Este Europa dependentă de Rusia?

Politică Europa, Politică simplificată

De la ascensiunea comunismului până la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, relația dintre puterile Europei și Rusia a fost întotdeauna tensionată.

Vladimir Putin este ca șeful tău – nu ai încredere în el, nu-ți place de el, dar ai nevoie de el pentru a-ți plăti facturile.

Din cauza ideologiilor contrastante și a atitudinii față de drepturile omului, intervenția militară și democrație, Europa a fost, întotdeauna, ostilă față de Rusia, sau, cel puțin asta suntem încurajați să credem.

Summit-ul NATO din 2018 ne-a dat de gândit…

Trump, nereprezentând tipul politicianului care să aibă în vedere importanța politicii externe, a oferit un discurs interesant cu privire la dependența Germaniei față de Rusia.

 Nu l-am sprijinit niciodată pe Trump și, probabil, nu o vom face vreodată, dar considerăm că atacul său direct asupra Germaniei ar trebui să ne ofere, tuturor, un motiv să medităm.

Am trăit, încă din 1991, cu impresia că Rusia nu mai reprezintă un pericol. Credem, cu siguranță,  în autenticitatea relațiilor diplomatice și moderne și alegem să credem liderii mondiali atunci când suspendă participarea Rusiei în cadrul grupului G8, dar, oare Trump a avut dreptate?

 Care este adevărata relație dintre Europa și Rusia și de ce liderii americani susțin faptul că Germania este „ostaticul Rusiei” ?

Petrol și gaze

Indiferent de crizele internaționale cauzate de Vladimir Putin, trebuie să luăm în considerare motivul pentru care suntem, oarecum, dependenți de Rusia.

Rusia deține 6,4% din petrolul mondial și, uimitor, 17,3% din rezervele mondiale de gaze naturale, plasând statul autoritar într-o poziție demnă de invidie.

Se estimează că gazele naturale vor constitui de la 22% până la 29% din totalul consumului de energie mondială în 2030, cu creșterea cererii provenită în principal din partea noiilor centrale electrice pe gaz, ce vor fi construite în următorii douăzeci de ani.

Chiar și în prezent, gazul natural reprezintă a doua cea mai importantă sursă de energie în Europa, după petrol. Astfel, Europa se bazează, fără îndoială, pe importurile de petrol și gaz, în ciuda eforturilor de a trece la o economie cu emisii reduse de carbon și în ciuda numeroaselor planuri europene, precum Green Deal.

Cât de dependenți suntem?

Europa importă 30% din petrol din Rusia, iar, când vine vorba de gaz, procentul crește până la 40%.

De asemenea, dacă ne uităm la fiecare țară europeană în parte, dependența este și mai alarmantă. Germania importă 60% din gazele naturale din Rusia, iar alte țări, precum Finlanda și Estonia depind în totalitate de gazul rusesc.

80-100%Finlanda, Estonia
60-80%Polonia, Cehia
40-60%Germania, Danemarca
0-40%Italia, Franța

Cât de dependente sunt țările Europei față de Rusia?
sursa: CNN

De ce nu recurgem la o altă alternativă?

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie, mai întâi, să înțelgem cum este transportat gazul.

1.Prin conductă

Prima cale de transport a gazului este și cea mai ieftină, prin conductă. Este destul de simplu, o conductă este construită din țara care furnizează către țara care cumpără, nu este nevoie de camioane sau nave.

2. Gazul natural lichefiat (GNL)

Gazul natural lichefiat este un gaz natural care a fost răcit în formă lichidă pentru ușurința și siguranța depozitării sau transportului fără presiune. Necesită aproximativ 1/600 din volumul de gaze naturale în stare gazoasă.

Spre deosebire de prima varianta, aceasta permite statului respectiv să își diversifice sursele, gazul natural lichefiat putând fi transportat cu ușurință datorită navelor. Singura problemă, destul de semnificativă, ar fi costul.

Cea de a doua variantă costă cu aproximativ 60-70% mai mult decât prima, multe state nepermițându-și acest confort ce asigura cetățenilor independență și posibilitatea de a negocia.

Așadar, a doua variantă fiind mult prea scumpă, țările europene folosesc conducta și sursa cea mai apropiată, Rusia.

De ce nu ar trebui să fim dependenți de Rusia?

Istoria, de fapt chiar foarte recentă, ne învață că nu ar trebui să fim dependenți de Rusia…
Ucraina a trebuit să învețe, pe calea grea, de nenumărate ori, că Rusia nu poate fi de încredere.

2006 – Rusia întrerupe, în mod ilegal, furnizarea

În anul 2006, pe când Ucraina avea ca scop fructificarea relaților cu Uniunea Europeană, o dispută aprinsă între Gazprom și Kiev a rezultat în întreruperea furnizării de gaze. Gazprom a încetat livrările către Ucraina, mărind prețul de la 50 de dolari pe 1,000 de metri cubi la 230 de dolari.

2009 – Aceeași problemă..

Rusia, având nevoi financiare neașteptate, a obligat Ucraina să plătească mai mult pentru gaz; au existat o mulțime de argumente, iar întreaga țară a rămas fără gaze timp de trei zile.

Nu v-ați convins?

Ce ziceți de atacul surpriză din 2014?

Soluția Uniunii Europene?

Deoarece aproape jumătate din gazele importate de Rusia în Europa, respectiv 15% din consumul european, tranzitează teritoriul ucrainean, soluția Europei a fost “Turkstream” și “Nord Stream 2”.

Probabil deja pregătind următoarea dispută cu Ucraina, Rusia și Turcia au colaborat pentru a forma Turkstream, ce ocolește Kiev.

Turkstream

În același timp, amplificându-și dependența față de Rusia, Germania este pe punctul de a finaliza “Nord Stream 2”.

Nord Stream 2 este mai mult decât o conductă de gaz, este, de asemenea, și motivul pentru care Președintele Trump consideră că Germania este “ostaticul Rusiei”.

Nord Stream 2

Statele Unite consideră proiectul un risc de securitate pentru Europa,  deoarece duce la o creștere exagerată a controlului Rusiei asupra aprovizionării energetice a Europei, iar, din păcate, are dreptate.

Din punctul nostru de vedere, deși Uniunea Europeană consideră că Nord Stream 2 și Turkstream reprezintă oportunități de a valorifica relații avantajoase între țările Europei și Rusia, aceasta ar trebui să investească în diversificarea surselor pentru a evita constrângeri și pentru a-și păstra independența.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s