Cap și pajură. Ediție virtuală

Economie

Text – Daria Maria Anghel

Grafică – Mara Săvescu

Tehnoredacție – Andreea Vaida

Poate lumea nu evoluează chiar atât de repede pe cât ne așteptăm noi. Poate, acum 60 de ani, oamenii își imaginau că anul 2021 va fi mult mai aproape de universul “Familiei Jetson”. Totuși, schimbările, fie ele mai mici sau mai mari, se observă la tot pasul. 

Dar cum se poate realiza schimbarea sau, mai bine spus, evoluția rapidă în orice domeniu? Un răspuns punctual ar fi: cu minți deschise, cu voință și cu bani. În articolul de astăzi însă, voi vorbi doar despre bani; și nu mă refer la bancnotele verzi cu fața lui Washington tipărită pe ele sau la monedele aurii care strălucesc pe cadrul ghișeului din gară, ci la banii virtuali.

         ***

“El Salvador devine primul stat care aprobă Bitcoin ca mijloc legal de plată” este unul dintre titlurile actuale, apărute pe foarte multe site-uri de știri și pe multe rețele de socializare. La un click distanță se află informația pe care poza cu steagul țării o ascunde. Poate te gândești că înțelegi situația, că nu e nimic special, că oricum se fac tranzacții deja în toata lumea cu bani virtuali, așa că nu te mai sinchisești să citești articolul. Dar te-ai gandit dacă înțelegi cum funcționează criptomonedele cu adevărat? Care este istoria lor și ce impact au, de fapt, asupra economiei globale? De asemenea, în cazul de față, te-ai gandit de ce El Salvador a luat o astfel de măsură? 

Pentru a înțelege toate acestea, este nevoie să dăm search în browser-ul mașinii timpului până la începutul anilor ‘90. David Chaum, absolvent al Universității Berkeley, California, a fondat compania DigiCash, prima companie de criptomonede din lume. David a înțeles dorința oamenilor de a efectua tranzacții în mod anonim și într-un context de încredere, dar mai mult decât atât, a realizat nevoia acestora de a transfera bani fără ca o terța parte, o instituție financiară, să intervină și să păstreze o rație din suma pe care aceștia doresc să o trimită mai departe. Astfel, folosind o metodă inovativă de criptare, acesta a creat 1 milion de monede digitale ce nu puteau fi urmărite. În anul 2002, din nefericire pentru DigiCash, aceștia au dat faliment. 

Totuși, apariția acestei companii nu a fost una întâmplătoare pentru că a reprezentat fundația mecanismului de funcționare a celei mai populare criptomonede din ziua de astăzi- Bitcoin. În 2008, având ca fundament antecedentul DigiCash,  a fost publicat un document care a revoluționat lumea banilor virtuali, în perioada în care economia americană se prăbușea. Cele două pagini conțineau modul de funcționare al sistemului electronic necentralizat peer-to-peer pentru ca banii digitali să funcționeze cu adevărat.  

La fel de intrigantă ca această tehnologie, nou apărută în anii 2000, este și identitatea autorului instrucțiunilor- Satoshi Nakamoto. Deși pare numele unui cetățean de origine asiatică sau al unui personaj dintr-un anime foarte bun, numele său reprezintă, de fapt, un pseudonim. Deși s-a încercat aflarea identității creatorului (sau a creatorilor) Bitcoinului, acesta nu a fost găsit, iar în 2011 și-a șters numele din lista deținătorilor de bani digitali. 

Prin faptul că a reușit să implementeze tehnologia blockchain în monedele sale, Nakamoto a “provocat” și alte persoane sau companii să își creeze propriile monede. Dar cum

funcționează blockchain, de fapt, și ce siguranță aduce persoanelor care folosesc criptomonede? Această tehnologie stochează informații din rețeaua formată de calculatoarele utilizatorilor descentralizând-o și distribuind-o. Astfel, nicio persoană sau companie nu poate controla sistemul, lucru care este foarte important pentru că va fi greu ca rețeaua să fie dată jos sau coruptă. Persoanele care administrează sistemul își folosesc computerele pentru a păstra pachete de înregistrări trimise de alții, cunoscute sub numele de „blocuri”, într-un lanț cronologic. Blocurile folosesc criptografia pentru a securiza informațiile și pentru a se asigura că aceasta nu este contrafăcută sau schimbată de altcineva. Pentru a asigura continuitatea producerii de astfel de blocuri, există oameni sau calculatoare care minează, validând tranzacția dintre două persoane și fiind recompensate cu o anumită sumă de criptomonede.

