Tot ceea ce trebuie să știi despre Revoluția de Catifea

Istorie, Politică Europa

Text: Diana Sirbu

Anul 1989 a reprezentat un an foarte important in istoria omenirii. Pentru natiunile aflate in Blocul de Est, precum Cehia, Slovacia, Romania etc., acesta a marcat saltul de la dictatura la democratie, printr-o serie de revolutii.

Miscarile din Cehoslovacia, care au luat numele de “Revolutia de Catifea”, au avut cateva caracteristici aparte fata de cele manifestate pe alte teritorii.

Cehoslovacia era o țară în care regimul comunist devenise fragil. Cehii și slovacii trăiau amintindu-si constant de Primăvara de la Praga din 1968, când reformele democratice fusesera înăbușite ca urmare a intervenției exercitate de sovietici. În 1977, intelectualii cehi și slovaci au semnat un act prin intermediul caruia isi exprimau dezaprobarea in legatura cu rigiditatea ideologică a conducerii comuniste.

Pentru cehi si slovaci, data de 17 noiembrie contureaza inceputul “Revolutiei de Catifea”, ceea ce marca distrugerea sistemului comunist instaurat aici in 1948. Totul a inceput in orasul Praga, printr-o miscare studenteasca care a fost reprimata de politie, aceste fapte avand sa ii incite pe aceia care se uitau cu speranta spre Occident dupa “Caderea Zidului Berlinului”.

Pentru a se putea intelege mai bine contextul, trebuie specificat ca Zidul Berlinului a constituit simbolul Razboiului Rece (1947-1991), o perioada de tensiuni si confruntari politice ideologice aparute in urma incheierii celui de-al Doilea Razboi Mondial (1939-1945), acestea terminandu-se odata cu revolutiile petrecute in 1989. In timpul Razboiului Rece s-au confruntat doua grupuri de state care aveau ideologii si sisteme politice foarte diferite. In primul se afla URSS (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste) si aliatii sai, adica grupul numit “Blocul Rasaritean” sau “Blocul Oriental”, celalalt grup cuprinzand Statele Uniite ale Americii si aliatii sai, numit “Blocul Apusean”. In Europa, la nivel politico-militar, cele doua blocuri erau reprezentate de doua aliante internationale. Blocul Apusean era reprezentat de NATO (North Atlantic Treaty Organization/ Pactul Atlanticului de Nord), iar cel rasaritean de “Pactul de la Varsovia”. Dupa sfarsitul Razboiului, Germania a fost divizata. Zidul Berlinului a constituit timp de aproape 28 de ani o bariera de separare intre Republica Federala Germana si Republica Democrata Germana. Construirea acestui zid a reprezentat un dezastru pentru Germania Rasariteana si pentru comunism in general. El era un simbol al tiraniei comuniste, afisat insistent in lumea occidentala, in mod deosebit in urma uciderii catorva evadati. Liberalizarea politica, asociata cu declinul Uniunii Sovietice, a dus la relaxarea frontierei, care a dus la randul ei la miscari de revolutie. In momentul in care s-a acordat libertate de trecere, mase intregi de est-berlinezi au traversat frontiera prin toate punctele.

In anul 1988 mai multe manifestatii au avut loc impotriva regimului sovietic, pe 21 august, 28 octombrie si 10 decembrie. Aceste miscari au luat amploare odata cu exprimarea dorintei de libertate in timpul Saptamanii Palach (15-21 ianuarie 1989), cea de-a 20-a comemorare a mortii lui Jan Palach, tanarul student la istorie si economie politica care si-a dat foc in semn de protest fata de invadarea Cehoslovaciei de catre armatele “Pactului de la Varsovia” (exceptie facand Romania), in scopul stoparii reformelor initiate in perioada Primaverii de la Praga, interventiile brutale din Piata Sfantului Vaclav facandu-i chiar si pe cetatenii inerti sa actioneze.

Caderea Zidului Berlinului a fost un factor important in izbucnirea evenimentelor Revolutiei de Catifea. Studentii de la Praga au organizat la 17 noiembrie 1989 o manifestatie autorizata, sute de mii de oameni scandandu-si dorinta de libertate si de eliberare de sub sovietici. Radiourile occidentale au inceput sa relateze despre aceste proteste, iar in 24 noiembrie secretarul general al Partidului Comunist Cehoslovac, Milos Jakes, a demisionat. Conducerea comunista, care fusese fragmentata in diferite grupari rivale, nu a rezisat presiunii.

In Praga a luat mai apoi fiinta “Forumul Civic”, iar în Bratislava gruparea “Publicul împotriva Violentei”. In 27 noiembrie, în Cehoslovacia a izbucnit o greva generala, urmand ca o zi mai târziu, în 28 noiembrie, comuniștii sa fie nevoiti sa accepte inceperea negocierilor cu opozantii lor. Acest gest a marcat începutul sfarsitului pentru regimul comunist. In urmatoarea zi a fost abrogat articolul din Constituție care asigura Partidului Comunist monopolul puterii. În 5 decembrie, a început desfiintarea gardului de sarma ghimpata de la granita cu Austria și Germania. Pana la finalul lunii decembrie, dramaturgul Vaclav Havel devenea presedintele Cehoslovaciei, iar acela considerat eroul Primăverii de la Praga din 1968, Alexander Dubcek, devenea presedintele Parlamentului. În iunie 1990 au fost organizate alegeri libere, pierdute de comunisti. Insa au aparut disensiuni intre cehi și slovaci, alimentate de cresterea nationalismului. Drept urmare, Cehoslovacia s-a destramat pasnic în 1993. A ramas insa comuna amintirea celor care, în 1989, au realizat Revolutia de Catifea.  Revolutia de Catifea a reprezentat astfel o serie de manifestatii pasnice care au avut ca scop ablolirea sistemului comunist, avand un caracter deosebit de celelalte state den Blocul Rasaritean care in acelasi an s-au confruntat la randul lor cu regimul politic de la acel moment, pastrand in inimi dorinta de libertate, care ii facea sa continue sa lupte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s