Tragediile alegerilor parlamentare

Politica Uniunii Europene, Politică simplificată

Fiecare dintre noi ne dorim o lume în care să nu existe corupție, în care cetățenii să se poată bucura pe deplin de drepturile pe care le au și în care să fim guvernați de principii democratice. Alegerile reprezintă posibilitatea prin care noi, cetățenii români, îi putem desemna pe cei care îi vrem să ne reprezinte țara, astfel contribuind la ghidarea viitorului României. La alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, rezultatele au surprins mulți români. De asemenea, prezența la vot a fost la un nivel inimaginabil de scăzut.

La alegerile parlmentare din acest an, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a obținut un număr de aproximativ 10% din voturi, iar 15.000 de români s-au înscris în doar 24 de ore în acest partid. Mai mult decât atât, acesta va avea în Parlament 46 de senatori și deputați, conform datelor prezente pe site-ul oficial al partidului.

De ce s-au iscat controverse în legătură cu acest partid?

Deși multe dintre celelalte opțiuni la alegerile parlamentar au fost controversate de-a lungul anilor, acesta este cu siguranță cel care a produs cele mai multe reacții, în principal de scepticism. De ce? Valorile acestui partid sunt reprezentate de națiune, familie tradițională, credință creștină și libertate. Deviza după care partidul se ghideaza este Unirea face puterea, dorind unirea României cu Republica Moldova, afirmând cu vehemență că odată cu acest pas România va deveni una dintre primele 40 de economii ale lumii. Euroscepticismul și ultranaționalismul se regăsesc de asemenea, iar orice alaturare a sexelor în afară de cea tradițională este considerată a nu avea legatură cu conceptul de familie. De asemenea, unii dintre membri acesti partid fac, atât public cât și în anumite scrieri, afirmații sexiste regretabile.

Redeschiderea de urgență a școlilor și organizarea manifestațiilor în plină pandemie, ignorând regulile impuse pentru a fi limitată răspândirea virsului sunt fapte prezentate chiar pe site-ul oficial al acestui partid.

Creșterea partidelor cu ideologii extremiste de dreapta, asemănătoare cu acesta, se poate observa într-o mare parte a Uniunii Europene.

Partidul Five Star Movement din Italia, condus de Matteo Slavini are de asemenea o viziune eurosceptică. În Germania, partidul Alternativă pentru Germania (AfD) a adoptat legi împotriva migrației, a denotat ostilitate față de religia islamică și multe altele. Marie Le Pen cu partidul Le Front Nationel a avut de asemenea viziuni anti-UE, blamând organizația pentru migrarea în masă.

Cea mai gravă situație este prezentă în Polonia și Ungaria  care  au foarte multe în comun- ambele refuză să găzduiască refugiați, să folosească energie regenerabilă, să încurajeze multiculturalismul și, cel mai rău, ambele beneficiază de fonduri UE, cu toate că încalcă legislația UE. Implementările acestor partide au iscat numeroase proteste în întreaga Europă.

 Cum a ajuns partidul AUR la un procent atât de mare?

Mulți specialiști pun acest procent pe baza prezenței scăzute la vot din acest an. Bineînțeles, există oameni care se regăsesc în ideologia acestui partid, dar este de necontestat faptul că și dezinfomarea și promisiunile petulante și utopice ale acestuia, precum poziționare României ca lider al Europei centrale și de est în Uniune Europeană, au influențat părerile cetățenilor.

Conform DW, o astfel de creștere explozivă și bruscă nu a mai fost niciodată întâlnită în istoria de după Revoluția din decembrie 1989 din România.

Până când următoarele alegeri vor veni, Parlamentul României va fi controlat în procent de aproximativ 10% și de parlamentari ai acestui partid, care distanțează țara de ambițiile euroatlantice, care pune sub semnul întrebării unele dintre cele mai mari realizări ale României – aderarea la NATO la Uniunea Europeană – realizări care au ajutat această țară să se dezvolte, să meargă pe o cale modernă și progresisă…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s