Cum ar arâta Statele Unite ale Europei?

Politică Europa, Politică simplificată

Trebuie să construim un fel de State Unite ale Europei. Numai în acest fel sute de milioane de truditori își vor putea recâștiga micile bucurii și speranțe, care fac viața să merite să fie trăită.

– Winston Churchill

Mulți lideri europeni, precum Winston Churchill sau Ursula Von der Leyen, au vorbit, la un moment dat, despre “Statele Unite ale Europei”, o singură țară, un guvern federal ale cărui state reprezintă actualele 50 de țări din Europa.

Un subiect controversat, aproape că nici nu știi ce să crezi, nu-i așa?

Oare unirea tuturor statelor din Europa ne va beneficia pe toți, automat transformându-ne în cetățeni ai celui mai puternic stat din lume, sau diferențele culturale, religioase și politice formează un zid indestructibil ce nu poate fi ignorat?

Ce ar însemna această unire?

Deși Uniunea Europeană reprezintă, deja, una dintre cele mai bune economii ale lumii moderne, inegalitățile economico-sociale dintre statele membre încetinesc prosperitatea continentului.

Cu toate că Statele Unite ale Americii nu ar trebui să reprezinte, neapărat, un model de urmat, trebuie să recunoaștem faptul că țara nu ar fi ajuns să fie superputerea de astăzi fără uniunea celor 50 de state. (Vă recomandăm parcurgerea articolului “Cum a ajuns SUA o superputere?”)

Deși economia statelor americane nu crește în același ritm (PIB-ul statului California este de aproximativ 3,1 trilioane de dolari, în timp ce PIB-ul altor state, precum Vermont, este de aproximativ 35 de miliarde de dolari), unificarea acestora în fața unui guvern federal facilitează prosperitatea tuturor americanilor.

Dacă toate țările europene s-ar uni, urmând exemplul oferit de Statele Unite ale Americii, fiecare “stat” și-ar propune și ar executa propriile legi, existând o oarecare independență, dar ar implementa legislația oferită de către guvern. “Statele Unite ale Europei” ar deveni, curând, una dintre cele mai, dacă nu cea mai, puternică țară din lume. Cu o populație de peste 700 de milioane de oameni și o putere militară de neînvins, ideea formării unui singur stat nu pare a fi nerealistă, dar, oare toți vom avea de câștigat?

Argumente pentru Statele Unite ale Europei

Eliminarea inegalităților sociale

În momentul de față, inegalitățile sociale în Europa există. Deși Uniunea Europeană, ce cuprinde 27 de țări din continentul european, ar trebui să reprezinte o cumunitate de valori și practici care, în timp, conturează un model distinct și a cărei politică de coeziune oferă beneficii tuturor celor care fac parte din ea, foarte multe state prezintă un grad ridicat al eurofobiei, probabil intensificat de inegalitățile sociale.

Odată cu Brexit-ul, eurofobia este din ce în ce mai întâlnită, în anumite state, precum  Italia, doar 39% din populație fiind de părere că apartenența țării lor la Uniunea Europeană este un lucru bun.

Dar de ce am ajuns să nu mai avem încredere în aceste beneficii?

Multe state, în special cele mai dezvoltate, au ajuns să susțină conceptul de “Multi-speed Europe”, ideea că diferite părți ale Uniunii Europene ar trebui să se integreze la diferite niveluri și în ritmuri diferite, în funcție de situația politică din fiecare țară.

 Adică, în alte cuvinte, dacă Germania are capacitatea de a crește, nu ar trebui să se oprească sau să își încetinească evoluția pentru a aștepta alte state mai puțin dezvoltate.

Această idee este, cel mai probabil, încurajată de antagonismul dintre vest și est. În timp ce oamenii din Vest se tem că vor pierde ce au, oamenii din Est se tem că nu vor avea niciodată ceea ce au cei din Vest.

Obiectivul Uniunii Europene a fost întotdeauna integrarea economică, dar acest lucru pare a fi din ce în ce mai imposibil de îndeplinit.

