Schimbările climatice au existat din totdeauna?

Probleme ale mediului înconjurător

Încă de la începutul formării planetei noastre, au existat fenomene precum schimbările climatice.

Ce este cert însă, este faptul că oamenii au contribuit la creșterea fenomenelor de acest tip, lucru care a adus multe pagube.

Acum 56 de milioane de ani a existat un fenomen numit  PETM (Paleocene-Eocene Thermal Maximum), care a fost clasificat drept un fenomen de încălzire globală extremă, conform oamenilor de știință.

 Pe atunci, supercontinentul Pangea ajunsese foarte aproape de ceea ce vedem astăzi pe harta lumii.

O contribuție la dezvoltarea PETM au avut-o erupțiile vulcanice, care au făcut posibilă eliminare în atmosferă miliarde de gaze cu efect de seră.

Temperatura globală a început să crească din ce în ce mai mult în perioade de timp relativ scurte, iar pagubele asupra naturii (incendii, dispariția speciilor) au început și ele să apară și să se intensifice

Temperatura medie a pământului a crescut cu aprox. 0.025 grade Celsius la fiecare 100 de ani, deci cu aproximativ 9 grade Celsius intr-o perioadă de aproximativ 20.000 de ani.

Ce s-a întâmplat de fapt în timpul PETM?

Specialiștii afirmă că în cursul acestui fenomen, au fost eliberate în atmosfera peste 5 miliarde de tone de CO2 pe an, precum si alte gaze cu efect de seră, printre care și un element foarte periculos – metanul .

Acesta a fost eliberat în atmosferă de pe fundul oceanului,  având o capacitate mult mai mare față de dioxidul de carbon, de a înmagazina căldura. Fiecare tonă de metan cauzează de 28 de ori mai multă încălzire decât dioxidul de carbon într-o perioadă de 20 de ani, dar de 84 de ori mai multă într-o perioadă de 100 de ani.

Există asemănări între PETM si ceea ce se întâmplă în zilele noastre?

La fel ca încălzirea globală din zilele noastre, ceea ce a cauzat PETM pare a fi tot emisia de gaze cu efect de seră. Diferența majoră este că în perioada modernă, temperatura medie globală a crescut deja cu un grad Celsius doar la sfârșitul secolului al 19-lea.

Astăzi, poluare este mult mai întensă, schimbările climatice sunt cauzate de mai multe aspecte, si are urmări din ce în ce mai nocive, precum topirea ghețarilor din Antarctica, asupra populației si a mediului.

În acest secol, nivelul de poluare a atins un punct atât de înalt încât activitatea umană a înfăptuit creșterea dioxidului de carbon cu mai mult de o treime de la Revoluția Industrială.

Dar oare când a obținut schimbarea climatică atenția cea mai intensă?

O creștere foarte mare a încălzirii globale a avut loc în ultimii 35 de ani.

De aceea, cu aproximativ 30 de ani în urmă, efectele devastatoare cauzate, spre exemplu, de arderea combustibililor fosili în exces, se aflau pe prima pagină a ziarelor și a revistelor de pretutindeni în lume.

Atunci se pare că încălzirea globală și-a atins punctul culminant, astfel încât s-a aflat și în atenția mai multor de știință.

Anul care a fost marcat drept posesor al acestui apogeu a fost 1988, an în care statisticile au crescut, de atunci temperaturile devenind din ce în ce mai îngrijorătoare. De pildă, temperatura în Statele Unite ale Americii a crescut cu aprox. 1.6 grade Celsius.

De ce s-a întâmplat acest lucru?

Analizând ceea ce s-a întâmplate în acești ultimi 30-35 de ani, realizâm că aproape tot răul este creat de om. Încă din 1927, emisiile de carbon de la arderea combustibililor fosili ajunseseră la un miliard de tone pe an, dar abia in 1988 s-a format IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).

IPCC a produs primul său raport la un an după ce emisiile de carbon atinseseră 6 miliarde de tone pe an, adică în 1990. Acest raport afirma faptul că temperatura a crescut cu 0.3-0.6 grade Celsius în ultimul secol.

Erupțiile vulcanice au de-a face cu încălzirea globala?

În pofida a ceea ce mulți pot crede, o erupție vulcanică nu aduce doar catastrofe, deși eliberează în atmosferă extrem de multe gaze cu efect de seră. Vom lua drept exemplu erupția vulcanului Pinatubo din anul 1991.

O adevărată calamitate s-a petrecut atunci, au fost pierdute vieți dar și 20 de milioane de tone de dioxid de sulfur sau alte particule au fost aruncate pe o rază de 20 de km în atmosferă.

 Ceea ce este mai puțin cunoscut, este faptul că acest nor dens de cenușă format în urma unei erupții de o asemenea anvergură, blochează razele solare și răcesc atmosfera pentru o perioadă de timp.

Acești nori de cenușă sunt, de fapt, formați din aerosoli care pot persista în aceasta bareiră creată în atmosferă, de la 3 până la 4 ani.

Conform NASA, au fost comparate efectele erupției vulcanului Pinatubo cu și fară aerosoli, s-a ajuns la concluzia că efectul aerosolilor a produs încălzire la nivel stratosferic, dar răcire la nivel troposferic, însă cu o încălzire a troposferei în perioada de iarnă în continentele din emisfera nordică.

Și activitatea soarelui poate influența creșterea încălzirii la nivel global?

Oamenii de știință au atestat că, deși activitatea soarelui este mai puțin intensă uneori, schimbări privind încălzirea globală se produc în continuare. Rolul pe care îl joacă soarele în influența climei are, surprinzător, o importanță mică, acesta având o contribuție mai mică de 10% . 

Efectele naturale au o contribuție minoră pentru încălzirea globală, principalii acționari fiind chiar oamenii, care provoacă accelerarea încălzirii planetei și îngreunează procesul de generare a aerosolilor în atmosferă prin testele cu arme nucleare, dar și prin dezastre precum cel de la Cernobîl.

În general, activitățile umane au făcut ca temperatura medie a suprafeței planetei să crească cu aproximativ 1,1 ° C de la sfârșitul secolului 19.  Cea mai mare parte a încălzirii a avut loc în ultimii 35 de ani.

Oamenii sunt cei care pun în pericol nu doar oceanele și atmosfera, dar și recoltele, viața animalelor și viața lor înșiși.

Noi suntem martori la distrugerea treptată a naturii și a vieții, noi suntem cei care o cauzează majoritar și doar noi suntem cei care o pot combate și care pot face ca nivelul catastrofelor să scadă.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s