De ce statele “comuniste” nu au existat?

Întrebări ale politicii contemporane, Politică simplificată

“Comunismul nu a ajuns niciodată la putere într-o țară care nu a fost tulburată de război sau de corupție, sau de ambele.”- John F. Kennedy

Majoritatea oamenilor sunt de acord că trebuie să ne îmbunătățim sistemul economic cumva, dar refuză să ia în considerare unele dintre cele mai faimoase și ambițioase idei din istorie.

Deși multe idei, precum cele scrie de Karl Marx și de Friedrich Engels, au fost folosite în mod dezastruos, tragic, nu ar trebui sa le respingem cu rapiditate, cel puțin nu înainte de a le înțelege cu adevarat, acestea având capacitatea de a ne ajuta să navigăm spre un viitor promițător.

Așadar, dacă studiem și înțelegem ideea marxistă, ajungem la concluzia ca nu a existat, vreodată, un stat cu adevarat comunist, cel putin nu în adevăratul sens al cuvântului.

Marxism? Leninism? Comunism…

Ideologia primului regim comunist din istorie se bazează pe principiile fundamentale ale marxism-leninismului. Ținta finală era construirea societății comuniste, etapă în care atât statul, cât și clasele sociale urmau să dispară.

În manifestul său, Marx a expus lupta clasei muncitoare datorată existenței unei ideologii capitaliste în societate și a încurajat muncitorii să se unească și să răstoarne sistemul existent.

Marx a scris despre capitalism, tipul de economie care domina lumea occidentală, în zilele sale.

Problemele identificate de Marx au fost:

  1. Înstrăinarea muncitorilor;

Munca poate deveni una dintre cele mai mari plăceri ale omului, dar pentru ca lucrătorul să se simtă îndeplinit, acesta trebuie să se regăsească în obiectul pe care l-a creat. Problema ar fi faptul că munca modernă este extrem de specializată și, de asemenea, eficientă.

 Dar această specializare duce la o imposibilitate a lucrătorilor de a obține un sentiment de contribuție autentică; lucrătorul nu se poate regăsi în munca sa, nu poate înțelege importanța muncii sale.

Sub capitalism, existența proprietății private separă societatea în capitaliști – cei care dețin resurse productive, precum fabrici sau mașini – și muncitori, cei care nu posedă nimic, cu excepția forței de muncă.

Marx susține că această înstrăinare înlătură calitatea completă a muncii, ceea ce duce la nemulțumire. Muncitorul poate produce obiecte frumoase pentru ca alți oameni să se bucure, dar el se va simți limitat, nesatisfăcut cu propria existență.

Teoria marxistă

Pentru Marx, comunismul rezolvă tensiunea cauzată de înstrăinarea lucrătorului prin abolirea proprietății private și rezolvă în sfârșit problema capitalismului.

 Potrivit lui Marx, comunismul rezolvă conflictul dintre om și natură și între ființe umane și, prin aceasta, reconectează omul cu umanitatea sa fundamentală.

Asocierea dintre muncitori apare acum dintr-un sentiment de fraternitate, mai degrabă decât ca ceva ce trebuie făcut.

Karl Marx și Friedrich Engels au influențat, prin „Manifestul Partidului Comunist”, revoluția comunistă ce a jucat un rol deosebit de important în politica secolului XX.

Trebuie subliniat faptul că Marx vedea statul ca o creatură a interesului economic burghez, ideologia sa diferențiindu-se de viziunea adoptată de politica sovietică.

Leninism?

Vladimir Lenin a fost un comunist rus, puternic influențat de principiile marxiste.

 Lenin a orchestrat revoluția bolșevică care a răsturnat regimul țarist rus și a instituit primul stat comunist cu un singur partid din lume.

Spre deosebire de Marx, care credea că revoluția pentru comunism va avea loc atunci când muncitorii își vor dezvolta o conștiință revoluționară, Lenin credea că clasa muncitoare nu este capabilă să-și dezvolte o astfel de conștiință pe cont propriu și, în orice caz,ar fi durat mult prea mult.

Lenin a crezut ca în ritmul respectiv, revoluția nu ar fi avut loc niciodată și a încercat să o abordeze în felul său.

Deși Lenin s-a folosit de scrierile lui Marx, acesta nu a urmat, cu exactitate, modelul său.

sursă: greenleft

In viziunea lui Marx revoluția ar fi avut loc în țările industrializate, când capitalismul si-ar fi atins apogeul, iar lucrătorii vor putea prelua pur și simplu puterea.

În cazul Rusiei, lucrurile nu ar fi putut să se întâmple pe baza ideilor lui Marx, fiind o țară în curs de dezvoltare cu o economie bazata, foarte mult, pe agricultură și cu o monarhie eșuată.

Statele “comuniste” nu au existat.

Deși, de-a lungul timpului, numeroase state s-au descris ca fiind “comuniste”, precum Republica Populară Democrată Coreeană sau Republica Populară Chineză , în istoria lumii moderne nu a existat, cu adevarat, un stat comunist.

Asemănările dintre socialism și comunism:

Ambele ideologii provin din dorința de a limita exploatarea lucrătorilor și de a reduce sau de a elimina influența claselor economice în societate.

Există zeci de variații atât ale comunismului, cât și ale socialismului, având la baza diferite moduri de aplicare.

Potrivit lui Marx, socialismul este un precursor al comunismului și următorul pas logic după capitalism.

În socialism, un stat democratic controlează mijloacele de producție, iar muncitorii contribuie, pe cât posibil, la binele mai mare, al tuturor. Socialismul susține egalitatea condițiilor de existență prin suprimarea proprietății particulare și socializarea economiei prin participarea la puterea politică a reprezentanților maselor de salariați.

În socialism, toată lumea are o responsabilitate, fiecare contribuie în funcție de capacitatea veniturilor sale.

Variații ale acestei idei sunt deja populare În cadrul societăților capitaliste sub formă de servicii medicale universale sau servicii sociale.

Majoritatea țărilor au un sistem economic ce combină atât elemente ale capitalismului, cât și ale socialismului, de exemplu Suedia.

Dar…

Odată ce statul controlează toate mijloacele de producție, următorul pas este proprietatea colectivă totală. Fiecare asa-numită țară “comunistă” este, de fapt, o țară socialistă, guvernul său controlând economia.

Chiar și faimoasa “Rusia comunistă” a fost socialistă, numindu-se “Uniunea Republicii Socialiste Sovietice”.

În concluzie,

Socialismul și comunismul nu sunt cu totul diferite.

Majoritatea școlilor de economie consideră că socialismul este un precursor al comunismului odată ce statul are suficient control asupra societății și asupra economiei.

 Acest control este un motiv major pentru care țările socialiste luptă pentru a atinge acest ideal. Corupția este răsunătoare în țări precum fosta URSS, Venezuela, Vietnam și Coreea de Nord, în mare parte datorită oamenilor aflați la putere,care abuzează acea putere în loc să o folosească pentru a ajuta societatea controlată și refuza să renunțe la acea putere pentru a ajuta oamenii.

Cu toate acestea…

Idealurile socialiste au fost văzute ca fiind eficiente (și pot deveni eficiente) atunci când au fost asociate cu capitalismul, în țări precum Suedia și Canada.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s