Ce e vechi și ce e nou? Un altfel de profesor – interviu cu domnul profesor Dragoș Andrei Isbășoiu

Oameni care ne inspiră

Redactor: Daria Primăvăruș, Grafică: Maria Cristea

Cu siguranță fiecare elev care citește acum acest articol și-a pus măcar o dată întrebarea Cui prodest? (în traducere din limba latină La ce îmi folosește?) atunci când se afla în timpul unei ore la școală. Foarte multe materii sunt percepute eronat de către unii elevi ca fiind inutile, însă dacă te afli printre aceștia, mai mult ca sigur la finalul acestui articol părerea ți se va schimba. În acest interviu veți afla răspunsul de la unul dintre profesorii de elită ai Ploieștiului, domnul Dragoș Andrei Isbășoiu, profesor de limba latină, cât și ce înseamnă cu adevărat meseria de profesor și de ce ar trebui privită altfel de către toată lumea.

       Ne puteți spune câteva lucruri despre dumneavoastră?

Mai întâi, doresc să vă mulţumesc pentru această oportunitate. Întrucât sunt profesor debutant, anul şcolar 2020-2021 fiind primul an de activitate didactică din viaţa mea, ar trebui să spun cum am ajuns să predau Limba latină în Municipiul Ploieşti, la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” şi la Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria”. Am absolvit Colegiul Naţional I.L.Caragiale din Ploieşti (2009-2013), profil Filologie, acolo unde am început să învăţ limba latină. Ulterior, la Bucureşti am studiat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, specializarea Teologie Pastorală (2013-2017), şi la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, specializarea Filologie clasică (2017-2020). În timpul anilor de studii universitare, am continuat să studiez limba latină, gândindu-mă la posibilitatea de a deveni profesor nu doar pentru a preda, ci şi pentru a fi aproape de elevi. În anii studenţiei, am desfăşurat activităţi cu tinerii, iar acest lucru m-a motivat să continui să fiu aproape de ei.

·         Când ați debutat în profesia de cadru didactic? Ce v-a motivat și care au fost dorințele profesionale de început de drum?

După cum am spus, am debutat în septembrie 2020, mergând spre catedră cu mult entuziasm şi dorind să îi ajut pe elevi să înţeleagă de ce este necesară acumularea unui minim bagaj cultural în care să existe şi cunoştinţe de limbă latină şi de civilizaţie romanică. Aud des în jurul meu următoarele vorbe: Şi cât câştigi? Poate că ar trebui să mai adăugăm ceva: Şi ce câştigi sau cu ce te alegi, cu ce te ajută mai departe ceea ce faci? Nu poţi munci fără să obţii şi plata muncii pe care o depui, dar câştigul nu trebuie să devină un scop în viaţă. Trebuie să faci ce îţi place, asta e cheia pentru a merge cu drag la locul de muncă.

·         Care este obiectivul dumneavoastră în această meserie?

Nu aş numi-o meserie, ci vocaţie. A fi profesor, preot, medic nu înseamnă a avea meserii, ci a face tot ce poţi pentru a-ţi împlini vocaţia. Aş vrea să îi conving pe elevi să nu mai vadă limba latină ca pe o disciplină care nu îşi are locul în programa şcolară. Dacă nu sunt interesaţi de gramatica limbii latine sau de literatura antică latină, aş dori să le transmit oră de oră că limba română are la bază foarte multe împrumuturi din limba latină. Drept urmare, ar trebui să vedem de unde am plecat şi unde am ajuns nu doar cu ajutorul istoriei, ci şi cu ajutorul cunoştinţelor de lingvistică romanică, acestea putând fi valorificate mai ales în timpul orelor de Limba latină.

·         Cum percep elevii materia pe care o predați?

Elevii…şi latina…o relaţie de prietenie care nu va ţine pe vecie. Cam aşa văd eu lucrurile. Fiind considerată „o limbă moartă”, latina este marginalizată şi desconsiderată întrucât nu oferă nimic interesant şi la modă. Dar, mă întreb, de ce au ales elevii să meargă la Filologie dacă ştiau că urmează să studieze timp de patru ani limba latină? Nu e totul simplu, dar nici complicat atunci când depunem efort. Cu puţin efort, cred că elevii ar putea descoperi lucruri actuale şi în zilele noastre, chiar dacă au fost scrise sau rostite acum mii de ani.