În urma atâtor informații tehnice, următoarea întrebare este- cum a început lumea să folosească Bitcoin? În 2010, tânărul ungur, Laszlo Hanyecz a observat potențialul Bitcoinului; deși multă lume începuse să dețină o astfel de valută, nimeni nu o folosea. El a postat pe un forum un anunț în care spunea că oferă 10.000 de Bitcoin (în anul despre care vorbim, aceștia valorau 41 de dolari) pentru 2 pizza. Una dintre pizzeriile care a citit mesajul a făcut schimbul și astfel, Laszlo a demonstrat faptul că banii virtuali au putut cumpara ceva real. Un an mai târziu, valoarea celor 2 pizza atinsese 125.000 de dolari. Frumusețea întrebării “de ce” se vede și în cazul de față; după ce lumea a observat că și banii digitali au un rol, aceștia au început să fie folosiți în diferite schimburi, dar și în tranzacții cu anumite companii. Deși volatilitatea Bitcoinului a pus utilizatorilor multe semne de întrebare, criptomoneda a fost folosită în continuare, chiar și după anul 2017, când valoarea de 20.000 de dolari a unui singur Bitcoin a scăzut sub 6000 de dolari în 2018. 

Satoshi Nakamoto a creat 21 de milioane de astfel de monede, care nu pot fi inventate de altcineva; acesta și-a bazat conceptul de cerere și ofertă; cu cât cererea este mai mare și oferta mai mică, cu atât valoarea Bitcoinului va crește.  În 2015, în urma ideii de “oamenii vor vrea întotdeauna mai mult din ceea ce au mai puțin” și a tehnologiei de geniu, creatorul din spatele ecranului a fost nominalizat la premiul Nobel pentru Economie.

Ar trebui să aruncăm mai atent o privire și asupra caracteristicilor acestor monede: tranzacțiile sunt făcute cu taxe minime, uneori chiar zero; transferurile se realizează mai rapid decât cele bancare, sunt anonime și nu pot fi urmărite. Totuși, acestea nu au avut numai un impact pozitiv. Piața neagră a început să se bucure de existența criptomonedelor și mulți traficanți au cumpărat droguri ilicite cu acestea. “Celebrul” magazin online de pe dark web, Silk Road, cunoscut pentru narcoticele sale, condus de către Ross Ulbricht, a fost închis după 2 ani de funcționare, din 2011 până în 2013, fiind foarte aproape de începutul erei Bitcoinului. Această întâmplare, faptul că banii nu pot fi centralizați, energia enormă de care este nevoie pentru a-i mina și nu numai, au accentuat îngrijorarea și îndoielile guvernelor cu privire la legitimitatea valutei digitale. 

După această succintă istorisire despre apariția și dezvoltarea primei criptomonede cu adevărat funcțională, putem trece în sfârșit la discuția despre El Salvador. Președintele statului din America Centrală, Nayib Bukele a venit cu ideea de a transforma Bitcoinul într-un mijloc legal de plată. În teorie, Bitcoin va crea un canal de plăți paralel, alături de dolarul american. Prețurile pot fi cotate în criptomonede, iar schimburile care o utilizează vor fi scutite de impozitul pe câștigurile de capital. Astfel, banii care ajung în țară prin transfer bancar nu vor mai fi împiedicați de comisioane, ținând cont că aproximativ 20% din PIB-ul țării este reprezentat de sume trimise din afară către rezidenți. Președintele a afirmat, de asemenea că, dacă 1% din totalitatea criptomonedelor ar ajunge în El Salvador, PIB-ul țării ar crește cu 25%. Bineînțeles că s-a pus și problema poluării și a folosirii energiei electrice în exces; Bukele însă, a venit cu o soluție aparte- folosirea energiei geotermice, așa cum a scris pe Twitter “ Tocmai l-am instruit pe președintele @LaGeoSV (compania noastră de electricitate geotermală de stat), să elaboreze un plan pentru a oferi facilități pentru mineritul #Bitcoin cu energie foarte ieftină, 100% curată, 100% regenerabilă(…)” Această soluție se află încă în stadiul de plan și se așteaptă să fie pusă în practică.

       ***

Impactul pe care banii digitali îl au asupra economiei și evoluției este diversificat și imprevizibil (sigur nu te-ai așteptat ca SpaceX să aibă în plan să lanseze o rachetă finanțată de Dogecoin, o criptomonedă care a pornit de la un meme și căreia i-a crescut valoarea în urma uneia dintre postările lui Elon Musk pe Twitter). Desigur că aceștia încurajează incluziunea financiară și pot face față inflației de risc, dar și ei, la randul lor, vin cu anumite riscuri. Depinde de perspectiva fiecăruia dintre noi asupra acestui joc de noroc pe care îl numim capitalism.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s