Lalla Salma, prințesa fantomă a Marocului

Istorie

Text: Ana-Maria Ciolac

Salma Bennani pare a fi desprinsă din filmele cu prințese ale lui Walt Disney. S-a născut într-o familie modestă, mama ei a murit când Salma avea doar trei ani, iar în 1999 și-a întâlnit prințul pe cal alb – regele Mohammed al VI-lea al Marocului – cu care s-a căsătorit, devenind astfel prințesa Lalla Salma. Spre deosebire de Cenușăreasa sau Albă-ca-Zăpada, povestea Salmei a început cu adevărat abia după “și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.” Lalla Salma a fost de multe ori asemănată cu Merida – o revoluție cu bucle roșcate, un spirit liber, care a luptat împotriva notoriului “status quo” cu care se confruntă soțiile monarhilor marocani. 

Salma a fost orice altceva decât soția marocană tipică, refuzând să urmărească evenimentele de pe scena mondială tăcută și supusă, din umbra soțului ei. Din fericire, regele Mohammed a decis să se însoare cu ea din dragoste, și tot dragostea a fost cea care l-a convins să îi îngăduie soției sale micile, dar și marile gesturi de rebeliune. Simplul fapt că o putem denumi “prințesă” este o dovadă a puterii Salmei, aceasta fiind prima consoartă a unui rege marocan căreia să i se acorde un titlu oficial și care să fie recunoscută public și fotografiată de presă. De asemenea, ea a refuzat să își acopere capul într-o țară musulmană, făcând furori în lumea mondenă datorită cosițelor ei lungi de culoarea focului. Deși de multe ori a fost surprinsă în rochii tradiționale femeiești, și-a încercat norocul de câteva ori purtând pantaloni. 

Salma s-a implicat îndeosebi în politica externă a Marocului. În timp ce femeile care au venit înaintea ei nu au putut nici măcar să își dezvăluie numele publicului, Salma a întreprins nenumărate vizite oficiale în Europa și Africa, s-a întâlnit cu membri ai caselor regale din străinătate și s-a angajat într-un efort de combatere al cancerului și virusului HIV. A adus o notă de finețe și rafinament tuturor locurilor în care a fost, atrăgând toate privirile și blițurile aparatelor de fotografiat. Cu toate acestea, Lalla Salma nu și-a neglijat datoria de prințesă și a născut doi copii sănătoși, o fată și un băiat, asigurând continuitatea liniei de succesiune la tron. 

În 2011, prințesa marocană a fost invitată la nunta prințului William cu Kate Middleton, și a fost votată de către cititorii revistei britanice “Hello” drept cea mai elegantă și frumoasă femeie care a participat la ceremonie. În 2013, Salma a participat la încoronarea regelui olandez Willem-Alexander, fiind numită de către “UK’s Magazine” cea mai elegantă femeie dintre cele douăsprezece prințese și regine care au fost la eveniment. De asemenea, maiestatea sa a pus bazele unei organizații non-guvernamentale, Fundația Lalla Salma, dedicată luptei împotriva cancerului. Meritele ei din domeniul medical au fost recunoscute și de Organizația Mondială a Sănătății, care i-a acordat o medalie de aur în 2017. 

Și apoi… pauză. 2017 este ultimul an în care Salma a fost văzută în public, asta dacă nu punem la socoteală imaginile neclare postate de internauții care și-au pus pălăria de Sherlock Holmes, luând asupra lor povara de a rezolva misterul regal al dispariției prințesei. În următorii doi ani, Lalla Salma a avut doar apariții sporadice, singură sau alături de copiii ei, în Maroc, Statele Unite ale Americii și Grecia. În 2019, casa regală marocană a postat o fotografie de familie care îl înfățișează pe rege alături de sora și de copiii acestuia, lipsa șocantă a soției dând apă la moară adepților teoriei divorțului dintre Mohammed și Salma. În luna februarie a aceluiași an, prințul Harry și Meghan Markle au vizitat Rabatul, capitala Marocului, în speranța de a discuta cu prințesa Salma despre drepturile femeii, subiect de care aceasta era pasionată. Bineînțeles, cuplul regal a fost întâmpinat doar de liniște și ridicări din umeri. În aprilie, un utilizator Twitter a postat o poză neclară cu o femeie și o fetiță care luau cina în orașul marocan Marrakech, sugerând că cele două ar fi Lalla Salma și fiica ei. Câteva ziare din Spania relatează că Salma ar locui pe insula grecească Kea, făcând excursii ocazionale în Franța. 

Cazul Salmei ne aduce aminte cu durere de “prințesa inimilor”, Diana Spencer. Precum Salma, prințesa de Wales s-a implicat în nenumărate campanii umanitare, ieșind din șablonul impus de familia regală britanică și îmbrățișând modernitatea. Ambele prințese s-au afirmat pe scena mondială, au cucerit masele și au ajuns pe prima pagină a revistelor de modă datorită stilului lor nonconformist. Acestea fiind spuse, știm cu toții cum se termină povestea Dianei. În prezent, pagina de Wikipedia a Lallei Salma încă o prezintă ca fiind prințesă a Marocului și soție a regelui. Totuși, teoria cea mai răspândită, adoptată de revistele și site-urile din lumea întreagă, speculează faptul că Mohammed, sătul de spiritul de neîngrădit al Salmei, a decis să o trimită în exil. Având în vedere ponderea pe care tradiția religioasă o are în viața marocanilor, chiar și a celor de viță nobilă, un divorț este puțin probabil. Ceea ce este sigur, însă, este că Salma a fost dată la o parte, nemaiputând astfel să îl eclipseze pe rege sau să inspire dragostea de libertate și modernizare copiilor ei. 

Povestea Lallei Salma consolidează o lecție care deja ne-a fost predată de prea multe ori, în special de către familia regală britanică, fie prin sfârșitul tragic al Dianei sau scandalul abdicării prințului Harry. Oricât de mult am romantiza viețile capetelor încoronate din jurul lumii, curțile regale sunt departe de a fi un mediu decent, plin de fericire și compasiune. Oricine iese din tipare și încearcă să obstrucționeze tradiția este dat la o parte, ca o buruiană smulsă din rădăcină, pentru a nu contamina restul grădinii. Singurul lucru care ne rămâne de făcut este să așteptăm ca adevărul retragerii Lallei Salma din viața publică să iasă la iveală într-o bună zi. Până la urmă, tot istoria este cea care ne învață că minciuna are picioare scurte și că, fie după un an, un deceniu sau un secol, publicul va afla mereu ceea ce liderii încearcă cu disperare să țină în întuneric.  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s