Democrație sau demagogie?

Întrebări ale politicii contemporane, Politică simplificată

“The demagogue is one who preaches doctrines he knows to be untrue to men he knows to be idiots.”- H.L. Mencken

Oamenii au, cu siguranță, o părere foarte bună despre democrație. O considerăm un drept, o folosim în argumente și o utilizăm pentru a pune în evidență anumite nedreptăți.

 Am protestat și am sacrificat pentru a o avea, iar unii dintre noi consideră că am și obținut-o.

Dar, oare, așa este? Chiar avem democrație?

Ce este “democrația”?

În momentul în care în Grecia antică a fost întemeiat orașul Atena, acesta era stăpânit de cei mai bogați locuitori, ceilalți atenieni neavând dreptul de a interveni.

Acum 2700 de ani, oamenii au cerut schimbări ce le-ar fi oferit dreptul de a participa la discuțiile și dezbaterile politice, ai căror câștigători deveneau reprezentanți ai guvernului. Acesta a fost începutul primei versiuni a democrației.

Cuvântul “democrație” înseamnă „conducere de către popor”, din grecescul δημοκρατία – demokratia, de la demos, „popor” + kratos, „putere” = “puterea poporului”.

Cu toate că democrația ateniană, directă, nu este întocmai democrația de care avem parte în secolul XXI (Cetățenii atenieni trebuiau să fie liberi și să aibă peste treizeci de ani, acest lucru  însemnând că numai între 10% și 20% din populație avea, cu adevarat, dreptul la vot), aceasta adaptându-se unor mentalități moderne, politica ateniana ne-a influențat, puternic, viața actuală.

Istoria – în special istoria secolului XX – demonstrează că democrația posedă în mod unic o serie de trăsături pe care majoritatea oamenilor, indiferent de convingerile lor politice de bază, le-ar considera de dorit.

Fără îndoială, cu toții ne dorim să avem un cuvânt de spus în deciziile importante ce ajung să ne guverneze și condiționeze, cu toții ne dorim să contăm, să participăm la propriul nostru destin și să ne facem dorințele auzite, dar, oare, putem avea încredere în decizia majorității? Putem avea încredere că ceea ce își dorește majoritatea este ceea ce ne trebuie?

“Democrația nu va funcționa”

Pentru a înțelege cu adevărat problema democrației, trebuie să ne întoarcem în locul inițial, Atena. Acest mediu politic, influențat de democrație, transformase Atena, atrăgând atenția celor mai importanți filozofi ai tuturor timpurilor.

Unul dintre cei mai mari dintre aceștia a fost un atenian pe nume Socrate, a cărui interogare filozofică a noțiunilor, general acceptate, de dreptate și virtute, i-a câștigat admirația din partea a numeroși discipoli. Din nefericire, ideile acestuia au atras atenție nedorită din partea autorităților, care au convins adunarea democratică să îl condamne la moarte, sub acuzația de corupere a tineretului.

În dialogurile lui Platon, fondatorul filozofiei grecești, Socrate este descris ca fiind pesimist în legătură cu democrația ateniană.

În cartea sa, “Republica”, Platon scrie despre momentul în care Socrate are o conversație cu un personaj numit Adeimantus și încearcă să-l determine să vadă defectele democrației, comparând societatea cu o navă:

sursă: thesiseleven

“-Dacă ai fi nevoit să faci o călătorie pe mare, întreabă Socrate, cine ai dori, în mod ideal, să fie responsabil de navă? Orice om, sau un om educat, cunoscător al regulilor și cerințelor navigației?  

-Aș dori ca omul cunoscător să fie responsabil, bineînțeles, răspunde Adeimantus.

-Atunci, răspunde Socrate, de ce ne gândim că orice om poate fi conducătorul unei țări?

Ideea lui Socrate este că votul la alegeri este o abilitate, nu o intuiție aleatorie.

Potrivit lui Socrate, orice abilitate trebuie să fie învățată sistematic de către oameni.

 A lăsa cetățeanul fără educație să voteze este la fel de iresponsabil ca omul care conduce nava, desi nu cunoaște drumul.

Cine ar trebui să voteze?

Trebuie meționat faptul că Socrate nu era, neapărat, elitist, în sensul normal. El nu credea că anumite persoane nu ar trebui să voteze vreodată. În schimb, el insista, însă, că doar cei care s-au gândit la problemele politice într-un mod rațional și profund ar trebui lăsați să voteze.

Platon a recunoscut că singurii oameni care înțeleg sensul unei vieți bune, fără dorința de a stăpâni în interesul lor, mai degrabă decât pentru binele oamenilor de pretutindeni, sunt filozofii.

Filozofii sunt singurii ce recunosc adevăratele valori ale vieții; aceștia nu sunt atrași de plăceri și dorințe superficiale.

Din cauza aceasta, ei nu vor faimă sau avere, nu au nicio dorință de putere politică.

Teoria lui Socrate

Până când filozofii nu vor fi regi, orașele nu se vor odihni niciodată!

Din păcate, de-a lungul timpului, am uitat această distincție dintre o democrație intelectuală și o democrație ca drept la naștere. Am oferit dreptul la vot tuturor, fără a-l conecta la obligația înțelepciunii.

Socrate știa exact unde va duce aceasta “democrație”, și anume la un sistem de care grecii se temeau mai presus de toate, demagogia.

Ce este “demagogia”?

Este o metodă și atitudine politică de înșelare a maselor prin promisiuni mincinoase, ce au scopul de a obține popularitate.

Din punctul nostru de vedere, Socrate oferă o analogie care ne dă de gândit…

Acesta își roagă discipolii să își imagineze o dezbatere electorală între doi candidați, unul care era un medic și celălalt care deținea un magazin de dulciuri. Proprietarul magazinului de dulciuri ar spune, cu siguranță, despre rivalul său:

 “Acest om este rău, nu ar trebui să aveți încredere în el ; vă oferă poțiuni amare și vă interzice să mâncați ceea ce vă doriți cu adevărat, el nu vă va putea oferi vreodată dulciurile pe care doar eu le am.”

Credeți că, oamenii auzind acestea, medicul ar mai avea vreo șansă de a câștiga? Adevărul este că medicul ne pune in situații mai puțin plăcute și ne spune adevărul pentru binele nostru, în timp ce proprietarul magazinului ne va minți, înspre răul nostru, pentru a-și câștiga popularitatea.

Între timp, am uitat avertismentul lui Socrate, am uitat adevăratul scop al democrației, am ales mulți proprietari și foarte puțini medici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s