Așadar, o singură țară, o singură piață, o singură economie și un singur popor ar reduce inegalitățile sociale și economice dintre statele Europei; ne-ar îndemna să lucrăm împreună și să creștem împreună.

Legi elaborate pentru binele tuturor

Deși legile propuse de Comisia Europeană există și ar trebui să fie respectate de către toți, diferența sistemelor politice produce, uneori, discrepanțe.

Chiar și în Uniunea Europeană, întotdeauna vor exista state care nu vor fi de-acord cu legile ce sunt elaborate pentru binele tuturor.

 Imigranți? Polonia va spune nu.

Democrație? Ungaria va spune nu.

Green-Deal? Orban va spune “poate…”.

Reducerea emisiilor, un avantaj pentru toți!

Fiind activiști de mediu, acest avantaj ni se pare extraordinar.

Imaginați-vă ce contribuții ar putea avea Statele Unite ale Europei cu privire la mediul înconjurător.

Având în vedere deja numeroasele promisiuni, precum Green Deal, ce și-a propus să reducă 50% din emisiile Uniunii Europene până în anul 2030 și să devină neutră din punct de vedere al carbonului până în anul 2050, formarea unui singur stat ar elimina problema retehnologizării și a fondurilor, obligând toate statele să se mobilizeze.

Grija față de mediu va deveni, în sfârșit, o prioritate.

Educație, un avantaj pentru Est!

De asemenea, prin acest guvern federal, toți copii vor avea parte de același sistem educațional, foarte diferit de cel din România.

Educația reprezintă, cu siguranța, un antidot pentru scindarea socială.

 Creșterea bugetului educației și implementarea unui sistem modern ar fi un pas înainte nu doar pentru combaterea analfabetismului clasic și funcțional și reducerea ratei abandonului timpuriu al educației și pregătirii profesionale, dar și pentru formarea unei națiuni ce beneficiază de o educație de calitate.

Rezolvarea crizei migrației, un avantaj pentru Vest!

Valurile de migrație au provocat o uriașă criză în viața Europei de Vest încă din anul 2015.

Cauzele sunt multiple și înrădăcinate în perioade lungi de instabilitate politică și economică, migrația devenind,  pentru foarte mulți oameni, singura soluție.

Frica de necunoscut, neîncrederea în instituții și sentimentul de nesiguranță îi fac pe mulți să-și construiască scenarii îngrijorătoare legate de viitorul țării lor.

Dar, țările din Est, în special România, nu este ținta unui fenomen migrator de masă.

Deci, în timp ce populația Germaniei cuprinde aproximativ 12 milioane de imigranți, populația României cuprinde mai puțin de 500.000 de imigranți, observându-se clar faptul că această criza nu afectează toate statele europene.

Prin formarea unui singur stat, nu intenționăm să interzicem migrația spre Europa, fiind în discuție tragedii umane, ci să oferim soluții noi. Prin unirea tuturor statelor, am putea gestiona această problemă într-un mod mult mai eficient, neexistând state naționaliste, precum Polonia, ce vor refuza să colaboreze.

Așadar, prin existența unui guvern federal, Statele Unite ale Europei ar promova legi actualizate ce ar moderniza toate statele membre, eliminând anumite mentalități tradiționaliste ce ne-au încetinit evoluția.

Deși avantajele sunt multiple, a venit momentul să prezentăm și câteva dezavantaje…

Argumente contra Statelor Unite ale Europei

Deși până în acest moment am vorbit foarte mult despre Uniunea Europeană, trebuie reamintit faptul că Statele Unite ale Europei ar cuprinde întreaga Europă, fiind formată chiar și din cele mai puțin dezvoltate state, precum Republica Moldova și Kosovo.

Așadar, ar trebui să luăm în calcul și situația lor pentru a vă oferi o abordare realistă cu privire la această concepție foarte încurajată de Churchill.

Poate unirea statelor deja unite prin Uniunea Europeană nu ar fi imposibilă, dar ce facem în momentul în care vin state a căror mentalitate și tradiție nu poate fi schimbată, modernizată?

Istorie

Deși granițele din Orientul Mijlociu sau din Africa nu au sens, cele din Europa au, chiar foarte mult sens!

