Lukaşenko, ultimul dictator din Europa

Politică simplificată

Eu sunt ultimul dictator din Europa, poate chiar din lume.

Aleksandr Lukaşenko

Trăim cu impresia că, comparativ cu celelalte state ale lumii, statele europene sunt, și vor fi întotdeauna, democratice.

Am auzit de Kim Jong-un, cunoaștem foarte bine situația lui Erdoğan și a lui Berdimuhamedow, dar trăim cu impresia că pericolul unei dictaturi este departe; ideea unui dictator european pare de neconceput în ziua de azi…
Datorită unor evenimente incredibile, a represiunii, persecuției politice, răpirilor și a încălcării libertății de exprimare și a drepturilor omului, nu poate fi nici o îndoială că Belarus este o dictatură, un stat cu adevărat unic în continentul european.

Belarus este considerat a fi ultima dictatură din Europa, una dintre singurele țări ce suportă, în prezent, sancțiuni internaționale alarmante, dar și ultima țară din Europa în care se aplică pedeapsa cu moartea; toate acestea datorită lui Aleksandr Lukaşenko…

Acesta se laudă cu faptul că nu a avut în spate niciun partid politic din anul 1992, fiind independent, dar acest lucru poate fi explicat prin faptul că partidul este practic.. el însuși. Setea sa de putere pare infinită; acest moștenitor al uneia dintre teritoriile fostei Uniuni Sovietice neavând intenția de a se retrage prea curând.

A anunțat, încă din 2019, că va candida și în 2020 pentru funcția de președinte. Ținem să menționăm că  singurul său rival politic a fost arestat înainte de alegeri, acum câteva zile.

În timp ce țări precum Germania și Danemarca fac tot posibilul pentru a gestiona într-un mod eficient actuala pandemie, impunând și încurajând numeroase restricții și experimentând deschideri prudente a unor afaceri și școli, în Belarus nimic nu pare diferit.

În timp ce întreaga Europă se afla în carantină, Lukașenko nu a impus, vreodată, restricții; ultimul dictator european consideră că “tractoarele și vodca vor vindeca Belarus de corona virus”.

Președintele Belarusului joacă hochei pe gheață în pandemie

Așa cum Berdimuhamedow își dorește ca Turkmenistan să rămână izolat, Lukașenko nu își poate fructifica dictatura decât dacă Belarus rămâne, de asemenea, un stat izolat. Cu toate acestea, din cauza unei poziții geopolitice complicate, acest lucru nu este la fel de posibil.

Belarus este un stat situat chiar în mijlocul celor mai mari puteri din Europa, Uniunea Europeană și Rusia, din păcate ostile una față de cealaltă.

Din cauza unor declarații publice, ce au susținut faptul că Belarus și Rusia se vor uni, într-o bună zi, bunăstarea acestui stat sufocat de regimuri autoritare ar trebui să ne preocupe.

Dependența față de Rusia

Chiar dacă Belarus pare uneori izolat, acesta are relații foarte bune cu Rusia, sau cel puțin nu are de ales…

Spre deosebire de Zelensky, Lukașenko ar fi încuviințat unirea celor două state slave. La doar câțiva ani după căderea Uniunii Sovietice, în 1999, Lukașenko a propus integrarea politică a celor două, iar Boris Yeltsin, fostul președinte al Rusiei, a fost de-acord.

Din păcate pentru el, din fericire pentru noi, acest lucru, în final, nu a fost posibil; iar, odată cu ascensiunea lui Putin, Lukașenko a realizat că nu și-a ales bine aliatul.

Pe lângă o cultură și o istorie comună, Belarus și Rusia au regimuri politice foarte asemănătoare, ceea ce înseamnă că țara condusă de Lukașenko poate reprezenta, cu ușurință, un stat satelit pentru Putin.

“Tovarășii'” din Est

Deși acum câțiva ani, Rusia ar fi avut nevoie de Belarus, iar Belarus ar fi avut nevoie de Rusia, în prezent, dependența este unilaterală.

Chiar dacă numeroasele intervenții în Orientul Mijlociu au pătat imaginea Rusiei, trebuie să recunoaștem o îmbunătățire a relației dintre liderii Uniunii Europene și Vladimir Putin. De-a lungul anilor, Rusia a devenit mai puțin o amenințare și mai mult un partener de afaceri, având în vedere dependența Europei față de importurile de petrol și gaz.

Dependență unilaterală

În timp ce Rusia a devenit din ce în ce mai puțin dependentă de relația sa cu Belarus, Lukașenko, prin regimul său autoritar, s-a asigurat că Belarus va fi, din păcate, pentru totdeauna dependent de Rusia.

Pentru ignorarea unor drepturi fundamentale și pentru intensificarea represiunilor politice, Uniunea Europeană a impus numeroase sancțiuni economice și restricții comerciale asupra Belarusului.

Aceste restricții nu sunt doar la nivel european, Statele Unite ale Americii impunându-i, de asemenea, numeroase sancțiuni.

Intensificându-și individualizarea la nivel internațional, Belarus este acum un stat dependent atât de resursele Rusiei, cât și de ajutorul ei militar.

Deși alianța cu Rusia părea benefică acum câțiva ani, deciziile dictatorului au avut consecințe dezastruoase. Putin recunoaște această dependență unilaterală, iar noi credem că se va folosi de ea.

În prezent, Belarus este unul dintre cele mai izolate state ale lumii moderne. Politicienii, activiștii și oamenii opoziției dispar, iar numeroasele sancțiuni alarmante au îngreunat situația oricărui cetățean nemulțumit de condițiile de viață.

Cu un lider ce nu se deranjează să-și deghizeze regulile autoritare și intențiile de a rămâne, pentru totdeauna, la putere, Belarus pare a fi prins între dorințele de a se alătura lumii moderne și consecințele unei prietenii riscante.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s