O lume verde pentru dolarii verzi – Vegetarianismul și efectul său asupra economiei globale

economie, Probleme sociale

Text: Aytana Anghel; Grafică: Gloria Stoica

Vegetarianismul. Un cuvânt aparent simplu, dar care a căpătat de-a lungul scurtei sale existențe mai multe definiții decât cele cuprinse într-un dicționar. O decizie. Un stil de viață. O dorință de schimbare. O dovadă a bunătății. O…bancnotă de hârtie.

Ca multe dintre lucrurile ce există pe acest pământ, dieta vegetariană și cea vegană au început ca o reacție față de o problemă deja existentă, o revoltă asupra cruzimii împotriva animalelor, o încercare de a prezerva și ocroti natura ce își pierde ușor, ușor lupta contra expansiunii capitaliste. Așadar, cum a devenit acest trend o revoluție ce ar putea schimba întreaga lume? Când a început culoarea verde asociată cu acesta să simbolizeze nu vegetația planetei, ci dolarii ce pot fi obținuți din consumul acesteia?

Răspunsul este cât se poate de simplu: am ajuns într-o perioadă în care lumea noastră este atât de fragilă încât consumul de carne și, prin asociere, al tuturor produselor de origine animală, prezintă dezavantaje mult mai considerabile decât plăcerea de a mușca dintr-un hamburger.

Pe lângă implicațiile evidente, precum tratamentul odios al animalelor de către producătorii de carne (suspendarea bovinelor cu ajutorul hamurilor pentru a conferi o textură mai bună cărnii, spre exemplu) și impactul negativ asupra mediului din cauza defrișărilor excesive necesare pentru animalele de fermă erbivore, consumul acestor produse prezintă și costuri globale uriașe, ceea ce face vegetarianismul să aibă cu adevărat un impact asupra economiei. 

Dacă stăm să cugetăm asupra acestei teme, vom realiza curând și de ce: deosebit de multe aspecte ale unei diete omnivore necesită o mentenanță ridicată. Atunci când consumăm carne, nu luăm în calcul că friptura savuroasă din fața noastră a avut și ea nevoie, la rândul ei, de hrană. Pentru ca o bovină să crească cu un singur kilogram, acesteia îi trebuie circa 10 kilograme de grâne, unei porcine 6, iar unei păsări de cultură 4. Astfel, am identificat prima problemă ce provoacă dezavantaje consumului de carne: în loc de a consuma o mare parte din mâncarea produsă, noi oferim această cantitate unei ființe ce ne furnizează doar o zecime din aceasta. Două treimi din terenurile destinate agriculturii sunt utilizate ca hrană pentru animale producătoare de carne, ceea ce înseamnă că dacă consumul acesteia s-ar opri, terenul câștigat ar fi aproximativ de mărimea Africii.

Avantajele unei diete bazate pe plante sunt vizibile nu doar în domeniul agriculturii, ci și în cel medical. Vegetarianismul a fost dovedit a aduce beneficii sănătății, experții susținând că un astfel de stil de viață ar putea reduce rata mortalității generale și premature cu până la 20%, ceea ce ar putea ajuta și economia globală. Bolile produse de consumul alimentelor de origine animală, precum colesterolul ridicat, probleme cardio-vasculare, diabet și chiar cancer prezintă tratamente costisitoare, atât pentru pacienți, cât și pentru spitalele ce le efectuează, ducând experții să concludă că dacă mai mulți oameni ar adopta o dietă vegană sau vegetariană, costurile îngrijirii medicale ar putea scădea cu până la 3%

Suficient despre câți bani poate salva vegetarianismul. Haideți să aruncăm o privire asupra celui mai important lucru în ochii societății capitaliste din ziua de astăzi, și anume câți bani aduce acest trend. Nu este un secret că industria mâncării sănătoase prezintă un interes uriaș, mai ales din partea elitei sociale, îngrijorate mai degrabă de valoarea nutrițională a alimentelor sau de cât de “instagrammable” sunt acestea, decât de prețul lor. Prețul acestei diete este, cu adevărat, unul considerabil.

Încă dinaintea schimbării secolului, lanțurile de mâncare sănătoasă au început să capete o popularitate uriașă, în special în țări precum Statele Unite ale Americii, unde mâncarea vegetariană începuse să devină la modă, clientela lor fiind formată atât din adepții unui stil de viață sănătos, cât și din numeroșii corporatiști ce își petreceau majoritatea zilelor la birou și își doreau o opțiune nutritivă, dar rapidă, pentru prânz. Totuși, indiferent de succesul unor afaceri precum Sweetgreen, Chop’d sau Salad Box, ce aveau la bază salata, restaurantele de tip fast-food (McDonald’s, KFC etc.) nu au suferit pierderi. Acest lucru se datorează prețului ridicat al mâncării sănătoase, spre deosebire de cea produsă de alte restaurante. Spre exemplu, prețul mediu al unei salate de la Sweetgreen este de 12$ (cca. 50 de lei), solidificând percepția oamenilor că acest stil de viață este accesibil doar unei porțiuni mici a populației.

Cu toate acestea, vegetarianismul nu se limitează doar la salate. Date fiind informațiile enumerate mai sus, o parte considerabilă a celor ce renunță la produsele pe bază de carne nu o fac din cauza papilelor gustative, ci a compasului moral sau a unei intoleranțe alimentare. Astfel, aici intervin substitutele pe bază de plante ale produselor animale, o industrie ce câștigă un profit uluitor datorită acestei diete. Prin nenumărate cercetări și experimente, oamenii de știință au reușit să producă carne artificială, utilizând diverse plante ce regăsesc în componența lor proteine ce conferă produselor animale textura, gustul și aspectul specific. Astfel, rezultatul final este atât de asemănător cărnii, încât majoritatea oamenilor nici nu pot depista diferența între cele două. Compania “Beyond Meat” este renumită mondial, fiind probabil cel mai faimos exemplu, aceasta furnizând alimentele produse pentru nenumărate restaurante, în special cele regăsite în metropolele Americii, precum Los Angeles, ce prezintă localuri fast-food bazate în întregime pe plante.

Viitorul, după cum observăm, este plin de posibilități. Deși acest stil de viață nu este în niciun caz accesibil tuturor și necesită o sumă considerabilă pentru a fi întreținut, roțile schimbării deja au început să se miște, încet-încet, spre o lume mai informată, mai sănătoasă, dominată de culoarea verde; verde pentru natura salvată, verde pentru profitul resimțit la nivel global. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s