Cum a intrat Grecia în criză?

Politică Europa, Politică simplificată

Criza economică începută în jurul anului 2008 din Grecia este una care se resimte și astăzi. Având rata șomajului peste 50% între anii 2012-2015, economia Greciei nu a mai putut funcționa, creându-se o situație fără precedent  în istorie.

Într-o lume în care țările sunt interconectate, în care orice problemă economică sau politică dintr-o țară le afectează inevitabil și pe cele de pe același continent sau poate chiar și de peste ocean, este important să cunoaștem criza economică europeană de acum câțiva ani.

Criza economică europeană este eșecul valutei care leagă împreună 17 țări europene. La mijlocul deceniului trecut , Grecia, Portugalia, Irlanda, Italia și Spania erau pe punctual de a avea un colaps financiar, amenințând întregul continent.

Cum s-a întâmplat?

După formarea Uniunii Europene care avea să oprească viitoarele războaie, să șteargă barierele comerciale și să scadă costurile prin care se realizeaza afacerile între țări, exista doar un singur obstacol – monedele diferite. Astfel s-a lansat pe 1 Ianuarie 1999 moneda pe are toți o cunoaștem astăzi – euro .

Țările din zona euro au dat control unei singure bănci europene – Banca Centrală Europeană.

Zona euro avea o politică monetară unită, însă o politică fiscal diferită, ceea ce a reprezentat unul dintre factorii determinanți ai crizei.

Înainte de euro, țări precum Grecia trebuia să plătească dobânzi foarte ridicate pentru a împrumuta bani, dar o dată ce Grecia a făcut parte din zona euro, în anul 2001, suma pe care ei o puteau împrumuta a cresut foarte mult. Grecia și alte țări mici care înainte puteau împrumuta un procent de 18%, puteau acum să împrumute la fel ca marile economii, precum Germania.

Inițial, situația Greciei era una de invidiat. Liderii politici au făcut promisiuni, oferind mai multe locuri de muncă și pensii foarte mari, toate acestea fiind plătite cu banii împrumtați. Bineînțeles, țara a acumulat foarte multe datorii, dar acestea puteau fi plătite cu și mai mulți bani împrumutați. Atâta timp cât împrumutul putea fi realizat, erau cheltuiți din ce în ce mai mulți bani. Însă acest lucru nu a schimbat faptul că economia lor era mult mai slabă față de alte țări europene.

Liderii credeau că dacă Grecia nu va putea să își plătească datoriile, Germania și alte economii puternice vor interveni, datorită monedei comune. Astfel, pe măsură ce datoriile se acumulau, economiile Europei au devenit interconectate.

Afacerile s-au dezvoltat, la fel și fabricile și companiile din Europa, atâta timp cât creditul era disponibil, adică până în anul 2008…

Stimulată de o prăbușire a pieței muncii din Statele Unite ale Americii, criza a traversat globul, oprind împrumuturile în toată lumea. În anul 2010, atunci când a început coșmarul pentru această țară, prim ministrul Greciei, George Papandreu, a cerut Uniunii Europene și Fondului Monetar International ajutorul, știind că Grecia va intra în faliment. Era nevoie însă de o uniune mult mai unită pentru a se realiza transferul financiar de la țările bogate către cele sărace.

Economia Greciei nu a mai putut funcționa și nu au mai putut fi împrumutați bani pentru a plăti toate promisiunile făcute la început și toate vechiile datorii. Multe dintre țările Europei, inclusiv Grecia, a împrumutat mai mult decât ar fi putut vreodată plăti înapoi.

Fiind cea mai puternică economie din Europa, Germania a acceptat să ofere ajutor financiar Greciei și  țărilor aflate în datorii, dar cu condiția unor măsuri de austeritate pentru a se asigura că nu se va mai întâmpla niciodată. Acest lucru înseamnă reducerea cheltuielilor, împrumutarea unei sume mai mici și plătirea mai multor datorii. Cetățenii au fost foarte revoltați de aceste măsuri de austeritate pentru că acest lucru ar fi însemnat reducerea cheltuielilor guvernului, adică automat reducerea salariilor multor oameni.

Protestele din Atena împotriva măsurilor de austeritate

În timp ce cancelarul Germaniei, Angela Merkel, era de părere că Grecia nu ar fi trebuit să facă trecerea de la drachma la euro niciodată, ministrul grec al finanțelor de la vremea respectivă, Yanis Varoufakis, este de părere că ajutorul financiar venit din partea marilor eoconomii nu a fost nici pe departe un ajutor. Ministrul spune că Greciei, un stat ce reprezintă 2% din economia Europei, i-a fost oferit cea mai mare sumă din istoria umanității și că deși se știa că acest lucru nu va funcționa, a fost o strategie pentru a salva băncile Franței și ale Germaniei, pentru că în acest context, acestea primeau sume foarte mari de bani din Statele Unite . În loc să facă ceea ce ar fi trebuit, să lase statul grec să falimenteze și să restabilizeze băncile ulterior, au mințit Parlamentul European că vor ajuta Grecia, mai spune fostul ministru.

Primul program de ajutor financiar oferit Greciei a fost de 120 de miliarde de dolari americani, însă nu a fost de ajuns pentru a salva Grecia. Atena a luat un al doilea ajutor financiar în 2012 și altul în 2015.

Chiar și cu măsuri de austeritate, chiar și cu ajutorul primit din partea Germaniei, nu există un sistem care ar putea preveni pe viitor astfel de dezastre finaciare. Conceptul de Statele Unite ale Europei ar putea avea puterea de a opri cheltuielile și împrumuturile în exces și de a realiza o armonie între statele Europei de astăzi. Bineînțeles, acest concept este unul foarte complicat și antipatic multora. ( Vă recomandăm articolul “Cum ar arăta Statele Unite ale Europei”)

Deși rata șomajului în Grecia a scăzut în ultimii ani, este încă cea mai ridicată din zona euro. Economiștii spun că recuperarea totală a Greciei va fi anevoioasă, iar mulți locuitori spun că nimic nu se va schimba indiferent de partidul politic aflat la putere, 94% dintre aceștia spunând că economia statului este încă la pământ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s