Cum a devenit Norvegia țara perfectă?

Întrebări pentru secolul XXI, Politică simplificată

Pe de o parte, conservatorii americani subliniază întotdeauna situația Venezuelei atunci când contrazic eficiența socialismului democratic. Pe de altă parte, atunci când justifică necesitatea socialismului democratic, democrații americani evidențiază întotdeauna modelul nordic, menționând țări precum Danemarca, Suedia și Norvegia.

Așadar, țările scandinave sunt, de fapt, democrații socialiste? Dacă nu, de ce sunt economiile lor atât de bune, iar cetățenii lor atât de fericiți?

Deși țările scandinave sunt diferite din multe puncte de vedere, iar modelele lor de guvernare nu sunt identice, au o mulțime de caracteristici comune. Cetățenii acestor țări susțin că sunt cei mai fericiți din lume, în ciuda impozitelor mari și a iernilor lungi și întunecate.

Chiar dacă toate aceste state reprezintă societăți remarcabile, cu niveluri scăzute de corupție, sume mari reprezentând PIB-ul pe cap de locuitor și sisteme educaționale admirabile, articolul acesta va examina Norvegia, stat ce poate fi considerat, din multe puncte de vedere, utopic.

Pe primul loc

Chiar dacă Norvegia nu a fost niciodată o țară săracă, nici nu a fost dintotdeauna una bogată. Privind înapoi istoria, situația actuală a Norvegiei este destul de surprinzătoare.

Cu toate că Norvegia nu a jucat un rol crucial în istoria economiei, statul nordic este acum unul dintre cele mai influente din lume, guvernul său fiind printre principalii acționari ai multor companii importante din întreaga lume.

În prezent, este una dintre cele mai bogate țări din lume, dar, în același timp, este și una dintre cele mai egalitare. Diferențele dintre clasa bogată și cea săracă este subtilă. Cu toate acestea, nu este o economie socialistă, ci mai degrabă o economie mixtă foarte reușită, bazată pe parteneriat social.

Cu un guvern transparent, un procent remarcabil de oameni cu studii superioare și una dintre cele mai înalte speranțe de viață din lume, situația Norvegiei ne pune pe gânduri: cum s-a întâmplat?

Prosperitate și petrol

Explorarea Mării Nordului, în 1959, de către compania Royal Dutch Shell a reprezentat mișcarea transformațională ce a schimbat economia Norvegiei.  Descoperirea unui câmp petrolier sub apele britanice și norvegiene a reprezentat un motiv de celebrare pentru nordici.

În general, de fiecare dată când o țară depistează petrol, economia sa se extinde dramatic. Cu toate acestea,  dacă depinde atât de mult de un singur produs, chiar și o mică schimbare în piața petrolieră poate pune întreaga țară în pragul falimentului.

În timp ce prețurile instabile ale gazelor la nivel global au afectat economii dependente de petrol, cum ar fi Brazilia, Arabia Saudită și Venezuela, Norvegia va fi întotdeauna mai puțin afectată. Încă din 1959, guvernul norvegian a elaborat un plan durabil, pe termen lung, care s-a dovedit, fără îndoială, a fi eficient.

Atât Norvegia, cât și Marea Britanie au intrat în posesiunea petrolului, dar modul în care acesta a fost fructificat de către cele două țări nu ar fi putut să fie mai diferit.

Aflându-se în mijlocul uneia dintre cele mai mari crize financiare, în anul 1976, Mareea Britanie s-a folosit din plin de noile resurse.

Norvegia, în schimb, având o situație stabilă, a decis să aștepte. Pentru a asigura stabilitate, guvernul norvegian și-a fondat propria companie petrolieră, Statoil, și a impus o limită în ceea ce privește producția de petrol. Chiar și în ziua de azi, guvernul Norvegiei deține 67% din Statoil (care și-a schimbat numele în “Equinor”).

Fondul suveran

Dar succesul Norvegiei nu se datorează strategiei ce a prevăzut prosperitate economică pe termen lung, ci distinctei economii social-capitaliste.

Odată ce obiectivul a devenit diversificarea activităților economice, guvernul norvegian a redistribuit veniturile petroliere, investindu-le în bursa de valori și formând  fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare fond suveran din lume.

Bineînțeles, există numeroase alte țări ce au fonduri suverane, precum China, Emiratele Arabe Unite sau Australia, dar cel norvegian a ajuns, după mai puţin de 20 de ani de activitate, la aproape un trilion de dolari.

Așadar, dacă acest fond ar fi lichidat în momentul de față, fiecare norvegian s-ar alege, pe loc, cu aproape 200.000 de dolari.

Odată cu creșterea economiei și a influenței politice, a crescut și bunăstarea cetățenilor norvegieni.

Țara perfectă

Chiar și prizonierii norvegieni se bucură de un stil de viață destul de bun, întrucât guvernul norvegian s-a străduit să construiască închisori “mai umane”, concentrându-se pe reabilitare. Aceste închisori ar putea fi confundate cu hoteluri, sârma ghimpată fiind înlocuită cu verdeață și artă contemporană.

Mai mult decât atât, poporul norvegian este „cel mai alfabetizat” popor din lume, iar statul oferă oportunități egale pentru toți cetățenii în ceea ce privește accesul la educație. Sistemul său de învățământ a jucat, de asemenea, un rol semnificativ în a transforma Norvegia în una dintre cele mai inovative țări ale Europei.

Nu în ultimul rând, Norvegia este considerată una dintre cele mai sănătoase țări din lume, cu o speranță totală de viață ce poziționează țara pe locul zece în lume.

În concluzie, așa cum indică și raportul ONU, Norvegia este țara în care este cel mai bine să trăiești. Deși statul nu este socialist, în ciuda argumentării americanilor de stânga, prosperitatea acestuia se bazează pe valori socialiste, ce au asigurat o economie stabilă, bunăstarea tuturor claselor sociale, și un sistem politic eficient, ce asigură democrație și transparență.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s