Deși v-am spus, la început, că vom compara Statele Unite ale Europei cu Statele Unite ale Americii, am uitat un lucru destul de semnificativ : istoria.

 SUA și SUE ar avea, aproximativ, aceeași mărime, dar cei din California vorbesc aceeași limbă cu cei din New York. Au, mai mult sau mai puțin, aceeași istorie și aceeași tradiție; împărtășesc același sentiment național și se consideră, reciproc, americani.

Imaginați-vă dacă aceste granițe nu ar exista.

 Da, teoretic, Paris-ul ar fi și al nostru, dar, în același timp, Transilvania ar fi și a ungurilor.

Nu suntem împotriva acestei uniri, a fi împotriva acestei uniri ar sugera un sentiment exagerat al naționalismului, dar dorim să vă prezentăm argumente realiste, decizia, în final, aparținându-vă.

Într-un continent ale cărui țări s-au luptat mii de ani pentru a trasa linii clare între populații, putem să ne unim, pur și simplu, și să ne uităm întreaga istorie?

Într-un continent în care Italia își dorește să se separă, legătura formată încă din timpul Imperiului Roman nereprezentând un motiv suficient de puternic pentru a păstra nordul, foarte dezvoltat din punct de vedere economic, și sudul, mai puțin dezvoltat din punct de vedere economic, împreună, putem să ne unim? Putem să uităm toate diferențele economice ce ne separă?

Într-un continent în care Belgia este împărțită între Valonia și Flandra, putem să trecem peste diferențele lingvistice?

Putem să ne uităm identitatea? Putem să uităm că suntem români și să devenim, pur și simplu, cetățeni „SUE”?

Oare chiar ne-am dori acest lucru?

Lăsând la o parte istoria, să ne uităm în prezent.

Observăm că, peste tot în Europa, oamenii nu își doresc să se unească, din contra, fac tot posibilul pentru a se separa!

Câteva exemple? Desigur!

Spania-

În momentul în care spaniolii au spus că vor să se unească, s-au referit la propria lor țară, nu la SUE.  Catalonia este o regiune autonomă din Spania situată în extremitatea de nord-est a Peninsulei Iberice. Dar, deși deține autonomie, catalonezii își doresc independență și luptă pentru acest lucru.

Serbia-

Da, Kosovo este stat independent, iar noi recunoaștem, bineînțeles, acest lucru, dar este puțin probabil ca Serbia și Kosovo să facă parte din aceeași țară, din nou..

Chiar și România-

Cunoaștem cu toții situația ținutului secuiesc.

De asemenea, Schengen 2.0….

Deși România ar trebui să facă parte, teoretic, din spațiul Schengen, acest lucru încă nu a fost îndeplinit.

Așadar, dacă Uniunea Europeană nu își dorește ca nici măcar România să aibe dreptul la libera circulație, ce credeți că vor avea de spus în legătură cu Belarus, de exemplu?

Este destul de clar că foarte mulți nu își doresc această unire, iar, din păcate, unii nu își doresc nici măcar o asociere

În final, cine ar conduce?

În prezent, instituțiile Uniunii Europene nu sunt suficient de puternice pentru a se transforma într-un Guvern Federal.

 Soluția ar fi, desigur, să-i oferim mai multă putere, dar acest lucru nu poate fi posibil decât prin democrație, dar, după cum am demonstrat, oamenii nu își doresc acest lucru.

În concluzie,

Ideea unui singur stat, Statele Unite ale Europei, pare a fi una dintre cele mai bune soluții pentru eliminarea inegalităților social-economice, politicii naționaliste, greutății cauzate de criza migrației și pentru formarea celei mai puternice țări din lume.

Cu toate că argumentele contra acestei țări sunt puternice, și nu ar trebui ignorate, noi credem în această țară, oarecum..

Avem încredere în potențialul ei și în ceea ce a propus Churchill, dar, cu toate acestea, considerăm că oamenii au nevoie de și mai mult timp pentru a lăsa de-o parte tradiția, cultura și istoria și pentru a descoperi tot ceea ce avem în comun, indiferent de limba pe care o vorbim sau de economia la care contribuim.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s