Cum se transformă Bulgaria în Belarus?

Politică Europa, Politică simplificată

Un sistem politic netransparent, ce oferă politicienilor libertatea de a guverna prin propriile decizii, poate reprezenta ceea ce mulți lideri și-ar dori, însă acest lucru are consecințe când populația intervine și se răzvrătește împotriva a ceea ce părea a fi ordine. Acest lucru se întâmplă la momentul actual în Bulgaria. De mai mult de două luni, poporul bulgar a luat atitudine împotriva guvernului, mobilizând o populație întereagă. Mii de oameni au ieșit zile la rând pe stradă pentru a se revolta împotriva prim-ministrului țării, în speranța că astfel vor reuși să asigure un viitor mai bun generației următoare și vor scăpa de corupția cu care se confruntă de ani buni și prin care Bulgaria s-a făcut remarcată la nivel european.

Bulgaria are o istorie de proteste, fiind rezultatele unui sistem de guvernare care adesea nu reprezintă interesele oamenilor. Inițial, protestele din acest an au început pașnic, însă revolta oamenilor a devenit atât de mare, iar lipsa reacțiilor din partea politicienilor a provocat răbdarea oamenilor, astfel încât accidentele și actele de violență au devenit inevitabile.

Bulgaria PM replaces justice minister amid protests

Dar care este cauza acestor proteste atât de violente având în vedere ca prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borissov, susține cu orice ocazie valorile sale pro EU și animră modelul țărilor vestice?

Aflându-se la putere încă din 2009, Prim ministrul a adoptat o viziune europeană ce a promovat procesul de globalizare, dar și o viziune pro-NATO, susținând cooperarea. Cu toate acestea, este știut că guvernul său devide din ce în ce mai corupt, potrivit Transparency International, care plasa în 2018 țara pe locul 71 în lume și pe primul loc în Uniunea Europeană. Această corupție aproape scăpată de sub control a fost motivul numeroaselor revolte, precum și faptul că prim ministrul protejează oligarhia.

Pe lângă toate acestea, Bulgaria este și cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, având un PIB pe cap de locuitor de aproximativ 8500.00 de dolari americani, ce este estimat de către unii experți să crească la 8900.00 de dolari americani până la sfârșitul anului 2021, dar mulți protestanti afirmând că țara pierde peste 11 miliarde de euro în fiecare an din cauza corupției.

Nu este nimic ce nu am făcut. Națiunea dorește dreptate și un guvern care acționează la cel mai înalt nivel. Cum facem acest lucru? Cu o nouă constituție! – a declarat Boyko Borissov

Boyko Borisov | Balkan Insight

Totuși, protestanții nu au putut fi opriți atât de ușor. Aceste reforme sunt interpretate ca o strategie prin care coaliția dintre partidul din care prim-ministrul face parte, GERB și partidul United Patriots, să poată rămâne la putere cât mai mult timp până la alegerile din martie 2021.

Este știut că nu este prima alianță de acest tip a partidului lui Borissov cu un partid de extremă dreapta, iar ceea ce este foarte îngrijorător este că anul trecut, în timp ce oriunde altundeva în Europa partidele de extremă dreapta nu au reușit să ajungă la putere, United Patriots a semnat o coaliție cu prim-ministrul Boyko Borisov, al cărui partid de centru-dreapta, GERB, nu a reușit să câștige o majoritate parlamentară la alegerile din martie.

În ciuda gravității acestor acțiuni care amenință autoritatea prim ministrului, protestelor din Bulgaria nu li s-a oferit atenția necesară, în comparație cu cele din Belarus, deși în Bulgaria situația este la fel sau poate chiar mai gravă. Există un contrast în ceea ce privește răspunsul pe care Uniunea Europeană și Statele Unite îl au cu privire la această situație. În timp ce Uniunea Europeană a avut un răspuns mai precaut cu privire la ceea ce se întâmplă în Bulgaria, Ambasada Statelor Unite din Sofia a declerat că sprijină poporul bulgar deoarece susțin un sistem democratic.

Prim ministrul a anunțat că este gata să renunțe, cu condiția ca guvernul cu care este aliat să păstreze puterea. Totuși, acest lucru nu îi mulțumește pe cetățeni, aceștia dorind demisia întregului cabinet, inclusive a lui Ivan Geshev, prosecutor șef, și de asemenea, doresc un nou sistem de votare. Chiar și președintele Bulgariei, Rumen Radev, care face parte din partidul opoziției, s-a alăturat protestanților spunând că este imposibil ca “mafia” să poată reforma sistemul, aviz la declarața prim-ministrului.

Raids on Bulgaria′s President Rumen Radev′s office draw large protests |  News | DW | 10.07.2020

Chair dacă protestele vor continua ca urmare al acestui sentiment al populației de captivitate într-o țară democratică, nu există niciun semn concret că prim-ministrul Boyko Borisov  va renunța atât de repede la ceea ce a avut timp de mai bine de un deceniu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s