Ruth Bader Ginsburg-gladiatoarea feminismului

Cultură, Oameni care ne inspiră

Text: Irina Radu, Grafică: Diana Oancea

Feminism.Un cuvânt puternic, cu ecou, care în definiția lui reprezintă o doctrină teoretică care luptă pentru drepturile femeilor și egalitatea dintre sexe.Pentru mulți poate inspira teamă, un semn de întrebare:Femeile doresc îngrădirea drepturilor și puterilor masculine?

Adevărul este că feminismul și ideologia sa își doresc o perspectivă   lipsită de prejudecați, libertate și aceleași oportunități.

       O femeie mică de statură , impunătoare prin prezența și privirea sa avea să devină un simbol și vocea tuturor militanților cauzei, iar astăzi o cunoaștem drept gladiatoarea feminismului, Ruth Bader Ginsburg.Crescută într-o familie modestă, de evrei, cu o mama cu perspective destul conservatoare asupra modului în care o domnișoară trebuie să se comporte, dar încurajând-o academic pe fiica sa, RBG avea să se revolte în orice fel modului în care era acceptat de societate că o tânăra să fie.Ce o diferenția de alte minți strălucite erau ambiția, competitivitatea și dorința de a-și face vocea auzită pentru a schimba lumea. Ea și-a făcut munca vietii sale sa se asigure că, indiferent de cum arăți sau de cine iubești, vei fi tratat ca un egal în societate și în ochii legii. Ea a făcut acest lucru prin eliminarea stereotipurilor bazate pe gen în legislație și reglementări. Mulți o consideră pe RBG arhitectul luptei legale pentru drepturile femeilor în anii ’70.

    Ginsburg a urmat facultatea de drept, nu inițial pentru activități în domeniul drepturilor femeilor, ci „din motive personale, egoiste. Am crezut că pot face treaba unui avocat mai bine decât oricare altul. Nu am talent în artă, dar scriu destul de bine și analizez problemele clar.”

   Una dintre cele nouă femei de la Facultatea de Drept din Harvard în 1956, din 500 de elevi, Ginsburg și colegele ei de clasă au fost întrebate de decan de ce ocupă locuri care altfel ar fi ocupate de bărbați.

    În ciuda disconfortului si a îndoielilor sale, Ginsburg s-a dovedit a fi un student stelar, făcând revizuirea dreptului la Harvard în 1957 și apoi din nou la Columbia Law School, unde și-a terminat studiile pentru a menține familia împreună când soțul ei a absolvit Harvard și a acceptat un loc de muncă în New York. (Fiica ei s-a născut cu 14 luni înainte ca Ginsberg să intre la facultatea de drept.) Această realizare majoră la două școli de top a fost fără precedent de niciun elev, bărbat sau femeie.

   In 1980, președintele Jimmy Carter a numit-o pe Ruth Bader Ginsburg la Curtea de Apel din SUA pentru districtul Columbia. A slujit acolo până când a fost numită la Curtea Supremă a SUA în 1993 de președintele Bill Clinton, selectat pentru a ocupa locul vacant de judecătorul Byron White.Ca judecător, Ginsburg a fost considerata parte a blocului liberal al Curții Supreme, prezentând o voce puternică în favoarea egalității de gen, a drepturilor lucrătorilor și a separării bisericii de stat.

  În timpul vieții sale, Ginsburg și-a făcut un nume ca o susținătoare fermă a drepturilor femeilor. Într-o perioadă în care, potrivit West, femeile ar putea fi concediate pentru că erau însărcinate și li se cerea permisiunea unui soț pentru a obține un card de credit, Ginsburg a susținut egalitatea în fața legii.

“În acea zi, Ruth Bader Ginsburg, o tânără avocată, avea o idee foarte radicală. Această idee era că, în conformitate cu Constituția noastră, femeile ar trebui tratate în mod egal cu bărbații”, a spus West. „Ea s-a apucat de îndeplinirea acestui obiectiv, argumentând o serie de cazuri în fața Curții Supreme a SUA care a schimbat literalmente lumea pentru femeile americane”.

