le finanțeze prin economii și taxe. Având în vedere rezultatele sondajelor, relaxarea politicii fiscale pare a fi o concluzie certă.

În ceea ce privește politica de mediu, Partidul Social Democrat vrea să se asigure că Germania își atinge obiectivele de sustenabilitate fără a cauza daune industriei. Merkel a început deja să orienteze politicile de mediu și energetice ale Germaniei către o cale mai sustenabilă; cinicii pot argumenta că acest lucru poate fi interpretat ca răspuns la popularitatea tot mai mare a verzilor. Cu toate că există un adevăr în acest lucru, mulți ar spune că mai sunt multe de făcut. Având în vedere că sondajele de opinie publică sugerează că mediul este prioritatea principală a alegătorilor – chiar și înaintea pandemiei de COVID-19 – acesta este domeniul de politică în care sunt prevăzute cele mai multe schimbări, indiferent de componența următoarei coaliții.

Privind relația Germaniei cu Europa, unii germani sunt de părere că Merkel a fost prea apropiată cu Uniunea Europeană, ceea ce a împiedicat eforturile de integrare a uniunii și de solidificare a relației. Partidul Social Democrat pare să împărtășească perspectiva franceză cu privire la nevoia Uniunii Europene de extindere și integrare. Partidul Liber Democrat vrea să restructureze Uniunea Europeană pentru a o face mai eficientă, dar fără a preda autoritate suplimentară. Partidul Verde, pe de altă parte, este în favoarea eventualei federalizări a Uniunii Europene. Deși Merkel a mers în această direcție în ultima vreme cu instituirea împrumuturilor centralizate (în cazul unei nevoi de utilizare urgentă) și a fondului „NextGenerationEU”, sondajele sugerează că este probabilă o integrare mai profundă a Uniunii Europene în urma alegerilor.

Chiar dacă nu toată lumea agreează politicile implementate de Angela Merkel, cu toții putem cădea de comun acord că, pentru Germania, pentru Europa și pentru Vest, plecarea acesteia reprezintă sfârșitul unei ere și începerea unui nou capitol.  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s