Politica anti-feministă a secolului XXI

Politică simplificată

Foarte mulți au încercat, de-a lungul timpului, să descurajeze mișcarea feministă, considerând-o o manifestare “irelevantă” ce nu își are locul într-o societate modernă a secolului XXI.   

Unii susțin că lupta pentru eliberarea femeilor a fost deja luptată și câștigată, iar femeile își pot alege propriul destin acum, feminismul secolului XXI fiind mult prea ostil față de bărbați și irelevant pentru majoritatea femeilor contemporane.

Cu toate acestea, trăim într-o lume în care femeile americane câștigă 0,75 de cenți pentru fiecare dolar câștigat de un bărbat. Trăim cu toții într-o lume în care  femeile din Arabia Saudită nu au dreptul de a călători fără acordul soțului, iar femeile din Nigeria sunt abuzate fizic, legal.

Tratând mișcarea feministă cu scepticism, alegem să ignorăm cele 132 de milioane de fete ce nu au dreptul la educație, cele 15 milioane de fete ce vor deveni mirese minore anul acesta, procentul alarmant al femeilor ce sunt victime ale violenței domestice și una din cinci femei americane, care este victimă a violului.

Trăim într-o societate patriarhală ce aruncă obstacole în drumul avansării femeilor, ce este plină de nedreptăți care există pentru a restricționa femeile, pentru a le limita ambițiile și puterea.  

Progresul este, fără îndoială, de necontestat. Începând cu anul 2015, tuturor femeilor din lume le-a fost acordat dreptul la vot, dar, cu toate acestea, politica secolului XXI este anti-feministă.

Atitudinea celor mai importanți lideri ai lumii cu privire la inegalitatea de gen pare să conteze din ce în ce mai puțin în ziua de azi. Am trecut cu vederea peste numeroasele acuzații de abuz sexual, comentariile sexiste și ambițioasele încercări de a ne controla influența. Am permis politicienilor precum Donald Trump,  Jair Bolsonaro și Recep Tayyip Erdoğan să-și folosească puterea împotriva noastră.

Am permis, încă odată, politicii să ne cenzureze, iar femeile din toate colțurile lumii pierd zilnic drepturi fundamentale. Numai în acest an, milioane de femei au pierdut dreptul la avort, mii de femei au pierdut dreptul la libertatea de exprimare și sute de femei și-au pierdut dreptul la educație.

Mai mult decât atât, majoritatea deciziilor politice care vizează drepturile femeii nu sunt luate de către femei sau votate de către femei, femeile fiind subreprezentate în politică. Deși egalitatea de gen, în calitate de Obiectiv de Dezvoltare al Mileniului, a fost inclusă pe agenda națională de mai mulți ani, femeile încă se mai confruntă cu provocări importante pe dimensiunea reprezentării.

Progresul este lent; din aproximativ 190 de șefi de stat, doar 22 sunt femei.  De asemenea, doar 23% dintre parlamentari sunt femei, iar în regiunea arabă, procentul este doar de 8%. Lideri precum Angela Merkel, Jacinda Ardern și Sanna Marin au șocat lumea, distrugând toate stereotipurile de gen existente, dar plafonul de sticlă al lumii este departe de a fi spart.

Femeile implicate în politică nu sunt, de cele mai multe ori, tratate cu respect sau privite cu admirație. Capacitatea femeilor de a conduce este adesea pusă sub semnul întrebării, acestea fiind judecate pentru prioritizarea unei cariere, nu a împlinirii familiale.

Recent, Alexandria Ocasio-Cortez, una dintre cele mai faimoase femei din politica americană, a primit sprijin internațional din partea femeilor din întreaga lume, după ce a fost hărțuită verbal de către Ted Yoho, unul dintre cei mai influenți politicieni ai statului Florida.

Acest caz nu este unic; Alexandria Ocasio-Cortez reprezintă miliardele de voci ce au fost excluse, marginalizate și oprimate.

Este vital să înțelegem hotărârile care se iau la nivel înalt și să ne implicăm în acest demers de combatere a discriminărilor de gen. Într-o societate patriarhală, trebuie să ne solidarizăm împotriva abuzurilor comise împotriva femeilor și să ne revoltăm împotriva politicii de azi, anti-feministă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s