Începutul unei noi lumi- Revoluția Americană

Istorie

Text: Diana Sîrbu

Revoluția Americii a reprezentat un moment de o importanță deosebită în istoria omenirii. Însa aceasta a fost generată de o mișcare inedită a coloniștilor americani împotriva modului de administrare al britanicilor, ce a luat numele de “Partida de Ceai de la Boston”.

16 decembrie 1773- apele tuluburi si innegrite ale portului Boston aveau sa fie locul declansarii unor evenimente care vor duce la formarea unei noi conceptii asupra lumii stiute pana atunci. Totul a inceput ca o revolta a colonistilor din America de Nord impotriva metropolei (Marea Britanie) si a modului in care aceasta guverna cele 13 colonii ale Amercii de pe atunci(Massachusetts, Virginia, New York, New Hampshire, New Jersey, Connecticut, Maryland, Georgia, Virginia, Carolina de Nord, Carolina de Sud, Delaware, Rhode Island, Pennsylvania).

Pentru a intelege mai bine cauzele acestui eveniment, trebuie mentionat faptul ca in acea perioada ceaiul era foarte popular. Era nou, exotic, genul de lucru foarte usor de vandut. Dar in 1773, vanzarile ceaiului au scazut, ceea ce a facut ca unul dintre marii furnizori, “Compania Indiilor Orientale”, sa ramana cu un surplus de peste 8 milioane de kilograme de ceai. Astfel, cea mai importantanta companie al imperiului avea probleme enorme.

Aveau nevoie de o solutie, asa ca si-au indreptat privirea spre teritoriile din Nordul Americii. In mod normal, marfa era transportata intai catre negustori americani din Anglia, care mai apoi le trimiteau catre colonistii din continentul vestic. Dar au realizat ca aceasta ar putea sa  fie trimita  direct spre destinatia finala, care permitea in acest mod companiei sa le vinda la un pret mai redus, instaurand monopolul asupra comertului din acea zona, imbunatatindu-si situatia fiscala. Aceasta procedura a Angliei avea scopul de a scoate cat mai multi bani din buzunarul colonistilor americani, in mod deosebit deoarece aceasta avea mari probleme financiare, generate de razboiul cu Franta (1756-1763).

Factorii care au influentat declansarea miscarilor de protest au fost obligatia colonistilor de a realiza schimburi comerciale doar cu metropola, interdictia de a ocupa teritoriile din vestul muntilor Alleghany si introducerea unor noi taxe. Coroana impunea taxe asupra unelor dintre necesitatile locuitorilor (hartie, sticla, vopsea, si bineinteles, ceai). Cateva dintre acestea au fost anulate, insa Taxa Ceaiului a ramas valida. Aceasta din urma, alaturi de impunerea cumpararii ceaiului doar de la “Compania Indiilor Orientale”, i-au facut pe locuitorii coloniilor sa isi exprime revolta prin intermediul unei miscari impotriva metropolei.

Revoltati de metoda de administrate, o serie de oameni, numiti “Fiii Libertatii”, s-au deghizat in nativi americani si au aruncat in mare ceaiul de pe trei nave engleze (342 de cufere pline) aflate in portul Boston. Aceste actiuni au determinat guvernul britanic sa trimita o armata in colonii.

In cele din urma, in 1774 se impun niste legi, numite „Legile Intolerante“, ca un raspuns punitiv asupra miscarilor de revolta, prin care Massachusetts isi pierdea toate drepturile de autoguvernare, portul Boston era inchis pana cand “Compania Indiilor Orientale” avea sa fie despagubita, iar Adunarea Generala era dizolvata, guvernatorul avand dreptul sa ii trimita oricand  la judecata in Anglia pe cei ce incalcau legea. Insa aceasta abordare nu a facut decat sa radicalizeze nemultumirile colonistilor. In acel an apar primele Comitete de Rezistenta, iar in septembrie 1774 este organizat Congresul Continental, sustinut la Philadelphia, in care sa fie discutate problemele privind Marea Britanie. La acest congres au participat reprezentantii tuturor celor 13 colonii, printer ei numarandu-se si cativa dintre “parintii fondatori”, precum: George Washington, John Adams, Samuel Adams, Charles Lee etc.

La aceasta intalnire se pune problema separarii coloniilor de metropola si institutionalizarea Congresului. In cele din urma au fost adoptate declaratii care criticau legile britanice, boicotarea relatiilor comerciale cu metropola. Vor fi alcatuite si o serie de declaratii si petitii adresate regelui George al III-lea, care cer abandonarea legilor abuzive, si i se cere sa le raspunda cu hotararea lui pana la data de 1 decembrie.

In tot acest timp, Anglia a incercat sa isi reconcilieze relatia cu coloniile sale, dorind sa isi protejeze interesele comerciale si de asemenea temandu-se de posibilitatea ca Franta sa se alature conflictului. In cele din urma aceasta eleboreaza un plan prin care coloniile aveau libertate de autoguvernare renuntand la impunerea unui sistem fiscal, pastrandu-si totusi autoritatea politica si militara.

In ciuda promisiunilor facute, britanicii incearca sa caputereze armele si munitiile colonistilor, aflate la Lexington si Concord, in apropierea Bostonului. Cu aceasta ocazie au loc primele confruntari violente, marcand astfel inceputul unei revolutii cu caracter militar, si marcand astfel inceputul Razboiului de Independenta.

Astfel, “Partida de ceai de la Boston”, numele pe care l-au preluat evenimentele din 1773, avea sa marcheze inceputul unui razboi care va schimba total lumea de pana atunci. Dupa aceste evenimente urma sa inceapa o Revolutie in cadrul careia va fi scrisa prima Constitutie propriu-zisa din lume, si de asemenea vor fi formate Statele Unite ale Americii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s