Turkmenistan, dictatura contemporană

Politică Asia, Politică simplificată

Ştiţi că Turkmenistan este a doua cea mai izolată ţară din lume, după Coreea de Nord?

În timp ce resursele de gaz care sunt exportate din Rusia sunt estimate să mai dureze 58 de ani, iar cele din Quatar aproximaiv 140, Turkmenistan are resurse de gaz pentru peste 300 de ani. Fiind a patra ţară cu cele mai mari resurse de gaz din lume, are un potenţial imens, însă din păcate, aceste resurse nu sunt exploatate cum ar trebui.

Country With World's Fourth Largest Proven Gas Reserves Now Only ...

După 69 de ani de apartenenţă la Uniunea Sovietică, statul Turkmenistan şi-a declarat independenţa în 1991. De atunci, statul vrea ca nimeni să nu afle ce se întâmplă în interiorul ţării. De aceea nimeni nu ştie sgur câte platforme de gaz există acolo în acest moment.

Dictatura este unul din motivele pentru care acest stat nu eovoluează! Peste 60% din populaţie trăieşte în sărăcie şi suferă sub dictatură.

Türkmenbaşy – Liderul tuturor Turkmenilor

Din 1985 până la moartea sa, în 2006, Saparmurat Nizayov a fost dictatorul comunist al Turkmenistanului. În această perioadă, faţa lui apărea peste tot, începând cu manuale şcolare şi terminând cu produse din magazine. Acesta a construit numeroase clădiri din marmură albă importată din Italia (implicit, a cheltuit foarte mulţi bani) şi farte multe statui din aur, care îl reprezentau pe el cu o pelerină de supererou,  dar totuşi cetăţenii erau mulţumiţi pentru că resursele precum apa, benizina, sarea erau gratuite. Sau cel puţin cetăţenii se arătau a fi mulţumiţi…

Monument cu statuia liderului în vârf- Ziuna Neutralităţii

Nizayov a început să scrie pentru a transmite ideile sale tuturor, iar aşa a apărut „Cartea Sufletului” – Ruhnama . Toţi locuitorii erau obligaţi să o înveţe, deoarece la orice test, spre exemplu la cel pentru a primi permis de conducere, existau întrebări din această carte. Exista chair un canal TV cu cineva care citea în permanenţă cartea preşedintelui, şi bineînţeles că aceasta s-a bucurat şi de o statuie imensă. Mai mult decât atât, dictatorul a schimbat numele unui oraş cu numele său şi chiar şi numele lunilor anului. Spre exemlu, luna aprilie ave numele mamei lui, iar septembrie avea numele cărţii Ruhnama.

După moartea lui Nizayov, a devenit preşedinte o persoană care nu a ajutat ţara să se devolte din punct de vedere al resruselor de gaz

Gurbanguly Berdimuhamedow – de la dentist la dictator

This image has an empty alt attribute; its file name is turkmenistan-cu-un-caine.jpg

După ce a fost medic stomatolog toată viaţa lui, Niyazov l-a preferat pe Gurbanguly drept succesor mai mult decât pe propriul său fiu.

Ce se întâmplă acum?

În primii ani de când este el preşedinte au fost câteva progrese, spre exemplu, calendarul a revenit la normal iar în 2006 a fost descoperit un depozit enorm de gaz. Ţara părea că o ia pe drumul cel bun, însă obsesia dictatorilor pentru aur nu a murit odată cu Niyazov, iar Gurbanguly a contruit o statuie a sa pe un cal.

Ce a făcut preşedintele cu resrusele de gaz descoperite?

Jumătate din resrusele de gaz ale Turkmenistanului sunt folosite în ţară, iar cealaltă jumătate sun exportate. Pentru export, ţara a avut bineînşeles nevoie de conducte, deci mai întâi de investiţii.

Turkmenistan este cel mai mare transportator de gaz pentru China. Mai mult de trei sferituri din gazul din China vine de aici, ceea ce înseamnă că se primsc foarte mulţi bani în schimb. Totuşi, banii Chinei nu au ajutat foarte mult ţara deoarece „Protectorul”, aşa cum se auto-intitulează actualul dictator, a folosit veniturile cu alte scopuri.

Protectorul a construit cel un aeroport cu peste 2,4 miliarde de dolari şi cu o capacitate de peste 17 milioane de călători, însă nu luat un lucru în calcul, ci anume faptul că pentru ca turiştii să vină trebuie date vize, lucru pe care guvernul nu vrea să îl facă. Deci, hotelurile din ţară sunt în proporţie de 90% goale.

După ce proiectul despre turism a eşuat, dictatorul s-a gândit că ar trebui să iroseasă  6 miliarde de dolari în curse de cai, acesta fiind foarte pasionat de cai.

Mai mult, cetăţenii sunt obligaţi să asculte cântecele pe care acesta le compune şi chiar să danseze şi să aplaude pe ele. Multe dintre cântece (unele dintre ele fiind rap) au ca subiect frumuseţile ţării pe care o conduce. Copii învaţă încă de mici aceste melodii, iar nesupunerea la aceste lucruri are consecinţe grave.

„Poarta iadului”

Aflată în deşertul Karakum care ocupă 60% din suprafaţa ţării, groapa care poartă numele de „Poarta iadului” este plasată pe un teren de gaze şi arde din 1917. Aceasta a fost creeată accidental în timpul căutării de gaze, însă unele surse spun că ar fi fost incendiată intenţionat pentru a elibera gaze.

În timp ce aceasta reprezintă un pericol şi milioane de particule de gaz ies în atmosferă, preşedintele alege să facă o cursă cu maşina în jurul ei.

Odată cu răspândirea virusul COVID19, autorităţile turkmene au declarat că nu au înregistrat nici măcar un caz de infecţie, la fel ca în cazul virusului HIV. Aceştia chiar au organizat o cursă de ciclsm pentru Ziua Mondială a Sănătăţii. Experţii se tem că datorită faptului că guvernul din Turkmenistan ascunde adevărul, virusul nu va înceta să se răspândească.

Pe lângă toate acestea, Gurbanguly a interzis folosirea cuvântului coronavirus şi i-a arestat pe cei care purtau mască în public! Internetul, deja foarte cenzurat de guvern, nu permite acces la informaţii despre acest virus. Oamenii care colaborează cu presa străină sau o citesc sunt persecutaţi.

În ceea ce priveşte exportarea gazului mai există o problemă – poziţia geografică (Vă recomandăm articolul “De ce sunt unele ţări bogate, iar altele nu?”)

Europa ar fi un exemplu bun din cei doritori de gaz, însă toate metodele de a face conducte până acolo au consecinţe negative.

De exemplu, construirea unei conduce prin Marea Caspică ar intra în conflict cu Azerbaijan, care doreşte să îşi construiască propriile conducte.

Totuşi, se vorbeşte despre un proiect de exportare către India prin Afganistan si Pakistan. Dar până când liderul va înceta să cheltuie banii fără folos, ţara va rămâne în continuare una dintre cele mai represive, economia nu se va dezvolta, nu va exista libertate în mediul vitrual sau religios, drepturile omului vor fi în continuare ignorate şi oamenii nu vor putea face nimic decât să danseze pe melodiile rap ale liderului lor…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s