Ce se întâmplă în Venezuela?

Întrebări pentru secolul XXI, Probleme sociale

Știați că Venezuela a fost, cândva, cel mai bogat stat din America latină?

Acum nu foarte mult timp, politica democratică a statului era lăudată în toată lumea, Venezuela fiind cunoscută nu doar pentru rezervele de petrol și buna administrare politică, dar și pentru orașele cu grad ridicat al calității vieții.

Dar, în prezent, ceva atât de simplu precum cumpărarea hârtiei igienice din magazine a devenit aproape imposibil pentru mai mult de jumătate din populația Venezuelei, care trăiește în sărăcie extremă.

Cum a reușit guvernul să aducă țara în acest punct și să îi distrugă economia într-un timp atât de scurt?

Toate dezastrele din această țară au apărut deoarece rata inflației a scăpat de sub control.

Dacă rata de inflație a României, care crește între 1,5%  și 3.8% de la an la an, vi se pare una mare, aflați că Venezuela suferă o hiperinflație, ceea ce înseamnă că procentul de creștere al prețurilor este de aproximativ 50% lunar! Au existat situații când prețul bunurilor se dubla la fiecare 26 de zile.

Venezuela – cea mai mare rată a inflației din lume

Ce a adus statul în acest punct al hiperinflației?

1.Cheltuielile guvernului

Perioada de prosperitate sub președintele Hugo Chávez  (1999-2013)

Administrația condusă de președintele Chávez a implementat programe precum The Bolivarian Mission, care erau menite să îmbunătățească condițiile de trai ale săracilor prin reformarea modului de folosire a pământului.

Efectele strategiilor adoptate de Chávez: 

 Anul 1999Anul 2011
Rata persoanelor șomere14.5%7.8%
Rata sărăciei50%31.9%
Rata sărăciei extreme19.9%8.6%

Deși totul părea că se îndreaptă spre direcția cea bună, lucrurile au luat o întorsătură…

Administrația Chávez  nu a mai păstrat bani pentru eventualele crize economice viitoare.

Banii pe care Chávez  îi folosea pentru a crea și pentru a face se funcționeze aceste programe pentru a ajuta oamenii erau împrumutați de la multe alte state. Țara a cheltuit mai mult decât îți putea permite, acest lucru afectând economia. În anul 2013 datoriile Venezuelei depășeau 100 de miliarde de dolari. Deși se spune că președintele știa despre dificultățile care urmau să apară în urma acțiunilor sale, acesta a continuat deoarece dorea să își mențină popularitatea și succesul printre locuitorii statului și nu se gândea la consecinșele extrem de grave.

După moartea lui Chávez programele sale nu au mai funcționat, iar începând cu anul 2014, statul a colapsat, produsul intern brut a scăzut foarte mult, ceea ce a adus foametea a peste 32 de milioane de persoane și o decădere a sistemului sanitar.

PIB (miliarde) per capita

2. Scăderea prețurilor petrolului

Economia statului se bazează pe vinderea și prelucrarea petrolului, având peste 300,878 de barili de petrol , conform The World Atlas. Printre zonele bogate în petrol se numără râul Orinoco, unde exista The Orinoco Pteroleum Belt (600 km) și zona din apropierea lacului Maracaibo.

Sursa: South Front

Descoperirea petrolului de la începutul secolului XX a adus prosperitate statului, prețul ridicat al acestuia făcând statul să fie mult mai bogat decât vecinii săi, Brazilia și Columbia. Pe la mijlocul secolului XX, Venezuela avea un pib pe cap de locuitor mult mai mare decât vecinii săi și nu mult sub cel al Statelor Unite ale Americii.

Începând cu anul 2014, prețul petrolului exportat a scăzut considerabil. Prețul unui baril de petrol a scăzut treptat, iar dacă acesta costa în 2013 100 de dolari, peste doar 3 ani deja ajunsese să coste doar 33 de dolari, conform Institutului American de Cercetare Economică.

Astfel, guvernul nu iși mai putea permite să subvenționeze nevoile de bază ale oamenilor.

Poate vă întrebați cine stă în spatele acestui colaps? Cei de la conducerea țării nu au făcut nimnic văzând situația fără precedent în istorie care le lovește țara…?

3. Nicolas Maduro, cea mai mare problemă

Aflat la conducere încă din 2013 , Maduro continuă dezastrul inițiat de Chávez . Acesta a adoptat strategia de a printa mai mulți bani, ceea ce nu este o idee bună decât în aparență. Este, de fapt, cea mai iresponsabila decizie care poate fi luată de un politician.

Nicolas Maduro

 Printarea banilor excesiv duce la creșterea inflației.

Valoarea intrinsecă a banilor este egală cu zero, dar aceștia sunt considerați valoroși de către oameni pentru ca poate cumpăra bunuri și servicii. Acest lucru se cheamă Efectul Tinkerbell – descrie ceva ce e adevărat doar pentru că majoritatea oamenilor cred acel lucru, cum este în cazul valorii banilor.

Sursa: BBC

Sub administrația Maduro muncitorii primesc aproximativ 150.000 de bolivari în cash și încă alți 150.000 sub formă de bonuri de masă în fiecare lună. Deși pare foarte mult, oamenii nu îți pot asigura nici măcar strictul necesar cu acești bani. Doua sticle de apă și două pâini costă, conform localnicilor, mai mult de un sfert din salariul lunar. Salariile din acestă țară nu sunt suficiente pentru a acoperi totalul de produse pentru igiena zilnică, transportul public și hrană, ceea ce îi face pe oameni să se îndrepte spre black market.

Specialiștii sunt de părere că Nicolas Maduro vrea să elimine puterea Parlamentului, lucru posibil deoarece are o strânsă alianță cu armata. Această alianță îi menține statutul de președinte deși majoritatea oamenilor fac proteste pentru ca el să părăsească funcția.

Sute de oameni au părăsit Venezuela în căutarea unui trai mai bun.

Ieșirea oamenilor din țară este, pe de o parte, un avantaj, deoarece trebuie stabiliți în alte state din America de Sud și atfel unii din ei pot transfera fonduri familiilor care sunt încă în țară, lucru care stabilizează puțin economia.

Pe de altă parte, țările vecine care primesc acești migranți se destabilizează deoarece nu sunt obișnuite cu acest nivel mare de migrație în țara lor într-un timp atât de scurt. Spre exemplu, Columbia abia se stabilizează după războiul civil care a avut loc acolo. Migrația din Venezuela este cea mai mare care se întâmplă în emisfera vestică, chiar mai mare decât cea din Siria, având în vedere că în Venezuela nu este (încă) un război civil.

One thought on “Ce se întâmplă în Venezuela?

  1. Venezuela este o țară plină de obiective turistice uimitoare și e foarte mare păcat de tot ce se întâmplă acum în țară face extrem de imposibilă vizitarea.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s