Diamantele sângerii din Africa – Procesul Kimberly

Istorie

Text- Eliza Ene

Grafică- Amalia Radu

Tehnoredacție- Neagu Diana

 Deși diamantele ar trebui să simbolizeze în esență iubirea, angajamentul și un nou început, în multe dintre țările bogate în resurse, aceste pietre strălucitoare sunt mai mult un blestem decât o binecuvântare. De multe ori, în continentul african, minele de diamante nu produc doar diamante, ci și războaie civile, violență și suferință umană. Comerțul cu diamante este o industrie de 81 de miliarde de dolari, cu 65% din diamantele extrase provenind din Africa. Este ușor de înțeles astfel cum natura unor oameni a considerat această afacere una promițătoare și bănoasă. Dar totuși, cât de multă suferință ar fi capabile unele persoane să  producă în scopul dezvoltării financiare? 

Alimentarea războaielor civile- diamantele sângerii

         Diamantele care alimentează războaiele civile sunt adesea denumite diamante „de sânge” sau „de conflict”. În ultimele două decenii șapte țări africane au suportat conflicte civile și brutale alimentate de diamante, printre care Sierra Leone, Liberia, Angola și Republica Congo. Zeci de mii de oameni și-au părăsit locuințele și au fugit de teama RUF (Frontul Revoluționar Unit), iar mare parte dintre civilii rămași au avut parte de un final tragic. Mutilări în masă, recrutare de copii soldați, dezbinare a mii de familii și multe alte atrocități, asta făceau rebelii din țările africane. Veniturile din diamantele de sânge au servit la finanțarea militarilor și milițiilor rebele, menținând astfel războiul viu. În plus, potrivit instanței ONU, RUF a schimbat diamantele exploatate din mine, cu arme pe care le importa din Europa și astfel a facilitat contrabanda cu arme. Pe lângă oamenii nevinovați prinși în conflictele pe care comerțul le alimentează, mii de bărbați, femei și copii din țări sărace sunt și au fost folosiți ca sclavi pentru extragerea diamantelor. Aceștia sunt adesea forțați să folosească metode primitive, cum ar fi săparea în noroi sau pietriș de-a lungul malurilor de râuri cu mâinile goale. Totul cu scopul de a descoperi și mai multe diamante. 

Ce se întâmplă cu diamantele odată ieșite din continentul african?

             Diamantele brute minate în zonele controlate de rebeli sunt vândute direct comercianților sau adesea introduse prin contrabandă în țările vecine, unde sunt fuzionate în stocuri de diamante minate legitim și ajung să fie vândute pe piața liberă. Odată ce un diamant de conflict a intrat în fluxul de procesare, acesta devine practic identic cu orice alt diamant. Astfel, a apărut îngrijorare la nivel mondial cu privire la intrarea acestor pietre prețioase pe imensele piețe de consum din Vest, unde originea pietrelor este foarte greu de verificat. 

Procesul Kimberly și recunoașterea la nivel internațional a problemei

                  În 2000, Consiliul de securitate ONU a emis un raport cu privire la prezența diamantelor de conflict pe piețele mondiale, care implică în mod special “Beers Consolidate Mines”, compania anglo-sud-africană care controla aproximativ 60% din comerțul global cu diamante brute. Raportul a criticat de asemenea, cea mai mare piață de diamante din lume, din Anvers, Belgia, pentru că nu a verificat originea diamantelor comercializate acolo. Prin urmare, asociațiile comerciale s-au alăturat grupurilor pentru drepturile omului și ONU la înființarea Procesului Kimberly, un sistem de certificare care, în 2003, a început să verifice dacă diamantele țărilor exportatoare erau „fără conflict”.  Din păcate, Procesul Kimberly interzice doar exportul de diamantele brute,  care finanțează milițiile rebele din țările devastate de război. Când minierii sunt uciși sau răniți fizic de către propriile guverne sau de către agenții de securitate care lucrează pentru companiile miniere, Procesul Kimberly rareori ia măsuri. În schimb, certifică aceste diamante ca fiind libere de conflict și le permite să fie expediate către consumatorii din întreaga lume.

Concluzii

              În urma mediatizării din ultimii ani, prin intermediu filmelor, documentarelor, articolelor etc, din ce în ce mai mulți oameni au ajuns să fie conștienți de faptul că un număr mare de diamante sunt exploatate în condiții inumane și violente. Odată ce guvernele centrale au restabilit controlul asupra zonelor deținute de rebeli, ponderea diamantelor sângerii în comerțul mondial cu diamante a scăzut drastic, consumatorii cerând acum ca diamantele pe care le poartă să fie nepătate de sânge și suferință. Astfel, cea mai bună metodă de a ne asigura că nu purtăm bijuterii obținute în moduri neortodoxe este să ne documentăm cu privire la locul de unde achiziționăm produsul și să nu ne bizuim uneori doar pe etica vânzătorului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s