·         De ce este important să știm limba latină?

Dacă limba latină ar fi o limbă de circulaţie internaţională astăzi, cred că toată lumea ar dori să o înveţe. Pentru că nu mai ajută nimănui, după părerea unora, s-a răspândit ideea că nu trebuie învăţată. Oare cum am descifra inscripţiile pe care se găsesc gravate texte latineşti? Oare cum am putea să îi înţelegem pe autorii care au lăsat ca moştenire opera în limba latină? Oare cum am putea cunoaşte istoria Imperiului Roman sau cum a ajuns dreptul roman să influenţeze dreptul european? Pun aceste întrebări pentru a da un singur răspuns: limba latină încă rămâne o cheie care ne deschide uşa spre cunoaşterea trecutului.

·         Ce credeți că ar trebui făcut în vederea stimulării noii generații pentru studierea culturii clasice?

Cred că ar trebui mai multă comunicare, mai multă implicare a elevilor, mai multe discuţii libere. Aş menţiona un dicton celebru: Non multa, sed multum (Nu multe, ci mult). Altfel spus, degeaba facem multe dacă nu ajungem la esenţă. În ceea ce priveşte limba latină, consider că soluţia nu constă în a da multe teme sau a lucre exagerat la clasă, ci a lucra atât cât permite timpul şi atât cât pot face pentru ca elevii să înţeleagă ceea ce le predau. E destul de greu să cer teme ce implică gramatica deoarece exerciţiile gramaticale nu sunt printre preferatele lor. De aceea, uneori mă gândesc la teme sau exerciţii ce implică şi învăţarea a ceva nou, a unor cuvinte sau a unor cunoştinţe culturale. De asemenea, susţin exprimarea ideilor personale prin intermediul eseurilor argumentative pornind de la un dicton în limba latină.

·         Ce rol joacă cultura latină în România?

Ar trebui să vorbim despre cultura latină sau mai degrabă cultura romanică transmisă prin intermediul limbii latine. Consider că dacă nu căutăm cultura, ea nu ne va căuta pe noi. depinde de noi ce alegem: cultură sau incultură? Se spune că fiecare pasăre pe limba ei piere. Depinde de fiecare dintre noi dacă dorim să acordăm un timp din viaţă pentru a cunoaşte rolul culturii romanice, elementele acesteia şi legătura dintre romanitate şi români.

·         Dacă ați putea schimba ceva în sistemul de educație din România, ce ați schimba?

Nu ştiu dacă sunt în măsură să răspund la această întrebare, dar ar fi necesară o digitalizare a bibliotecilor pentru a încuraja lectura. Mai ales în perioada aceasta dificilă, în care totul este parţial sau total online, cred că existenţa unor platforme digitale cu documente şi materiale disponibile ar fi de un real folos elevilor, mai ales celor care au de realizat referate sau proiecte care presupun consultarea unei bibliografii. Totodată, acum lucrăm foarte mult cu ajutorul tehnologiei, iar folosirea mijloacelor moderne nu se opreşte la finalul programului zilnic de şcoală, fapt ce presupune o grijă sporită pentru împiedicarea dezvoltării unei dependenţe de telefon, reţele de socializare, jocuri pe computer sau online. Ar trebui să existe o prioritizare a comunicării cu elevii nu doar în cadrul orelor, ci şi prin anumite programe şcolare cu ajutorul cărora elevii să fie în central atenţiei.

·         Cum s-a conturat procesul și relația dintre dumneavoastră și elevi în timpul pandemiei și al învățământului online?

A fost destul de greu şi încă este. Pentru mine este foarte important să îi întâlnesc pe elevi în mod fizic, nu online. Este dificil să interacţionezi cu un elev în mediul online sau să îi asculţi opinia atunci când nu îl vezi întrucât „nu merge camera” sau să nu îl poţi auzi deoarece „nu mai merge microfonul”. Uneori mă pun în locul lor şi îi înţeleg, dar nu pot fi înţelegător cu cei care vor să mă păcălească şi să ocolească prilejul de a răspunde invocând deseori motivele tehnice nefavorabile. Îmi place să fiu aproape de elevi, dar acest lucru nu presupune că voi renunţa la exigenţele cerute şi la respectarea unor reguli de bun-simţ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s