  Principala sa strategie a fost de a prelua încet cazuri câștigabile pentru a elimina în cele din urmă discriminarea instituționalizată împotriva femeilor cu precedent legal. O astfel de lege le oferea bărbaților preferința de a fi aleși să administreze moșii (bărbații erau mai familiarizați cu banii și afacerile), alta era o lege a securității sociale care îi priva pe bărbați de a beneficia de beneficii de la o soție decedată (soțiile erau de obicei doar întreținători secundari) și in Oklahoma legea le permitea fetelor să cumpere bere la vârsta de 18 ani, dar le cerea băieților să aștepte până la vârsta de 21 de ani (domnișoarele educate se puteau ocupa de bere la 18 ani, dar tinerii care beau pot crea un pericol pe drumuri). 

 RBG și-a început cariera abordând situațiile în care stereotipurile de gen și tratamentul diferențial au afectat negativ bărbații, astfel făcându-i pe aceștia să simtă puțin din ceea ce trăiește o femeie zilnic și câștigându-le empatia chiar prin ajutarea lor . Reclamantul în cazul berii a fost un student de sex masculin sub 21 de ani, care nu a putut cumpăra bere, dar colegele sale de sex feminin au putut cumpăra bere. Stereotipurile de gen despre modul în care se comportă în mod obișnuit tinerii care beau bere l-au împiedicat să obțină aceleași drepturi ca și femeile. Ginsburg a crezut că cei nouă bărbați de la Curtea Supremă vor putea să înțeleagă și să se raporteze la acest tip de discriminare care a afectat negativ bărbații.A avut dreptate. Curtea a decis 7-2 că legea berii din Oklahoma era neconstituțională și, mai important, că viitoarele cazuri de clasificare pe sex ar fi supuse unui control mai mare. Cu alte cuvinte, a ajutat și femeile să câștige egalitatea.

   Un alt caz important era al unui văduv căruia i s-au refuzat ajutoarele de asigurări sociale pentru copii pe care o femeie le-ar fi primit în aceeași situație. Victoria ei în acest caz a fost urmată trei ani mai târziu de o alta in Duren împotriva Missouri. Legislația statului din Missouri făcuse obligația juriului obligatorie pentru bărbați, dar opțională pentru femei. Ginsburg a susținut că acest lucru a devalorizat contribuția femeilor ca cetățene și, din nou, poziția lui Ginsburg a prevalat. În acest moment, ea a câștigat o reputație națională ca avocat principal pentru statutul egal de cetățenie a bărbaților și femeilor.

    Ea a co-fondat prima revistă de drept privind drepturile femeii, a devenit a doua femeie judecătoare a Curții Supreme si prima de origine evreiască .Intrebată  „Cand vor fi destule femei la Curtea Supremă?”,

“Și când spun când sunt nouă, oamenii sunt șocați ”, a spus Ginsburg la o conferință din 2012.„ Dar au fost nouă bărbați și nimeni nu a pus vreodată o întrebare despre asta”.Pentru a pune acest lucru în perspectivă, din cei 114 judecători ai Curții Supreme, 110 (96,5%) au fost bărbați.

    RBG a fost prima judecatoare care a oficiat o căsătorie între persoane de același sex.Ea și-a dus cruciada pentru a pune capăt discriminării sexuale și mai mult, susținând căsătoria între persoane de același sex, care a fost legalizată conform legii federale în 2015. În 2013, imediat după ce Curtea Supremă a respins două legi care restricționează căsătoria între persoane de același sex, Ginsburg a devenit primul judecător al Curții Supreme care a oficiat-o, la nunta președintelui Kennedy Center, Michael M. Kaiser, cu economistul John Roberts, la Washington, DC. „Mă gândesc la modul în care începe constituția:„ Noi, oamenii din Statele Unite, pentru a forma o uniune perfectă ”, a spus Ginsburg despre drepturile constituționale într-un interviu din 2014. „Dar încă ne străduim să obținem această uniune mai perfectă. Iar una dintre perfecțiuni este ca „noi oamenii” să includem un grup mereu extins ”.

   Un icon al culturii pop, o inspirație pentru femeile de pretutindeni și de toate vârstele, Judecătoarea Ruth Bader Ginsburg va rămâne o figură importantă în istoria obținerii drepturilor egale dintre sexe iar puterea sa va dăinui prin femeile care se impun și nu se lasă învinse de legile discriminatorii promovate de patriarhat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s