Ce învățăm de la Naomi Klein?

Oameni care ne inspiră

De-a lungul timpului, Naomi Klein a fost o inspirație atât pentru tineri cât și pentru adulții din întreaga lume. Prin scrierile și discursurile sale, aceasta ne oferă un semnal de alarmă, ce ne îndeamnă să remediem un sistem economic care deja eșuează în numeroase privințe.

Naomi Klein este o autoare și activistă canadiană, cunoscută pentru numeroasele soluții de reducere masivă a emisiilor de gaze cu efect de seră, reimaginare a democrațiilor distruse și reconstruire a unei economii nesustenabile.

Aceasta a devenit cunoscută la nivel internațional în anul 1999, după ce a publicat cartea No Logo, o  examinare obiectivă și profundă a branding-ului și  a modului în care capitalismul a influențat gândirea individului. Fiind o carte cu un potențial imens și fiind numită de către New York Times a movement bible, această carte este esențială tuturor celor interesați de afaceri, marketing și economie.

De asemenea, Naomi Klein este cunoscută pentru analizele sale politice și pentru numeroasele discursuri pe tema Climă vs. Capitalism.

Klein a fost una dintre primele scriitoare care a evidențiat faptul că încălzirea globală reprezintă o problemă cu care ne confruntăm, în mod ironic, în timpul celui mai ineficient moment din evoluția politică. Neoliberalismului îngreunează sarcina noastră de a limita efectele schimbărilor climatice, aceasta necesitând acțiune colectivă, tranziții energetice dramatice și construirea unei economii concepute pentru a fi sustenabilă.

Schimbarea climatică schimbă foarte multe lucruri în lumea noastră fizică. Așadar, trebuie să schimbăm lucruri fundamentale în sistemul economic.

Naomi Klein, 2018

Aceste idei revoluționare sunt întâlnite în toate cărțile ei (The Shock Doctrine, This Changes Everything, On fire, The bettle for Paradise etc), prin care reușește să combine știința, geopolitica, etica și activismul pentru a ne atrage atenția asupra necesității unei schimbări în societate.

Motivul pentru care Naomi Klein reprezintă o inspirație este simplu: ea subliniază o legătură esențială între problemele mediului înconjurător și ideologia noastră politică, un element cheie ce a stat, dintotdeauna, la baza acestui blog.

Mă tem că problema schimbărilor climatice acum se intersectează cu problema ideologiilor politice ce au clasificat importanța vieții umane.

Naomi Klein, 2019

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s