De ce Canada nu este atât de puternică precum pare?

Întrebări pentru secolul XXI

Canada, loc al promisiunilor infinite, este considerată a fi cea mai admirată țară din lume.

Astăzi, Canada prezintă una dintre cele mai mari economii ale lumii, cu investiții promițătoare, afaceri excepționale și un prim-ministru lăudabil.

Fiind una dintre cele mai libere țări (potrivit Institutului Fraser ce publică anual Indexul Libertății Umane, ce măsoară atât libertățile economice, cât și civile, de care se bucură oamenii), nu este de mirare că peste 300.000 de imigranți vin în Canada în fiecare an.

Reprezentând unul dintre cele mai bune exemple de integrare și modernizare, cu un guvern descentralizat și un prim-ministru ce îmbrățișează multiculturalismul, Canada pare întotdeauna un teren promițător cu defecte vagi.

Dar situația Canadei nu a fost întotdeauna una optimistă; cu o istorie întunecată și un trecut apropiat încărcat de probleme sociale, nici măcar Canada nu este perfectă…

Canada, „membru onorific al lumii a treia”-

În anii 80 și 90, Canada suferise stagnări economice și numeroase crize. Economia țării ce își câștigase recent „independența” era atât de slabă, încât, în 1995, The Wall Street journal a descris Canada ca fiind “un membru onorific al lumii a treia”, datorită incapacității liderilor de a controla provocările financiare.

Dar, după acea perioadă dezastruoasă, canadienii au conștientizat problema:  înainte de a se gândi la cheltuieli, era esențial să se gândească la creare, deci au început să creeze.

Canadienii și-au dat seama că au nevoie de investiții, afaceri și muncă, și le-au asigurat pe toate prin îmbrățișarea unui guvern descentralizat.

În prezent, din cauza diferențelor lingvistice, culturale și etnice, Canada este împărțită în zece provincii și trei teritorii, care au atât de multe reglementări unice, încât, în 2017, au semnat chiar și un acord comercial între ele.

Această descentralizare a încurajat guvernul să elaboreze politici eficiente ce au contribuit nu doar la creșterea economiei naționale, dar și la creșterea calității vieții oamenilor.

În sud se construiește un zid, în nord așteaptă cu brațele deschise!

În timp ce Președintele Trump face tot posibilul pentru a limita chiar și imigrația legală, promovând măsuri drastice ce au fost înăsprite în Statele Unite ale Americii, promovând naționalismul și…rasismul, Justin Trudeau primește oameni cu brațele larg deschise!

Trump și supremația albă

Justin Trudeau face tot posibilul pentru a promovarea și a încuraja multiculturalismul. Multiculturalismul constă în acceptarea faptului că diversitatea culturală nu este o amenințare, ci un atu, o mare sursă de oportunități, motiv pentru care Canada are una dintre cele mai mari populații de imigranți din lume.

 În fiecare an, peste 300.000 de imigranți sunt primiți în Canada, iar, în prezent, 1 din 5 canadieni nu s-au născut în Canada.

Trudeau, un lider ce ar trebui urmat

Cu Trudeau în frunte, mentalitatea canadienilor s-a schimbat, iar, în prezent, peste 80% dintre canadieni consideră că imigrația are un impact pozitiv asupra economiei naționale.
Imigranții sunt mai educați, muncesc mai multe ore, creează mai multe afaceri și trag mai puțini dolari din programele sociale, iar Trudeau îi întâmpină.

Dar… nimic nu este perfect!

Recent, Canada a împlinit 153 de ani. În 1867, odată cu unirea a trei colonii britanice nord-americane, prin intermediul Confederației, țara s-a format ca un domeniu federal a patru provincii.

Chiar dacă Canada și-a câștigat independența de-abia în anul 1982, anul 1867 reprezintă un motiv de sărbătoare pentru canadieni, cel puțin pentru majoritatea..

Mulți oameni nu au nimic de sărbătorit pe 1 iulie, acest refuz fiind justificat prin numeroasele atrocități asociate cu adevărata istorie a Canadei. Pentru aproximativ 2 milioane de oameni, ultimii 153 de ani au fost încărcați cu teroare și smerenie.

După cum bine știm, la sosirea coloniștilor, teritoriul Canadei era deja locuit… de aproximativ 600.000 de oameni. Recunoașterea și integrarea acestora reprezintă, chiar și în ziua de azi, o problemă națională.

În ciuda faptului că băștinașii au fost primii oameni ai acelui teritoriu și, de asemenea, în ciuda faptului că aceștia au participat și au contribuit la dobândirea independenței, aceștia au suferit persecuții culturale clare.

Canada a trecut printr-o perioadă de persecuție a băștinașilor. Timp de mulți ani, aceștia au fost trimiși la rezervații speciale, care, de multe ori, nu aveau condițiile de bază ce le-ar fi asigurat supraviețuirea.

Atât limba, cât și ritualele culturale și religioase au fost interzise. Aceste persecuții deveniseră atât de ordinare, încât autoritățile au înființat școli și comunități speciale, îndepărtate de cele obișnuite, pentru familiile băștinașe și copiii lor.

Guvernul Canadei a separat, de multe ori, familii, trimițând copii la școli unde ar fi primit o educație “occidentală”, astfel pierzând aspectele identităților lor culturale.

Consecințe

Consecințele acestor persecuții sunt vizibile chiar și în zilele noastre.

Rata sărăciei băștinașilor, ce acum reprezintă o minoritate, este foarte mare, neputând fi comparată cu cea a imigranților.

Rata sinuciderilor băștinașilor comparată cu cea a imigranților.

De asemenea, depresia și alcoolismul sunt răspândite, rata sinuciderilor fiind mult mai mare decât cea a imigranților.

Trudeau, liderul ideal

În concluzie, deși Canada are o istorie întunecată, îngreunată de mentalitatea unor oameni ce militau pentru supremația rasei albe, aceasta a ajuns să fie cea mai admirată țară din lume, datorită unui singur om: Justin Trudeau.

Din punctul nostru de vedere, Trudeau a reușit să schimbe mentalitatea oamenilor, îmbrățișând conceptul de multiculturalism. Acesta a transformat Canada, impunând-o în rândul marilor puteri ale lumii.

Într-o lume sufocată de lideri precum Maduro, Erdoğan, Khamenei și Trump, avem nevoie de Justin Trudeau!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s