De ce Polonia reprezintă o amenințare pentru Uniunea Europeană?

Politică Europa, Politică simplificată

Într-o eră a inovației rapide, a tehnologiei și a globalizării, sperăm cu toții la o Europă modernă, unită și progresistă.

Ultimele decenii ne-au demonstrat că suntem mai puternici împreună. Prin baza comună pe care a creat-o, prin politica de coeziune, prin numeroasele reglementări pe care le face posibile, Uniunea Europeană are, cu siguranță, un impact greu cuantificabil asupra vieții de zi cu zi a tuturor celor care fac parte din ea.

Aceasta reprezintă dovada vie ce ne arată că integrarea este posibilă; este cea mai de succes invenție ce a promovat pacea, justiția și solidaritatea, dar, cu toate acestea, identitatea sa se află sub amenințare.

Uniunea Europeană reprezintă un ideal, o oportunitate de integrare nu doar economică, dar și culturală și socială. Cu toate acestea, ideologia liderilor Poloniei este diferită.

Polonia dovedește că este posibil ca o țară să profite de beneficiile economice ale aderării la UE, cu toate că încalcă numeroase legi europene, afectând Uniunea Europeană nu doar prin promovarea naționalismului, a rasismului și a conservatorismului, dar și prin influența acesteia la nivelul Parlamentului European.

Cândva promițătoare-

Polonia s-a alăturat Uniunii Europene în anul 2004 și, deși fusese puternic afectată de influența regimului comunist, s-a dovedit a fi una dintre cele mai promițătoare state membre.

Pentru Polonia, beneficiile apartenenței la un grup cu o atare statură au fost evidente. Odată acceptată pe piața unică, Polonia a avut parte de o creștere economică substanțială, de oportunități care au dus la crearea de noi locuri de muncă , dar și de investiții și schimburi economice în termeni avantajoși.

Creșterea economică a Poloniei

Este suficient să comparăm nivelul PIB-ului din anii trecuți pentru a avea o dovadă limpede a impactului economic pe care integrarea în Uniunea Europeană l-a avut pentru statul polonez, care este, în prezent, cel mai mare beneficiar al fondurilor Uniunii Europene.

De-a lungul anilor, Polonia a primit cei mai mulți bani din toate celelalte țări UE, iar majoritatea acestora au fost investiți în infrastructură modernă, rezultat ce se poate vedea cu ochiul liber, nu doar în Varșovia. În anul 2014, fostul stat comunist devenise una dintre cele mai promițătoare noi democrații.

Identitate europeană sau naționalism?

Deși statul polonez demonstrează că este mult mai ușor să schimbi o economie decât este să schimbi o societate, polonezii au cea mai favorabilă opinie față de Uniunea Europeană, peste 72% din populație având încredere în aceasta.

Opiniile favorabile se datorează, dacă nu banilor, lui Donald Tusk. Prim-ministrul Tusk a fost președintele Consiliului European (2014-2019), iar acesta a încurajat valorile pro-europene.

Cu toate acestea, în absența sa, liderii cu o viziune foarte diferită pentru viitorul Poloniei au ajuns la putere- lideri ce au încurajat fascismul, autoritarismul, homofobia și antisemitismul.

În anul 2015, PIS (Partidul Lege și Justiție) a șocat o lume întreagă prin câștigarea unei majorități absolute în Parlament, fiind un partid de extremă dreapta. Potrivit studiilor, acesta a reușit să câștige datorită populațiilor conservatoare din zonele rurale (deci un fel de PSD polonez).

Potrivit partidului, după decenii de control sovietic, Polonia era acum, în mod ironic, controlată de Uniunea Europeană.  În doar câteva luni, PIS a preluat controlul nu doar asupra parlamentului, dar și asupra președenției. Peste 11.000 de lucrători din serviciul public au fost concediați, iar o mare parte a judecătorilor curții constituționale au fost înlocuiți, naționalismul fiind folosit pentru a justifica aceste acțiuni.

Ungaria și Polonia

Deși Uniunea Europeană a emis numeroase avertismente pentru a opri încălcarea regulilor, PIS le-a ignorat. Cu toate că s-a decis aplicarea Articolului 7 (ce oferă Uniunii Europene dreptul de a suspenda anumite privilegii ale unui stat membru, în special dreptul său de vot în Consiliul UE), acesta nu poate funcționa, deoarece necesită unanimitate.

Polonia încalcă, fără îndoială, valorile fundamentale ale Uniunii Europene, dar, la fel face și Ungaria. Deși valorile europene nu ar trebui să fie negociabile, ambele țări naționaliste se protejează reciproc.

Polonia și Ungaria au multe în comun- ambele refuză să găzduiască refugiați, să folosească energie regenerabilă, să încurajeze multiculturalismul și, cel mai rău, ambele beneficiază de fonduri UE, cu toate că încalcă legislația UE.

Polonia și Ungaria, singurele amenințări ale valorilor europene

Posibilitățile de sancționare fiind limitate, Polonia continuă să reprezinte o amenințare pentru adevăratele valori ale Uniunii Europene, demonstrându-ne o realitate tristă- nu suntem pregătiți pentru a celebra diversitatea.

Tot ceea ce Uniunea Europeană NU încurajează

În majoritatea țărilor UE,  un guvern ce numește comunitatea LGBTQ+ “o amenințare pentru societate” ar fi de neconceput, dar, în Polonia acest guvern este aplaudat.

Homofobia, 2020

În oricare altă țară UE, mediatizarea adunărilor care celebrează ziua de naștere a dictatorului Hitler ar fi nejustificabilă, dar, în Polonia este normalizată, subtil.

Supremația albă, 2019

În toate țările europene, aprobarea unei legi ce incriminează orice sugestie că națiunea poloneză poartă responsabilitate pentru Holocaust ar fi absurdă, dar, în Polonia este privită cu admirație.

În  prezent, sunt adoptate un număr semnificativ de legi ce pun în pericol independența sistemului judiciar și separarea puterilor în Polonia. Mai mult decât atât, valorile democratice de care oamenii se bucurau cândva sunt amenințate, Polonia asemănându-se, din ce în ce mai mult, cu țara comunistă de altă dată.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s