Vinovatul crizei energetice din Europa sau de ce sunt facturile prea mari

Întrebări pentru secolul XXI

Text – Ștefania Gheorghe

Grafica – Diana Oancea

E zarvă mare pe continent după ce marile publicații de știri au anunțat că Europa este la un pas de a intra în beznă din cauza cererii de energie prea mari, depășind astfel oferta acelor puțini producători ce mai investesc în combustibili fosili. Acest lucru aduce cu sine prețuri foarte mari pe care mulți se tem că nu și le vor permite iarna aceasta. Vedem că se trage astfel un mare semnal de alarmă legat de faptul că rămânem fără resurse și că a venit momentul în care să căutăm și să folosim alternative.

Cum se prezintă situația în momentul de față și cât de mari sunt diferențele comparativ cu anii trecuți?

Prețurile la gazele naturale sunt în continuă creștere în ultima vreme, ajungând să fie de până la 6 ori mai mari comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Pe măsură ce țările ies din izolarea provocată de pandemia COVID-19 și își repornesc economiile, au nevoie de resurse mai multe, pentru a ajunge la stabilitatea avută în trecut, resurse care se pare că sunt tot mai greu de obținut. Și dacă vă întrebați de ce gazele naturale sunt direct legate de aprovizionarea cu energie electrică, mai bine de o cincime din energia electrică a Europei provine din gaze naturale.

Uniunea Europeană este dependentă de importurile de gaze naturale din afara propriilor țări, importând anual peste 90% din gazele naturale și combustibilii fosili pe care îi folosește, cei mai mulți fiind furnizați de Rusia.

Care sunt principalele motive pentru care Europa se confruntă cu aceste probleme?

Începând cu Glasgow Agreement care are ca scop crearea unui set de măsuri ce privesc mișcările de protecție a mediului și de justiție climatică și concretizând cu Acordul de la Paris din 2015 prin care statele membre ale Uniunii Europene au convenit ca UE să devină prima economie și societate neutră din punct de vedere climatic până în 2050, s-a decis reducerea forțată a consumului de combustibil fosil din partea UE pentru a reduce mare parte din emisiile de carbon și pentru grăbi procesul de ascensiune spre energia regenerabilă. Acest lucru a dus la conturarea unei imagini foarte neplăcute a energiei obținute din combustibil fosil și din gaze naturale, guvernele și investitorii fiind astfel motivați să le scoată din programele de investiții și să se concentreze asupra energiei verzi.

Un alt motiv este determinat de planul Rusiei de a dezvolta Nord Stream 2 prin care să furnizeze și mai multă energie în Europa. Problema apare atunci când Uniunea Europeană își dorește să renunțe la dependența pe care o are față de Rusia, încercând să micșoreze astfel și procentul de combustibil preluat de la ei.

Care sunt interesele Rusiei?

În ceea ce privește exporturile de combustibil ale Rusiei, aflăm că tocmai ce a finalizat cu succes Nord Stream 2, gazoductul menit să livreze către Germania și nu numai, de două ori mai mult decât o făcea până acum. Conducta de gaz pleacă din Rusia, străbate Marea Baltică și se oprește în Germania. O dată cu finalizarea acestui proiect, s-au născut două mari probleme ce privesc acum Europa. Prima este legată de stocarea gazelor naturale ale Rusiei, tocmai pentru a asigura exportul lor prin Nord Stream 2, Rusia furnizând în prezent mai puțină energie prin vechile conducte în Europa. Cea de-a doua este determinată de discuțiile dintre Rusia și Ucraina, țări care sunt într-un continuu conflict politic, după anexarea Crimeei, provocat de această dată de faptul că Nord Stream 2 deviază de la aprovizionarea cu gaze naturale rusești de la ruta care o includea în trecut și pe Ucraina. Vladimir Zelenskiy, președintele Ucrainei a declarat că gazoductul ar putea fi folosit de Kremlin ca mijloc de presiune geopolitică. Ucraina este un aliat al Uniunii Europene, de aceea aprobarea deplină a Nord Stream 2 este o reală problemă.

Există alternative pentru a evita această situație?

La nivel global, în 2019, peste 80% din consumul de energie a fost asigurat de petrol, cărbune și gaze naturale. Energia provenită din surse regenerabile este momentan insuficientă pentru a acoperi o nevoie de-a dreptul indispensabilă a oamenilor. De-a lungul timpului au apărut inițiative de promovare și folosire a energiei obținute din surse regenerabile, cel mai bun exemplu cu cel mai mare procent de energie verde folosit, 44%, fiind Germania. Din păcate puține sunt țările care se apropie de măsurile impuse de cunoscuta Angela Merkel pe când era cancelarul Germaniei.

Pe termen scurt, singurele lucruri pe care le pot face guvernele este să adopte măsuri prin care să preia o parte din costurile pe care le au cetățenii de plătit, iar pe termen lung fiecare stat membru UE trebuie să își respecte angajamentele față de Acordul de la Paris, să investească în energie regenerabilă, să reducă emisiile de carbon, reușind astfel să își acopere propriile nevoi, dar și să scape de dependența pe care o au față de țările bogate în gaze naturale și petrol.  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s