Poate veganismul să schimbe lumea?

Probleme ale mediului înconjurător

Care este conexiunea între emisiile de gaze cu efect de seră și ceea ce mâncăm?

V-ați întrebat vreodată dacă alimentele pe care le consumați, un aspect aparent neimportant, afectează ceva atât de mare, cum ar fi încălizrea globală? Ei bine, alimentația noastră are un impact deloc neglijabil asupra schimbării climatice.

Cirezile de vaci sunt unele dintre cei mai mari contribuitori la creșterea acestor emisii. În marile centre de creștere există aproximativ 50.000 de viței sau 100.000 de pui de găină ținuți închiși într-o singură încăpere. Animale precum oaia sau vaca degajă metan în timp ce rumegă, metanul fiind de 25 de ori mai dăunător decât dioxidul de carbon. Pădurile sunt defrișate pentru ca ele să aibă un loc de păscut, astfel producându-se dioxid de carbon.

O cantitate enormă de mâncare este irosită pentru a hrăni animalele, deoarece o vacă are nevoie de aproximativ 10 kg de cereale pentru a se îngrășa un kg, un porc de 6 kg iar o găină de aporximativ 3 kg.

Pentru a prelucra o singură bucată de carne de vită ca aceasta să poate fi servită pe farfurie este nevoie de un proces complex, fiind emise aproximativ 330g de carbon, ceea ce este echivalent cu emisia unei mașini pe un drum de 3 km. În cazul unei bucăți din care ne pui, emisia scade la 52g, iar în cazul peștelui, scade la 40g.

 În cazul legumelor emisia este de 14g.

Creșterea animalelor însumează mai mult de 15% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel global. Deși acest procent ar putea să vi se pară unul mic, este este echivalent celui ce reprezintă emisiile rezultate din folosirea transportului.

Toate mașinile, avioanele, vapoarele si alte mijloace de transport din lume influențează schimbarea climatică la fel precum ceea ce mâncăm în viața de zi cu zi.

Conform unui studiu efectuat la universitatea Harvard în anul 2012 pe mai mult de 100.00 de persoane urmărite timp de mai mulți ani, consumul zilnic de carne este asociat unui risc mărit de mortalitate cardio-vasculară (18% la bărbați și 21% la femei) și mortalitate prin cancer (respective 10% și 16%).

sursa: BBC News

Ce se va întâmpla cu toate animalele dacă întreaga populație ar deveni vegană?

Realizarea produselor de origine animală este datorată nouă, oamenilor. Dacă oamenii nu ar consuma carne, aceastra nu ar fi, bineînțeles, produsă.

„Mii de animale vor fi abandonate sau sacrificate!” Aceasta este grija unora dintre oamenii care nu susțin veganismul. Procesul de instalare al veganismului la nivel mai înalt este unul gradual, care necesită o perioadă lungă de timp. Cu cât veganii ating un număr mai mare, cu atât înmulțirea animalelor va scădea, ceea ce înseamnă ca sacfiricarea sau abandonarea lor în masă ies din discuție.

Cât despre dispariția anumitor specii, există foarte multe sanctuare în lume care protejează mii de animale din diferite specii și le oferă un trai mult mai bun decât celor ținute în ferme și folosite strict pentru producerea de bunuri alimentare.

Până în anul 2050, populația poate că va depăși chiar 10 miliarde, ceea ce înseamnă că și procentul de mâncare va crește cu 60%. Dacă toată populația ar deveni vegană până în 2050, este estimat că emisiile de gaze cu efect de seră for fi reduse cu aproximativ trei sferturi.

Din nefericire, în România s-au înregistrat creșteri în ceea ce privește  consumul de carne, în 2013 acesta era de 54 de kilograme pe cap de locuitor, și a crescut cu 40% până în 2018.  Media de consum de carne în 2018 a ajuns să fie de 76,6 kilograme pe cap de locuitor. Cel mai consumat tip de carne este cea de porc.

Este de înțeles că pentru a adopta o asemenea dietă este nevoie de ambiție și mult timp, însă schimbarea are loc treptat, începând cu fiecare individ în parte. Decizia personală a fiecăruia, în ceea ce privește alimentația, poate avea un mare impact asupra planetei. Pentru ca toată planeta să devină vegană, urmează un drum extrem de lung și anevoios.

Nu trebuie să fim toți vegani, nici măcar vegetarieni. Putem opta pentru o dietă de tip mediteranean. Orice cantitate redusă de carne din dieta ta face o diferență, iar cu cât poți face ca această cantitate consumată de tine să scadă mai mult, cu atât poți ajuta mai mult planeta.

Acest mod, de a consuma din ce în ce mai puțină carne, este unul accesibil tuturor celor care vor să facă o diferență în Schimbarea Climatica, iar adepții pot crește din ce în ce mai mult.

One thought on “Poate veganismul să schimbe lumea?

  1. Din ce in ce mai multi oameni aleg un stil de viata vegan/ vegetarian sau reduc consumul de produse de origine animala. Si da, veganismul va sschimba lumea (cred si sper).

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s