Singurul lucru care ne diferențiază de animale 

Cultură

Text – Catinca Soare

Grafica – Vasile Miruna

Fiecare lucru care nu există în lumea fizică este complet imaginar; dacă nu poți să îl pipăi, să îl miroși, să îl auzi și așa mai departe, am putea spune că nu există. Cel mai simplu exemplu pe care îl pot da este următorul: normele sociale; nu le auzi, nu le vezi, nu le miroși, dar suntem cu toții de acord că există așa-numitele reguli nescrise tradiționale ale societății care influențează oamenii. Simpla expresie “reguli nescrise” ne dovedește existența acestor norme: lucruri care există strict în imaginația noastră colectivă. 

Motivul pentru care noi, homo sapiens, suntem diferiți de animale, este următorul: specia noastră posedă unica abilitate de a inventa, de a imagina, de a născoci totul de la povești până la mituri. Am aflat recent că până și animalele pot minți și că o maimuță îi poate spune alteia că vine un leu, ca să îi poată fura mâncarea. Cu toate că unele animale știu să comunice și chiar să mintă, ele nu sunt capabile de a procesa informații care nu există fizic, precum sunt oamenii. 

Noi, oamenii, creăm de mii de ani povești despre lucruri care nu au niciun fel de manifestare în lumea fizică. Mitologia, zeii, spiritele, existența unei vieți după moarte sunt toate exemple foarte simple pentru argumentul meu. Omenirea și-a clădit toate civilizațiile și mare parte a istoriei sale pe niște lucruri care, din moment ce nu există material, sunt doar povești; lucrul spectacular este, bineînțeles, că din toate aceste povești au înflorit culturi, religii, civilizații și societăți, dar din păcate au izbucnit și războaie, conflicte și crime. 

Stând și discutând această temă cu o prietenă, ea mi-a prezentat următorul exemplu: luăm o companie de tip lanț. Să zicem că CEO-ul moare, ia altcineva postul. Toate magazinele companiei iau foc; compania tot există. Toți angajații mor; compania tot există. Nu contează câte posesii materiale ale firmei dispar, firma există în continuare pentru că nu depinde de nimic fizic. Așadar, cu toate că există în documente, compania este produsul unor “povești” de tip legal. Devine și mai interesant când stăm și ne gândim că sistemul legal există și funcționează doar dacă un număr semnificativ de oameni cred în el. Deci, legile sunt doar niște propoziții care, chiar dacă sunt notate undeva, sunt luate în considerare pentru că așa am hotărât ca specie: că legile trebuie respectate. 

Crearea și imaginația sunt la baza omului. Dacă nu eram capabili să fabricăm mituri și povești, nu am fi fost departe de animale din punct de vedere psihic. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s